imagine-editorial-graffiti

 Posibil apărut în contextul civilizaţiei romane antice, termenul „graffiti” desemna, iniţial, inscripţiile şi desenele descoperite pe pereţii unor vestigii ale vremii. Conform opiniei unor autori, care nu îşi asumă însă oficial această descoperire, cea mai veche inscripție de tip graffiti care se păstrează până în zilele noastre s-ar afla în oraşul grecesc Ephes. Este vorba de o inscripţie aflată pe un perete al oraşului care, printr-o imagine simplă şi o cifră, ar indica distanţa până la locul în care poate fi găsită o prostituată.

thechive.com

thechive.com

uberhumor.com

uberhumor.com

 Mesaje de protest, caricaturi, mâzgăleli sau o simplă înșiruire de litere. Le întâlnim la fiecare pas, uneori în cele mai bizare locuri. Pentru creatorii lor reprezintă un mod de exprimare a propriilor gânduri şi viziuni asupra lumii sau chiar un adevărat mod de viaţă. Cu cât locul e mai expus şi şansele de a fi prins cresc, cu atât desenul realizat de autorul anonim este mai valoros.
toronto-graffiti-6

toronto-graffiti-3

 Identitatea fenomenului graffiti a început să prindă contur în anii ’60, în oraşul american Philadelphia. Writerii vremii îşi scriau numele cu banale markere prin tot oraşul pentru a câştiga atenţia comunităţii, a presei, dar şi a autorităţilor locale. În plus, această practică lipsită de violenţă devenise una dintre metodele inedite la care apela o gaşcă de cartier pentru a revendica o anumită zonă a oraşului.

the-capsule.com

the-capsule.com

 Fenomenul s-a extins rapid în mai multe oraşe din SUA: au început sa apară competiţii între găști, calitatea grafică a ilustraţiilor a evoluat și s-au stabilit noi reguli ale jocului în ceea ce privește ierarhia, teritoriile și desenele.

graffitipicture.com

graffitipicture.com

instagram.com

instagram.com

 În cea de-a doua jumătate a anilor ’70, țintele principale ale writerilor au devenit garniturile de tren și de metrou. În anii ’80, pe fondul schimbărilor din societatea americană, precum şi a legilor care interziceau vânzarea vopselelor către minori și a altor măsuri drastice luate împotriva writerilor, fenomenul graffiti a trebuit să reziste în fața unui adevărat declin.

widewalls.ch

widewalls.ch

widewalls.ch

widewalls.ch

 În ciuda măsurilor aspre și a încercării autorităților de a opri fenomenul, graffitiul a devenit însă cunoscut şi în afara graniţelor SUA, fiind adoptat de către tinerii din toată lumea.

ebaumsworld.com

hellogiggles.com

hellogiggles.com

stupiddope.com

stupiddope.com

 Primele forme ale acestui fenomen au început să apară și să se dezvolte masiv în România după anul 1989. În prezent, capitala României este recunoscută în afara granițelor țării pentru vechile rame de metrou IVA care reprezintă un adevărat trofeu pentru orice writer din afara țării noastre.

charismanews.com

charismanews.com

graffitishop.net

graffitishop.net

 

 Deși este supus nenumăratelor presiuni din partea societății civile și a autorităților, fenomenul graffiti nu a dispărut, s-a dezvoltat surprinzător: în prezent există o adevarată industrie dedicată fenomenului, galerii și expoziții, competiții, demonstrații legale și nu în ultimul rând, adevărate comunități.

mindify.com

pencilsinatub.blogspot.ro

pencilsinatub.blogspot.ro

 În orice caz, în liniștea nopții, după ce luminile s-au stins, orașul capătă culoare.

forbes.com