Cum toata lumea are perioade placute si perioade grele in viata, RadioONMusic va pune la dizpozitie o singura intrebare catre 10 artisti romani despre partea cea mai grea si cea mai placuta din viata unui artist. Haideti sa vedem ce au zis acestia.

Care crezi ca e partea cea mai grea din viata unui artist ? Dar cea mai placuta ?

B-ZAR: Pentru mine, partea cea mai grea e perioada de tranzitie / metamorfoza – cand esti in pana de idei, simti ca te-ai epuizat, ca nu mai poti scoate nimic nou din tine si habar nu ai cat o sa dureze faza asta, care, nu e decat o „upgradare” normala sau un fel de refresh, curatire a gandurilor, trecerea la un alt level de natura spirituala, mai mult. Eu trec greu prin asta… Cea mai placuta senzatie e atunci cand primesti „flori” – adica recunostinta din partea celor care asculta si se regasesc in muzica ta.

Praetor (Veritasaga): In viata fiecarui artist incepe cu creearea unor opere de arta, aceste opere fiind trecute prin prisma ascultatorilor, ei sunt cei pentru care creeam, pentru parerile lor, pentru sufletul si inimile lor, ei sunt oameni buni si oameni rai, deci si parerile lor sunt de ambele parti, si bune si rele. Fiece artist trece si prin perioade grele in care nu le sunt apreciate cantecele dar in cele din urma dupa multi ani de „masterare” reusesc sa ne incante urechile tuturor cu o muzica de calitate, pentru inimile tuturor !! Partea cea mai frumoasa a unui artist cred ca vine atunci cand stie si vede ca i se apreciaza muzica scrisa si pot spune …ca i se umple sufletul de bucurie cand merge pe strada si il saluta fanii cu stima..si mult respect !

ZHAO: Cea mai grea parte din viata unui artist este cea in care munceste pe branci sa isi faca un nume, in care isi sacrifica o mare parte din viata pentru a face tot ce-i sta in putere ca lumea sa-i aprecieze munca si sa vibreze odata cu el. Odata ajuns acolo sus, unui artist adevarat nu ii va fi greu sa se mentina, iar cine spune ca aceasta este partea cea mai grea, acela nu este un artist complet ci doar o marioneta care canta ce ii fac altii. Cea mai frumoasa parte din viata unui artist este cu siguranta cea in care atunci cand mergi la concerte, lumea canta versurile odata cu tine. Iar daca te numesti B.U.G. Mafia raspunsul este: „atunci cand ne intra banii pe concert”.

Tonik Obiektiv: Pai ar fi atunci cand isi termina albumul la care bineinteles a lucrat cu o mare placere, si trebe pe cont propriu sa si-l promoveze, sa se ocupe de distributie si de multe ori chiar sa isi faca evenimentul de lansare. Ca artist ar trebui sa se concentreze doar pe piese si interviuri. Cea mai placuta parte e atunci cand publicul iti arata satisfactie prin prezenta la concerte si iti apreciaza muzica pe care o creezi.

Sthelu (R.A.S.A.): Partea cea mai grea ar fi banii. Mereu ne lovim de asta cu totii pentru a ne duce la sfarsit un material. Logic ca e nevoie de cascaval pentru studiouri, cd-uri(multiplicare, coperti, etc), iar apoi scoaterea lui la vanzare prin diferite labeluri independente. Partea cea mai buna binenteles ca sunt concertele live, publicul care e una cu artistul si nu in ultimul rand, vanzarile materialelor scoase, care nu fac decat sa motiveze si pe viitor sa se scoata album dupa album.

Mr.Levy: Piedicile care iti sunt puse de Radio, case de discuri. Cenzura (si nu ma refer la injuraturi). Si partea placuta : publicul care canta cu tine si iti transmite vibeul pozitiv.

Eli: Mie cea mai grea parte din viata unui artist mi se pare aia in care nu poti sa faci doar ce vrei, ce iti doresti tu si trebuie sa mai faci si ce trebuie. Dupa parerea mea un artist ar trebui sa aibe timp sa gandeasca, sa mediteze, sa creeze, asta e ce vrea el sa faca si ce ii place, dar din pacate lucrurile nu stau chiar asa, pe la noi prin tara, un artist care canta rap si e la inceput, fara un job sau bani de la parinti, e mort, asadar ai nevoie de un job pentru inceput si asta e cea mai grea parte din viata unui artist, cand nu are timp sa faca ce vrea pentru el, mai si lucreaza, iar cea mai tare parte e aia, in care, desi lucreaza si nu se ocupa doar de arta el creaza, iar lumea apreciaza tot ce face el.


Deliric1 (CTC): Pentru mine cea mai placuta parte este procesul. Imi place mai mult sa scriu, sa inregistrez etc. decat sa contemplez rezultatul. Evident, este satisfacator si cand simti ca iti este apreciata munca. Partea grea intervine atunci cand nu mai ai timp sa faci ce iti place si ajungi sa te indepartezi din ce in ce mai mult de „viata de artist”. Astea sunt niste particularitati autohtone sau legate de genul de muzica – ma indoiesc ca 50Cent sau Madonna se identifica cu ce am spus eu aici :))

Buze: Sa devi cunososcut. Sunt destui artisti buni care nu sunt cunoscuti. Cea mai placuta: Sa devina cunoscut si apreciat.

Zmili: Cea mai placuta parte e sa ajunga unde si-a propus. Cea mai grea e sa ramana acolo.