raku - o sa-ti placa

Să trecem la o scurtă lecție de geografie și istorie, prin intermediul Wikipedia:

Țara Moților, cunoscută și ca Țara de Piatră este o regiune etnogeografică din România situată în Munții Apuseni, pe bazinul superior ale râurilor Arieș și Crișul Alb. Cuprinde porțiuni din actualele județe Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara. O porțiune din regiune este parte a Parcului Natural Apuseni.

Locuitorii Țării Moților sunt numiți moți. Unii istorici îi consideră pe moți descendenți ai celților, datorită culorii blonde a părului și ochilor albaștri, elemente mult mai frecvente aici decât altundeva în rândul românilor; ipoteza aceasta nu este acceptată însă de istorici, datorită lipsei probelor în acest sens. Alte teorii îi prezintă drept descendenți ai slavilor, din același motiv, sau al alanilor, sau al triburilor germanice (Gepizi). Datorită părului lor blond și a ochilor albaștri până acum au fost formulate peste 70 de teorii privind originea lor. Prima și totodată cea mai acceptată de către curentul naționalist este aceea că ei sunt descendenți direcți ai dacilor.

Trăiesc în sate împrăștiate la altitudini de peste 1.400 m, mai înalte decât orice alte așezări permanente din România. Țara Moților începe tradițional la Bistra, înainte de Câmpeni, numit mai demult Topani de către moți sau Topesdorf de către austrieci, considerată tradițional capitala moților, iar satele de pe râul Arieș, spre Turda (Lupșa, Sălciua etc.) sunt locuite de mocani. Moții mai sunt cunoscuți și sub numele de topi (în germană ‘Die Zopfen’). În trecut a existat și o regiune administrativă cu numele de Arieș.

Așadar, Raku ne transmite și el o piesă „Din țara moților„. Aceasta este extrasă de pe materialul intitulat „O să-ți placă„, ce deține 10 track-uri și colaborări cu artiști precum DJ Undoo, Adina Dura, Pacha Man, Anda Dimitriu și Style Da Kid. Melodia despre care vă vorbesc deține numărul 8 în tracklist-ul albumului, ce poate fi cumpărat de pe site-ul oficial al artistului.

Vă dorim audiție plăcută!