SONY DSC

Orice ascultător de hip hop românesc a auzit cel puţin o piesă semnată Dragonu. De-a lungul timpului, artistul s-a remarcat prin apariţiile sale în cadrul concursurilor de BODD, câştigând o mare parte din ele. Având talentul rimelor pe loc, Dragonu (pe numele său real Dragoş Tudorache) şi-a început cariera muzicală acum 7 ani, alături de AFO, înfiinţând trupa ”Atacuri de Panică”. Timpul a trecut, iar Dragoş a devenit cunoscut datorită colaborărilor sale cu artişti precum Kazi Ploae şi Chimie, alături de care a lansat cele două materiale intitulate „Imperiul lianelor” şi ”Ameninţarea maimuţei”. Tot alături de Chimie, au înfiinţat trupa Specii şi au lansat ”Uşile Vol1.”. Aceste trei albume au marcat cu siguranţă evoluţia hip hop-ului românesc, abordând un mesaj şi un stil diferit de tot ceea ce ascultasem până în acel moment.

Aşadar, în scurt timp Dragonu a ajuns unul dintre cei mai buni MC ai underground-ului de la noi din ţară. Cu timpul, artiştii au avut parte de certuri în cadrul trupei, iar în 2011 Dragonu a înfiinţat trupa Haarp Cord, alături de Sişu Tudor, Cedry2k şi Pacha Man. În această compoziţie, trupa a lansat albumul ”Dragoste sau frică”, Dragoş începând să-şi schimbe concepţia asupra vieţii. Tot în acelaşi an, artistul nostru a lansat EP-ul ”Adio 47 Omu Vechi”, în care spune adio omului ce făcea muzică ”întunecată”. EP-ul conţine colaborări cu artişti precum VD, Flou Rege şi Ursacian. Dragonu a devenit foarte cunoscut în industria muzicală română, iar în anul 2012 a lansat alături de trupa Haarp Cord, de data aceasta în altă compoziţie (Carbon, Cedry2k şi Dragonu), materialul „Vremurile din urmă”, iar acum, ajunşi în 2013, putem asculta ultimul său album intitulat ”Dragoş Vo’Dă”. Aşadar, Dragonu s-a hotărât să aniverseze cei 7 ani de muzică, printr-un turneu de concerte în ţară. Pe data de 14 iunie, clubul Heaven’s Hell a găzduit la Constanţa ”7 ani de Dragonu Aka 47”, avându-i ca invitaţi speciali pe Stres şi Tecko Starr.

Ora 23. Clubul Heaven’s Hell devenise punctul de întâlnire al rapperilor constănţeni.  Publicul deja se înghesuia în faţa scenei, aşteptând ca Tecko Starr să urce la platane. Am reuşit să mă strecor şi eu lângă scenă, fiind entuziasmat de atmosfera pe care o provocau cei prezenţi. Auzindu-şi numele strigat în cor, Tecko a urcat pe scenă încântând publicul timp de o oră şi 40 de minute cu o sesiune de mix-uri şi scratch-uri.

Începutul concertului a fost marcat de apariţia lui Julian pe scenă. Acesta este un tânăr MC al Constanţei. Aşa cum mă aşteptam, publicul a izbucnit în aplauze, el fiind bine cunoscut în industria underground-ului constănţean. Timp de 15 minute, Julian a reuşit să construiască o atmosferă demnă de un concert atât de mare mare. După încheierea pozitivă a programului său, pe scenă a urcat Stripes, un tânăr MC cunoscut din Brăila. Deşi prestaţia artistului a fost una scurtă, acesta a reuşit şi el să stârnească interesul celor prezenţi.

În scurt timp, m-am trezit strigând alături de întregul public: ”Dragonu!”. Tensiunea creştea, însă aşteptarea s-a încheiat rapid. La urcarea acestuia pe scenă, alături de colegul său Stres, clubul a răsunat din toate părţile de aplauze. Dragonu ne-a salutat aşa cum se cuvine şi a început seara dezvăluindu-ne ”Lacunele istoriei”. Fiind un concert aniversar, seara a continuat cu piese precum ”Patria”, ”Nu mai sunt copil”, ”Hardcore”, ”Decheeba” şi ”Titani”. Stres a adăugat un strat diferit atomosferei, interpretând piese de pe noul său material, precum ”Asta sunt făcut fiu” şi ”Spre Răsărit”.

Ducând tradiţia primelor concerte mai departe, după fiecare piesă, când Dragonu striga ”patru!” noi strigam ”şapte!”. Când el striga ”Tecko”, noi strigam ”Starr”. Când el striga ”Stres” noi strigam ”Stres”. De asemenea, ne-am convins că artistul nu şi-a pierdut talentul rimelor pe loc, acesta interpretând în continuare ODD-uri în timpul concertului. Într-adevăr, atmosfera era demnă de un asemenea concert: Toate mâinile ridicate în aer, publicul completând vocea MC-ului, strigăte şi aplauze după fiecare piesă! În sfârşit simţeam că mişcarea este susţinută la Constanţa.

Bineînţeles că nu au lipsit piese precum ”Muzica naşte monştrii”, ”Flori de mucigai”, ”Vremurile din urmă” şi ”Scrisoare pentru domnul preşedinte”. Deşi concertul era pe sfârşite, publicul era la fel de energic. Seara a fost încheiată cu ”Poveşti de familie” şi la cererea publicului, ”Primăvara”, apoi toţi s-au înghesuit la ieşirea clubului, fie pentru a cumpăra albumele artiştilor, fie pentru a face poze cu ei.

Nu am decât cuvinte de laudă faţă de astfel de evenimente. Alături de un public atât de energic şi de trei artişti atât de bine pregătiţi nu ai cum să te simţi altfel decât extraordinar. Dar vă las să vă convingeţi singuri, cu o serie de poze din cadrul concertului.