releveu-jaibistrot-feb-2017-41

 Bine v-am regăsit în scris!

 După mai bine de trei ani în care am promovat muzica realizată de Releveu, iată că a venit timpul  să vă scriu despre el în cadrul unei recenzii. Pentru că am urmărit activitatea acestuia la fiecare pas de când a intrat în atenția site-ului nostru, îmi este ușor să constat evoluția pe care artistul a făcut-o în acești ani, reușind să ocupe un loc bine definit pe scena de hip hop din România, prin stilul poetic prezent în piesele lui, iar de multe ori, depășind acest gen muzical, creând unul aparte și unic.

 Enescu Mircea, numele celui din spatele artistului Releveu, a început să scrie primele versuri la vârsta de 14 ani, iar primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 16 ani, în cadrul balului de boboci  al Colegiului Național Gheorghe Lazăr, unde a interpretat piesa „Tragicomic”. Pe parcursul anilor 2000, acesta a realizat o mulțime de piese, fiind activ în hip hop-ul underground din România. În aceeași perioadă, l-am descoperit prin intermediul portalului HipHopKulture.ro, la secțiunea de battle a site-ului care s-a închis în urmă cu câțiva ani. Cele mai populare piese din acea perioadă ale artistului au fost: „Noi”, „Confesiuni”, „Vraiște” și „Poveste”. Încă de atunci, în piesele lui se puteau observa elemente de romantism specifice lui Eminescu, combinate cu pesimismul Bacovian și cinismul lui Caragiale, piese ce tratau diferite subiecte precum situația politică și societatea post-decembristă.

 În anul 2011, lansează EP-ul „Mircea”, iar în 2012 LP-ul cu numele „Ce e în mintea ta?”. O parte din piesele prezente pe acestea pot fi ascultate pe un cont mai vechi de SoundCloud al artistului. La începutul anului 2014, am luat legătura cu Mircea printr-un prieten comun, ClarismatiC, moment în care am realizat primul articol pentru site, pentru piesa „Nu există”, iar începând cu acest moment am urmărit îndeaproape evoluția acestuia și v-am adus informații despre activitatea lui.

 Pentru a vă familiariza cu activitatea lui Releveu, vă recomand să vizionați interviul pe care acesta l-a acordat site-ului nostru în noiembrie 2015, alături de cele pentru Vocea Străzii și cel mai recent, pentru Georgiana Mihăilă, cea care se ocupă de blog-ul opisicăneagră.ro.

 Fotografiile prezente în articol și în galeria atașată la final lui au fost realizate de către colega noastră, Diana Oprișan, căreia îi mulțumim pe această cale și îi urăm „La mulți ani!”.

Videoclipul

Releveu a lansat videoclipul piesei Ceilalti

 Piesa „Ceilalți” reprezintă continuarea poveștii prezentate pe piesa „Ei”, extrasă de pe materialul „Mersi și scuze”, album lansat în luna aprilie a anului trecut.

 Melodia beneficiază de scratch-urile lui Șerbănesku și este realizată pe un instrumental produs de către Shumpy.

 Pentru realizarea videoclipului, Releveu a colaborat cu aceeași persoană care a realizat clipul pentru piesa „Ei”, fiind vorba despre Cosmin Marius Ilie reprezentând ArhiProd. Acesta s-a ocupat de cameră, regie și montaj, fiind ajutat de către Laurențiu Dinulescu de la SVF Studio, locul în care au avut loc filmările.

 Personajele din videoclip sunt jucate de către Patricia Georgescu și Musat Robert (Sick).

Evenimentul

Concert Releveu + Lansare videoclip Ceilalti @ Bucuresti – 10.02.2017 (cover)

 Motivul principal pentru organizarea acestui eveniment l-a reprezentat lansarea celui mai recent videoclip pentru piesa „Ceilalți”, concertele pentru astfel de ocazii fiind destul de rare, iar cele la care am participat mi-au rămas în memorie ca având o atmosferă caldă și apropiată de public față de cele cu care sunt obișnuit de la concertele de lansare ale materialelor.

 Concertul de lansare al videoclipului a avut loc vineri, pe data de 10 februarie în clubul J’ai Bistrot din București. Atmosfera de dinaintea concertului propriu-zis și de după acesta a fost întreținută de către Șerbănesku, care s-a aflat la platane, împărțind scena alături de Mihai Moșoi și Releveu.

Locația

releveu-jaibistrot-feb-2017-31

 J’ai Bistrot se află pe Calea Griviței în București, la numărul 55, dacă doriți să fim exacți. Este vorba de un „gastropub” cu bar ce poate găzdui evenimente restrânse la subsolul localului.

 Acest loc a intrat în atenția artiștilor hip hop pentru organizarea evenimentelor de mici dimensiuni datorită spațiului pe care acest loc îl oferă. Modul de amplasare al barului și al camerei de concerte mi-a adus aminte de fostul Elephant Pub, local care găzduia evenimente de dimensiuni asemănătoare.

Concertul

[Warm-Up] Șerbănesku

releveu-jaibistrot-feb-2017-05

  În J’ai Bistrot am ajuns în apropierea orei 21:30 alături de colegii mei, Diana și Dinu, când lumea încă venea spre eveniment, moment în care l-am găsit pe Șerbănesku la platane, animând atmosfera cu diferite piese și instrumentale. Cristian Șerbănescu este un tânăr DJ și producător talentat, originar din București, a cărui muncă o puteți descoperi pe contul său de SoundCloud. Acesta a colaborat cu Releveu pentru piesa „Maci în petale”, fiind responsabil de instrumentalul piesei.

 Pe parcursul minutelor de dinaintea concertului propriu-zis mi-am reamintit de perioada anilor ’90 mulțumită pieselor pe care Șerbănesku le-a mixat, piese precum: Goodie MoB – „Call Therapy”, Cypress Hill – „Audio X”, Method Man – „2 minutes of your time”, Havoc – „Don’t take it personal”, Dr. Dre – „Bitch Niggaz”.

 Tânăra generație își face prezența și în cel mai ritmat element al hip hop-ului, iar Șerbănesku este din ce în ce mai prezent ca principalul DJ al evenimentelor organizate în București și vă recomand să urmăriți activitatea acestuia.

Mihai Moșoi

releveu-jaibistrot-feb-2017-08

 Pe Mihai Moșoi l-am ascultat pentru prima oară în anul 2014, prin intermediul piesei „Azi e mâine”, realizată în colaborare cu Releveu. Colaborarea dintre cei doi a continuat, iar la jumătatea anului trecut au lansat piesa „Naufragiu”, de această dată Moșoi fiind prezent în rol de chitarist.

 Așadar, prezența acestuia pe scenă alături de chitară nu a fost întâmplătoare și s-a îmbinat foarte bine cu MPC-ul controlat de Șerbănesku pentru interpretarea mai multor piese, acestea fiind: TRAVKA – „Ce noapte”, Timpuri Noi – „Victoria”, Zob – „I shot someone” și Pink Floyd – „Another brick in the wall”. Încă de la prima piesă mi-am dat seama că acestea au ca scop prezentarea actuală a situației din România, conturată foarte bine din chitară și versuri.

Releveu

releveu-jaibistrot-feb-2017-27

 Pe Enescu Mircea l-am găsit în fața clubului alături de Burlacu Alexandru, unul dintre „spartanii” la care face referire în versul:

Am crescut printre spartani curajoși, lângă Leonida.

 Acesta este prima persoană care a ascultat versurile lui Releveu, fiind colegul său în clasa a IX -a, în cadrul Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din București. Alături de ei am discutat despre trecutul și evoluția artistică al lui Releveu. M-am bucurat să descopăr un artist uman care păstrează vie experiența și oamenii din trecut.

 Reprezentația lui Releveu a început cu îndemnul:

Degetul pe cer, pune degetul pe cer!

și cu piesa „În cearcăne”, realizată în colaborare cu Andreea S., fiind una dintre piesele ce se vor regăsi pe viitorul material, intitulat „Porțelan”. Piesa „Rece” a beneficiat de interpretarea într-o variantă specială, prin alăturarea versurilor din piesa originală și cele din piesa „Somn ușor”.

 „Mersi și scuze” este probabil cea mai reprezentativă piesă de pe materialul cu același nume și este realizată tot alături de Andreea S. și cu aportul lui JME de la Magnum Cumshot. Ea a fost interpretată de către artist în seara concertului și foarte bine primită de public.

 Două dintre cele mai fredonate piese alături de cei aflați la concert au fost cele intitulate „Pastel” și „Astenie”, pentru care Mihai Moșoi a fost prezent pe scenă pentru a acompania MPC-ul lui Șerbănesku, care s-a aflat în fața platanelor pe toată durata reprezentației lui Releveu. Cei prezenți au putut asculta pentru prima oară piesa „În vizită”, interpretată tot alături de Mihai Moșoi, care a rămas pe scenă pentru piesele „Naugrafiu” și „Azi e mâine”.

 Pentru a vă face o idee mai bună despre cele scrise mai sus, vă invit să vizionați filmarea pe care Georgiana Mihăilă a realizat-o pentru blogul de care aceasta se ocupă, opisicăneagră.ro.

 Momentul următor a fost marcat de interpretarea mai multor piese cunoscute de cei prezenți: „Iasomie”, „Veneai în martie”, „Maci în petale”, „Trebuie”, „Încă” și „Nu există”. Interacțiunea artistului cu publicul s-a menținut pe parcursul acestor piese, iar la finalul acestui moment el a declarat:

Sunteți de treabă!

 Înainte de punctul culminant al evenimentului, reprezentat de vizionarea videoclipului pentru piesa „Ceilalți”, pe scena clubului J’ai Bistrot a urcat regizorul acestuia, Cosmin Marius Ilie, pentru a descrie realizarea videoclipului și pentru a menționa numele celor care au participat în cadrul acestui proiect.

 Finalul concertului a fost plin de energie, atât din partea artistului cât și a celor veniți pentru a-l vedea pe acesta, public care nu l-a lăsat să încheie evenimentul până când Releveu nu a fredonat împreună cu ei o parte din cele mai cunocute sau reprezentative piese, și anume: „Veneai în martie”, „Astenie” și „Naufragiu”.

Publicul și atmosfera

releveu-jaibistrot-feb-2017-01

 Cele aproximativ cincizeci de persoane prezente la eveniment au contribuit la conturarea atmosferei energice prin fredonarea tuturor pieselor pe care Releveu le-a interpretat. Am fost surprins să descopăr un public format din oameni care sunt buni cunoscători ai versurilor din piesele lui Mircea și care oferă aceeași energie pe care artistul o are. Evenimentul din seara de 10 februarie a fost format din trei voci: cea a lui Releveu, cea formată din chitara lui Mihai Moșoi și platanele lui Șerbănesku și nu în ultimul rând vocea colectivă a publicului, acestea trei s-au îmbinat cât se poate de bine pentru a crea un concert reușit.

 Ca în cazul precedentelor concerte la care Releveu a participat și eu am asistat, vocea acestuia s-a auzit foarte bine și stilul lui de interpretare se îmbunătățește vizibil de la un eveniment la altul.

Concluzia

 Cu ocazia acestui concert am descoperit definiția muzicală corespunzătoare lui Releveu: „măsurarea, desenarea și reprezentarea la scară a elementelor din hip hop, ale unui ansamblu de piese și versuri”.

da 2

 După cum spuneam și în introducerea acestei recenzii, mă bucur să asist la evoluția pe care Releveu o are în activitatea muzicală, fiind una dintre variantele la care cei interesați de acest gen de muzica pot apela. Având mai bine de trei ani de promovare a pieselor lui Releveu, este posibil să am o viziune subiectivă asupra lui, din acest motiv le recomand celor care nu cunosc atât de bine activitatea artistului să se familiarizeze cu informațiile incluse în acest articol, dar mai ales, să asiste la un concert realizat de el. Așadar, sper să auzim în curând fredonând versurile pieselor semnate de Releveu!

 În continuarea articolului găsiți galeria de poze realizate de către Diana Oprișan.

 Mulțumesc pentru răbdare. Vizionare plăcută!