Deliric Doc Vlad Dobrescu Alan Kepa Flou Rege Nwanda Afo Criss Blaziny @ Silver Church (6)

10 martie 2013. Nwanda ne face cunoștință  în Silver Church cu a sa Balanța, un copil crescut cu grijă de-a lungul anilor, educat bine și îmbrăcat în hăinuțe de sărbătoare. Merg să ascult live materialul pe care îl aveam în playlist de aproape 4 luni. Mă întâlnesc cu câțiva prieteni. Râdem, glumim, ne bucurăm că ne revedem, vibrăm pe muzica lui Grigo. La un moment dat, mă trezesc ignorând pe toată lumea. Biserica de Argint se zguduie sub greutatea celebrului instrumental al piesei “Still Dre”. Însă ceva era diferit. Versurile sunt în limba română. Inconfundabila voce a lui Deliric se mulează perfect pe beat. Toți ascultăm cu atenție. Se citește în privirea noastră că ne place. Piesa se termină și noi ne vedem de ale noastre. Uităm…

1 octombrie 2013. Trag pătura peste ochi și bolborosesc: “Încă 10 minute”. Apăs butonul de snooze. Mirosul cafelei la ibric învinge dorința de a mai amâna încă o dată alarma. Somnul pierde lupta și în această dimineață și mă pregătesc cu lene să plec la serviciu. “Este abia marți…”. Deschid calculatorul pentru a-mi face rutina zilnică. În timp ce sorb cu atenție din cafeaua fierbinte observ că un număr impresionant de persoane au dat share peste noapte la piesa “Stil DEL”. Fiind dimineață, nu sună niciun clopoțel în mintea mea. Dau play și trăiesc un deja-vu. Da, este chiar piesa pe care am dat din cap cu câteva luni în urmă.

6 octombrie 2013. Pe canalul Facem Records este încărcată o nouă melodie de pe „PORC Street Tapes Vol. 2 – Deliric – Delicatese”, mixat de Vlad Dobrescu. Nu știu de ce, însă o ignor. Și o ignor și luni, deși am deschis link-ul și l-am lăsat pe pauză. Marți dimineață reușesc să o ascult. Versurile și povestea m-au cucerit. O ascult pe repeat până plec. Reușesc să mă urnesc la muncă fredonând în gând „Deci nu-mi vorbiți mie de legi. Mă fut în ele!”. Ajung la birou și o ascult iar. Și iar. Și iar… 3 zile rămâne pe repeat.

Se anunță data și locația concertului de lansare. Se dă sfoară în țară.

27 octombrie 2013. Telefonul sună încă la prima oră. Toată lumea-i nerăbdătoare. După noaptea de beție, toată lumea se drege cu „Delicatese(le)” lansate la miezul nopții de Deliric. Mahmureala parcă dispare. Capul scapă de durere și începe să se miște ușor. Sângele parcă clocotește.

“Da da, la 21 la metrou la Eroilor. Mergem împreună”. Când am ajuns era o coadă impresionantă. Ne așezăm cuminței și așteptăm să ajungem la intrarea în club, pe „rampa de lansare”, așa cum îmi place să-i spun. După “controlul de rutină” al securității ne lovim de sunetele ce țâșneau nestingherite din platanele lui Grigo. Rămânem timizi la intrare, însă cei ce veneau în urma noastră ne împingeau din ce în ce mai aproape de scenă. Silver Church devenea neîncăpător. Nori de fum se strângeau și aerul era greu de respirat.

La 22:30 Dobrescu își face apariția pe scenă. Mâini se ridică spre cer. Uităm și de îngrămădeală, și de fum, și de aerul greu de respirat. Warm-up său este cu hip hop de pe plaiurile mioritice. Parca-ți taie răsuflarea. Două piese noi de pe albumul lui VD ciulesc sutele de perechi de urechi. Suntem cu doi pași mai aproape de mult așteptatul album.

23:00. Muzica se opreşte şi ceasul ticăie (la propriu). E insistent. Parcă este o bombă care stă să explodeze în orice moment. DOC şi Deliric urcă pe scenă sub ochii celor peste 1.000 de “martori” prezenţi. În meniul de duminică seară avem următoarele ingrediente secrete: “Delicatese”, “Scăpat de sub control”, “Inspecţia Tehnică Periodică”, “Defecţiuni Tehnice” şi “Lucrare de control”. Toate sunt amestecate şi condimentate bine.

Peste 30 de “reţete” delicioase au fost prezentate, pe parcursul celor două ore de show, de “generalul Del de la capitală” şi de invitaţii săi. Aperitivul, bogat în proteine animale, s-a rezumat la “Porc şi Miel”, pentru a ne lua energia necesară şi pentru a face faţă concertului ce se anunţă spectaculos. La evenimentul susţinut de trupă la Braşov în cadrul evenimentului Ursus Evolution, din vara anului trecut, Deliric afirma:

Noi suntem C.T.C., nu ştiu dacă am menţionat, şi ne ocupăm cu “Muzica”

Nu suntem în Braşov, însă celebrul instrumental a creat isterie în rândurile fanilor ce îi dublau pe cei trei artişti prezenţi pe scenă. De la vorbe pân’ la ţoale, are stil. De-a lungul timpului, Deliric ne-a demonstrat că are propriul său stil care a primit şi un nume: Stil DEL. Bine, bine, recunoaştem, Genţi(le) de bani le-am lăsat la intrare. Am păstrat ceva mărunt pentru berile ce aveau să ne accentueze puţin bătăile inimii şi să ne pună sângele în mişcare. Bogdanii şi Andreii au ridicat mâna în aer fără să-şi dea seama de ce. Când au auzit instrumentalul piesei În legea mea păreau dezamăgiţi, însă  au depăşit momentul atunci când pe scenă au fost invitaţi Dadi, Rareshh şi Vlad Flueraru pentru o porţie de rap “Ca la carte”.

Permite-mi să mă prezint, deşi poate mă ştii. Succint, eu sunt DOC la restul le-au zis MC-ii

Chiar dacă “prezentările” se fac la început, toţi am intrat în filmul Doctorului la fel de repede cum au făcut-o Deliric şi VD care şi-au făcut, la fel de succinct, prezentarea. Vlad Dobrescu ştie că ai nevoie “de oameni că el, doar că să îl arăţi cu degetul”, motiv pentru care ne-a mai agitat puţin înainte de lansarea materialului aşteptat de atât de mult timp. Prezentul ne dă o palmă imaginară care ne aruncă direct în filmul cu “soldăţei verzi”. “Interzis nefumătorilor” încă se cânta în concerte şi, de fiecare dată este primită cu valuri de aplauze. După ce a “împărţit pământul ca pe tort”, Deliric ne-a dat fiecăruia câte o gură de “Ambrozie”. Între timp VD a intrat în pielea Timpului, împărţind în stânga şi-n dreapta “Secunde reci”.

Chiar dacă este ziua lui de naştere, Flou Rege nu a ratat ocazia de a fi pe scenă alături de colegii săi de breaslă. Împreună, ne-au spus povestea pe care fiecare a avut-o cu o “domnişoară” “Bine crescută”. EyeKon şi Stres au demonstrat “Pentru fiecare” om din public că meritau că aibă o colaborare cu Deliric pe acest mixtape. Când Alan şi Kepa “au dat buzna” pe scenă, se ştia deja că “Sar căţele”. Când beat-ul lui Busta Rhymes s-a auzit, se ştia că “porcul din ei” va prinde viaţă şi ne-au spus răspicat: “Nu ne schimbă anii”. Lista invitaţilor continuă şi Nwanda se alătură pentru două dintre piesele mele preferate de pe material: Metal şi “ALU PIGUS”. “Problema” a fost rezolvată când AFO şi-a făcut loc pe scenă şi a luat mic-ul “de urechi”. La câţiva paşi în spatele său este Criss Blaziny, un alt constănţean care a venit să pună bulina roşie cu “18+” în dreapta ecranului. Chiar dacă Kazi nu a putut fi prezent, piesa “Zile similare” a răsunat în Biserica de Argint.

Timpul se scurgea şi inima pompa sângele din ce în ce mai tare. Era mai rău decât un antrenament “Cardio” într-o sala de sport aglomerată. Însă ne place și ne bucurăm că nu suntem în altă parte. Se avansează în puterea nopţii, alcoolul alunecă pe gât până ce băieţii au spus Şah Mat. După ce declari război ficatului, încerci să fluturi steagul de pace pentru a scăpa de mahmureală de a doua zi. Faci repede un “Ceai” şi-ţi spui “Fraiere, iar ai băut peste măsură!”. Pe ITP, DOC şi Deliric au tras “Linii de tramvai”. Niciodată nu am ştiut câte. Din acest motiv, Doctoru’ ne răspunde printr-un freestyle de zile mari: “100 de linii”. Imediat după ce am aflat “cum o fac ei”, mi-am prins un amic de mână, am băgat “COX” și am „Fugi(t)” spre ieşirea din club pentru a nu prinde îmbulzeala de la final, când ești pe punctul de a-ți rupe picioarele pe sticlele de bere aruncate pe jos . Recunosc, “1 Mai” plin (cu referire la club) mai rar vezi.

Două ore s-au scurs mai repede decât m-aş fi aşteptat. Trei pagini pline am scris şi parcă tot aş mai avea ceva să vă spun. Însă mă opresc. Mă înclin în fața ta dacă ai ajuns până în acest punct cu lectura. Acestea au fost  meu „paginile mele de jurnal”. Big up dacă ai ajuns duminică seară în Silver Church să susţii muzica. Dacă mai ai puterea, poţi arunca un ochi şi peste pozele surprinse în timpul concertului. Fotografiile pot fi accesate și pe pagina noastră oficială de Facebook.

Notă personală: Ascultă doar ce îţi place şi susţine artistul ce-ţi livrează muzica aşa cum poţi tu mai bine!

We Speak Hip Hop!