IMG_0700

Iată că, așa cum vă anunțasem deja, duminică seara a avut loc lansarea unuia dintre cele mai așteptate albume ale anului din undergroundul românesc: Dragonu a lansat, în clubul bucureștean Silver Church, albumul Anul Dragonului.

În momentul începerii concertului, clubul a fost arhiplin, organizatorii vehiculând o cifră de peste 1000 de oameni, lucru ce demonstrează că publicul de rap încă există, doar că se lasă mai greu scos din casă. Fețe cunoscute, fețe obișnuite la astfel de evenimente, fețe noi – puști, tineri și adulți deopotrivă, toți au decis ca duminică seara să sărbătorească, împreună cu Dragonu, lansarea albumului. Atmosfera a fost așa cum ar trebui să fie la fiecare eveniment de acest gen: publicul a fost cald, plin de energie, a fredonat și a aplaudat frenetic fiecare piesă. Și vibrația a o mie de oameni aplaudând și strigând în cor într-un spațiu închis îți dă o bună dispoziție aparte.

Seara a început, așa cum ne-am obișnuit de la evenimentele de lansare ale celorlați membri Haarp Cord, cu warm-up-ul asigurat de Tecko Starr. În deschidere, pe scenă au urcat cei din Secțiunea SălăjanPistol, Robert DRG și cel mai nou membru, Dragoș, Dinte fiind absent. Aceștia au interpretat o serie de piese noi, o bucată dintr-o colaborare cu El Nino de pe albumul acestuia, Pe Limba Noastră, dar și piesa ”Exact” la care publicul reacționează din ce în ce mai bine de la un eveniment la altul.

După aceștia pe scenă a urcat Dragonu. Prima piesă a serii a fost ”Anarhie”, piesă din care artistul a interpretat o bucată și la Freestyle Show. Din marea de oameni care stăteau de-o parte și de alta a scenei și din care îți era greu să deosebești artiștii de anturaje și fani, lui Dragonu i s-a alăturat pe scenă și Flou Rege. Au urmat rând pe rând, piese de pe noul album. Printre acestea, ”Old School”, o piesă despre rap-ul românesc, așa cum o numește artistul ”Juicy românesc”. Publicul a fost extrem de încântat să audă printre numele din piesă și pe cele ale membrilor inițiali ai Haarp Cord. ”Scriu (Tiranosaurus Dex)” e ”o poveste despre puterea cuvântului”, genul de piesă care apare la un moment dat în repertoriul fiecărui artist și care apropie publicul de experiența și ”ritualul” prin care trece fiecare artist pentru a compune. Pe de altă parte, ”Vino la concert” analizează o altă parte a experienței artistice: chinul de a atrage publicul să susțină mișcarea. Judecând după numărul oamenilor din Silver, am spune că Dragonu a găsit rețeta pentru asta.  O piesă care păstrează linia acestora ar fi și ”Once upon a time în România”. În mod evident, acesta nu putea să își ignore trecutul, așa că pe lângă referințele din celălalte piese, ”Prăjeală de mahoarcă” prezintă pe larg experiența personală a artistului referitoare la droguri și la momentul în care acesta a decis să renunțe la ele.

Dintre piesele mai vechiartistul a ales să interpreteze la începutul show-ului, alături de Flou Rege, piesa ”Ardem”. După intercalarea acesteia cu piese de pe Anul Dragonului, acesta a interpretat și ”Nu o să mai fiu niciodată un drogat”, piesa care a promovat EP-ul Dragoș V-o Dă. La finalul acesteia, pe scenă, alături de Dragonu și Tecko Starr, au urcat și ceilalți membri Haarp Cord – Sișu și Stres. Din păcate, recitalul acestora a inclus și un moment in memoriam Greku, membrul HolyGuns care a încetat din viață la începutul lunii aprilie.

Membrii Haarp Cord au interpretat atât piese mai vechi, din timpul formulelor mai vechi, cât și piese mai noi. Dintre piesele vechi, publicul și-a amintit cu plăcere de ”Călătoria” sau ”Nu mai sunt copil” și a cântat din toți plămânii alături de artiști. ”Ziua întâi”, piesa care dă titlul ultimului album semnat Haarp Cord și ”Cam asta e strada”, piesa pentru care aceștia au realizat ultimul lor clip – au electrizat și ele publicul.

Spre finalul recitalului, publicul era încântat, răgușit, dar încă fredona la unison ultimele piese. Despre reacțiile publicului, dar și despre multitudinea de piese pe care artiștii care au urcat duminică, 11.05.2014, pe scena din Silver Church, le-au interpretat, putem scrie o recenzie mult mai stufoasă. Preferăm însă să lăsăm imaginile să vorbească și să vă recomandăm să mergeți la concerte! Cel de duminică a arătat că publicul de rap din România încă își dorește să susțină mișcarea, dar o face cu pași timizi. Iar dacă vreți să faceți și voi asta, dar l-ați ratat pe acesta, aflați că în următoarea perioadă, Dragonu va lansa albumul în mai multe orașe. Stați geană pe BlackSheepSound ca să nu aveți motive să îl ratați pe cel mai aproape de voi și cumpărați albumul de pe site-ul artistului!

Credit foto: Cătălin Stroe