Ibracadabra_3

Ghicitoarea de astăzi este ușoară. Persoana despre care vorbim este un ploieștean, microbist, scrie din pasiune și face vrăji…muzicale. Sunt sigură că primul nume ce ți-a venit în minte este Ibra.

Pe Ibra am avut plăcerea să îl cunosc în urmă cu un an de zile, la filmările primului său clip, Vara Verde”. În spatele numelui de scenă am fost plăcut surprinsă să descopăr un om deschis și pasionat de ceea ce face în plan muzical. „Vara verde” a fost pe repeat în playlist-ul meu tot sezonul estival, însă și când afară era zăpadă de un metru sau când ploua cu găleata. La fiecare ascultare nu-mi doream decât să vină mai repede momentul în care albumul va fi gata și voi sta cu căștile pe urechi ascultând mai mult de o piesă semnată de el. Ei bine, pe parcursul anului ce ne-a despărțit de material, trei piese mi-au gâdilat timpanele: „€œNoi suntem Lupii”, o piesă născută din dragostea pentru echipa de fotbal Petrolul Ploiești în colaborare cu Fu, Bogdan (El Negro), Kenzo și Cristi Chelsoi, „Cel Mai Araab, un live session filmat pentru DVD-ul Marpha HIP-HOP – Video Live Edition 2 și „Țâțe, buci„, o piesă ce prevestea un album plin de magie.

Pe 15 iunie, minunea s-a petrecut: Ibra lansează mult așteptatul material. 16 track-uri. Colaborări cu Praetor, LeCart, Loyal, Mistic, DJ Nasa, Looney, DJ Dash, Fu, Byga, Brugner, Stan Secea, Rey, Stripes, Dementu, Qishta, Carbon, Julia Black, Swift și Kent. Instrumentale de la SEZ, Ripper, XPL, SpoT, Dallas, Havana, ILLusionist, KenZo și RebelMonk. Nume de cod: „Ibracadabra”. În momentul în care am reușit să-l ascult cap coadă de câteva ori, mi-am zis: „€œtrebuie ascultat live!”. Surpriza și mai plăcută a fost în momentul în care am aflat că lansarea va fi în București, pe 29 iunie. Nimic nu mă putea ține în loc. Am salvat data în calendar și am ascultat zilnic albumul până în ziua concertului de lansare.

29 iunie 2014. Este ziua cea mare. Mai dau o dată play albumului și mă asigur că la ora 21 voi fi în HangOver. În fața clubului văd de la depărtare multe figure cunoscute și mă bucur ca un copil mic în ziua de Crăciun. Realizez că nu am mai fost la un concert live cam de multicică vreme și mă bucur și mai tare. Mă bucur să văd mulți oameni cunoscuți, însă mă întristează faptul că a rămas spațiu neocupat în fața scenei (probabil mulți au avut lucruri mai importante de făcut). Parcă îmi doream să mă înghesui puțin alături de alți fani. Încerc să ignor acest aspect și mă asigur că am un loc numai pentru mine în primul rând.

DJ Nasa e la platane.  O.N. și Clue urcă pe scenă plini de energie să ne vorbească puțin despre „€œMuzica străzii”, „€œCiclopi” și „€œPomana porcului”. După ce O.N. a mărturisit că se simte ca la el în sufragerie (una de două ori mare) înconjurat de prieteni, coboară de pe scenă și lasă locul său lui Ibra și lui Fu care ne-au spus că „€œAcasă nu e unde stai, ci unde te simți acasă”. După acest „€œdeliciu” muzical, scena a rămas a celor doi ploieșteni ce au transmis tuturor „€œSalutări de pe Terra”. Chiar dacă Loyal și Mistic nu au fost prezenți pentru piesa „€œFrați de proximitate”, toți cei prezenți au dat cu pace pentru cei doi. Atât Ibra cât și Looney au mărturisit că vine o vreme când „€œNu mai simț(i)” și trebuie să faci o serie de schimbări care să te țină „pe linia de plutire”.

„Marea schimbare” a venit o dată cu urcarea pe scenă a lui Carbon care a făcut (din nou) o demonstrație de rap underground în stilul său caracteristic. „€œNimeni nu știe precis” cine e mai bun, motiv pentru care Ibra ne-a enumerat o serie de tipologii ale unor MC-s, din prisma ascultătorilor de hip-hop. „Un prim pas” au făcut Swift și Kent Archie care au urcat pe scenă să ne (în)cânte cu prima piesă ce a fost înregistrată pentru „Ibracadabra”. Stan Secea pune mâna pe microfon pentru a cânta „€œGenerației degeaba” ce a venit să consume o porție de „€œCăcat bun”. Concertul continuă cu un îndemn ferm al băieților: „Uită-te la țâțe, uită-te la buci!”. Patru (Ibra, Fu, Stripes și Qishta) din opt au pus stăpânire pe mic-uri și au dărmat boxele cu “rap adeva’ în venă ca seva, din stradă ca greva!” pe “Collabo”. “Antiteza” este o figură de stil bazată pe opoziția dintre două idei, fenomene, situații, personaje, expresii, care se evidențiază reciproc. Însă este și a cincea piesă de pe „Ibracadabra”, o colaborare cu DJ Dash ce s-a strecurat în public.

Era aproape de miezul nopții când vocea Juliei Black a zguduit sufletele celor prezenți. Eram în HangOver și nu aveam somn, fiind un motiv numai bun pentru a ne lăsa trupurile să se miște pe ritmul piesei „€œSemnează”. Pentru cei aflați în rutina zilnică, piesa „€œ12:21” s-a mulat ca o mănușă. Sigur fiecare dintre noi avea câte o melodie preferată. Unul dintre băiații de lângă mine tot striga „Dacă totuși”. Zis și făcut, piesa se află în setlist și avea să-i îndeplinească dorința. Cea din urmă va fi cea dintâi. „Vara Verde” pune punct setului de 15 bucăți pregătite pentru o seară de duminică călduroasă. Chiar dacă Byga și Brugner nu au putut fi prezenți, cei rămăși până la finalul concertului au cântat cât i-au ținut plămânii bucăți din refren.

Când ceasul a bătut ora 00:00, Ibra și Fu au lăsat microfoanele jos și au pus punct spectacolului de magie lirică. Eu am plecat acasă fredonând „Vara Verde” și am adormit ascultând „€œIbracadabra”. Din punctul meu de vedere a fost un spectacol marca 6Grade pe care aș vrea să îl revăd cât mai curând. Mă bucur că am avut ocazia să ascult albumul live, să stau în primul rând, să cânt fiecare piesă și să scriu despre acest eveniment.

În final vă invit să vă clătiții ochii și cu galeria foto superinsă de Cătălin.