Banner Recenzie Alan & Kepa Oxigen (resize)

Vă salut și bine v-am regăsit în scris la prima recenzie publicată în acest an pe site-ul nostru.

Alan Anghel și Pîrvu Dan, cunoscuți în scena de hip hop românesc sub formula ALAN & KEPA, sunt doi MC pe care i-am ascultat pentru prima oară în perioada 2009-2010, prin intermediul materialelor „Antrenamentul de Rap”, realizat de către ALAN și „Clasa muncitoare”, album scos în formula dublă. Aceste materiale, alături de altele, sunt descrise de cei doi astfel:

Trei ani de „antrenamente” în care au fost înregistrate peste 150 de piese solo (ALAN / KEPA) dar și împreună sub numele de ALAN & KEPA.

Încă din acea perioadă am admirat mesajul sincer în care prezentau realitățile societății, dar și stilul „jucăuș” de pe anumite piese, calități pe care le-au păstrat până în ziua de astăzi. Totodată, prin intermediul materialelor precedente, am cunoscut mai mulți artiști cu care aceștia au colaborat, precum: Qishta, Smokey, ZHAO.

Anul 2012 a fost cel care i-a adus în atenția unui public mai larg de ascultători, prin piesele care au beneficiat de videoclipuri: „O ultimă speranță” feat. DOC, „Atac cerebral” feat. DJ Undoo și Chimie, dar și cea mai cunoscută, „Sar cățele” feat. Cerbu, Deliric, DOC și Stres, primele două piese regăsindu-se pe albumul lansat în același an, intitulat „Tabu”, acesta putând fi considerat materialul de maturitate al celor doi.

Începând cu anul următor, cei doi continuă să realizeze piese care sunt foarte ascultate în mediul online, precum: „Bolnav cu muzica”, „Cum ajung acasă”, „Nimeni nu te scapă”, „9zeci”, dar și colaborări cu alți artiști, anul respectiv fiind momentul în care DJ DOX li se alătură celor doi pentru prestațiile live.

Concomitent cu aceste piese, cei doi lucrează la un alt material, iar cu ocazia lansării mixtape-ului „Blackout” din 2015, în care DJ DOX mixează cele mai cunoscute melodii lansate în anii precedenți, aflăm că acesta se va intitula „OXIGEN”.

Despre concertul de lansare din București al acestui material vom discuta în continuarea articolului, material ce reprezintă o încununare a activității de zece ani pe care cei doi au parcurs-o, cu dorința de a ajunge la urechile a cât mai multor ascultători și a sacrificiilor însoțite de acest scop, reușind pe drum să capete respectul multor artiști importanți din hip hop-ul românesc.

Fotografiile prezente în articol și în galeria atașată la final lui au fost realizate de către Paul Soare, pentru Club A, cărora le mulțumim pe această cale.

Materialul

Album-Alan-Kepa-Oxigen (resize)

Materialul „Oxigen” conține cincisprezece piese și cuprinde colaborări cu numeroși artiști din hip hop-ul românesc: DJ DNS, Francesca, Mario V, Ombladon, FreakaDaDisk, DJ Undoo, raku și DJ DOX.

Producția muzicală este asigurată de către: Alan, Aleko, Cerbu, Motzu, Kepa, CPR Production și Sez. Aleko este responsabil pentru instrumentalul mai multor piese, la fel ca CPR Production, cel din urmă fiind și locul în care materialul a fost mixat și masterizat. Înregistrarea s-a făcut în studioul PacPacStudio din București, fondat și organizat de către Alan & Kepa.

Albumul a fost lansat în mediul online la sfârșitul lunii februarie, după o lungă perioadă de așteptare din momentul în care acesta a fost anunțat. Până la concertul de lansare, „OXIGEN” a fost promovat prin videoclipurile pieselor: „Nos” feat. DJ DOX, „Cuvinte” feat. Francesca, Mario V  și „Vorba aia” feat. Ombladon, FDD.

Albumul poate fi achiziționat în format digital prin intermediul mai multor platforme:

Iar în format fizic de pe magazinul online PacPacStudio.

De asemenea, poate fi ascultat pe canalul de YouTube al label-ului PacPacStudio.

Evenimentul

Concert Lansare ALAN & KEPA – „Oxigen” @ București – 20.03.2015

Concertul de lansare a avut duminică, 20 martie 2016, în Club A din București, fiind primul dintr-un turneu de promovare pe care artiștii l-au început în această lună.

Warm-ul a fost asigurat de către DJ DOX, iar deschiderea concertului a fost susținută de Oliniutză și Jenă. Invitații evenimentului au fost: raku, Mario V și Francesca.

Acest eveniment vine în urma anulării celui programat pentru data de 7 noiembrie 2015, din cauza tragediei care a avut loc pe 30 octombrie 2015, în clubul bucureștean Colectiv, locul în care trebuia să aibă loc concertul.

Locația

Banner Recenzie Alan & Kepa Oxigen #3 (resize)

Deși Club A este un loc cu tradiție și renume în București, nu am reușit să particip la vreun eveniment în acest loc, pentru că el nu se regăsea pe lista preferințelor celor care organizează concerte hip hop în capitală.

Odată cu reorganizarea clubului Silver Church, a tragediei ce a avut loc în Colectiv și închiderea mai multor cluburi, ca urmare a acestui incident, pe lângă faptul că evenimentele din capitală au avut de suferit, cei care le organizează s-au văzut nevoiți să se orienteze spre alte locații ce permit desfășurarea de concerte în condiții optime și de siguranță, iar Club A este unul dintre aceste locuri.

Concertul a avut loc la trei zile după punerea în vigoare a legii care interzice complet fumatul în spațiile publice închise. Fiind nefumător, am observat o diferență încă de la începutul evenimentului, aerul fiind mai ușor de respirat, iar la sfârșitul concertului hainele mele nu mai erau îmbibate de tutun sau, mai rău, nu suferisem nicio criză de lăcrimat necontrolat, care, de obicei, vine însoțită de migrene, din cauza aerului ce devine aproape de nerespirat spre finalul concertelor, cum mi s-a întâmplat la câteva evenimente. Totodată, înțeleg nemulțumirea celor care fumează, ei fiind nevoiți să iasă pentru fiecare țigară în fața clubului, la o temperatură scăzută, iar acest lucru devine cu mult mai deranjant când concertul este în desfășurare. Probabil o soluție de compromis este necesară, însă nu știu cum ar putea fi pusă în aplicare într-un spațiu închis, cu zeci sau poate chiar sute de persoane ce participă la un concert.

Spațiul de evenimente de la Club A beneficiază de o garderobă și un bar pe care nu le-am găsit aglomerate în momentul în care am avut nevoie de ele, iar locația s-a dovedit încăpătoare pentru cei care au participat la lansarea albumului.

La intrarea în club a existat un stand amenajat, de unde s-a putut achiziționa cel mai recent material al celor doi, precum și tricouri realizate cu ocazia apariției acestui album.

Concertul

[Warm-Up] DJ DOX

alankepaoxigenbuc10

Am ajuns în Club A la ora 21:30, la intrare i-am găsit pe Alan & Kepa, care îi întâmpinau pe cei ce soseau la eveniment, ofereau autografe și făceau poze cu cei ce doreau acest lucru.

Pe scenă se afla DJ DOX, la pupitrul „echipamentelor de muncă”, unul dintre veteranii acestui gen de muzică și cel cu care Alan și Kepa colaborează pentru prestațiile live.

Acesta antrena publicul prezent și pe cel care tocmai se instala cu piese cunoscute precum: Evidence – „A moment in time”, „Good as gone” și „Satellite radio” de la Dilated Peoples, Termanology feat. Kay-R – „Overtime”, într-un mix uniform.

O oră mai târziu, DJ DOX se afla în același loc, însă numărul celor prezenți s-a mărit considerabil, iar în lista de piese pregătite de el își fac loc piese românești precum: Vlad Dobrescu feat. Rakaa Iriscience & Sir Samuel – „Turnul Babel”, Paraziții – „Din colțul blocului”, C.I.A. – „Operațiunea Party Monstru”, Deliric feat. DOC – „Linii de tramvai”, fiind bine primite de public, care încă din aceste momente era pus pe voie bună.

Oliniutză / Jenă

Banner Recenzie Alan & Kepa Oxigen #2 (resize)

La ora 23:30, pe scenă își fac apariția cei doi MC desemnați pentru deschiderea concertului, Oliniutză (Olivian Neagu) și Jenă (Radu Răzvan). Ei încep cu un moment de freestyle acapella, timp în care DJ DOX își pregătea laptopul pentru concertul care urma să înceapă.

Acestui moment de freestyle i s-a alăturat din public, Tache Alex, care s-a oferit să îi ajute cu un ritm de beatbox pe care cei doi MC să croiască rimele din freestyle.

DJ DOX este acum pregătit pentru a asigura partea de instrumentale a celor doi, iar Oliniutză interpretează piesa „Ochiul”, fiind dublat de colegul de scenă, Jenă. Radu Răzvan prezintă, în premieră, la acest concert, o piesă despre vară, care va beneficia de mai multe informații în viitor.

Fiecare dintre cei doi a continuat spectacolul prin interpretarea unei piese, așadar, Oliniutză a vorbit despre „Moș Ene”, iar Jenă a prezentat piesa lansată la începutul anului trecut, „Schimbă ritmul” realizată în colaborare cu Socez.

Prestația celor doi s-a încheiat aproape de ora 12:00, cu un alt moment de freestyle amical, caracterizat cel mai bine prin versul spus de Jenă:

Ăsta nu mai e battle, e concurs de complimente

ALAN & KEPA

alankepaoxigenbuc30

După ora 12:00, DJ DOX continuă să întrețină atmosfera și să pregătească intrarea celor doi membri ai label-ului PacPacStudio cu piese antrenante precum: M.O.P. – „Ante up”, KRS-One – „Sound of the Police”.

La 10 minute după miezul nopții, în boxele clubului se aude ritmul primei piese de pe album, cea care dă și numele materialului, „Oxigen”, iar ALAN & KEPA apar pe scenă pentru a o interpreta, în zgomotele publicului care aclamă numele celor doi.

Ordinea pieselor de pe album și a celor cântate pe scenă s-a păstrat și pentru cea de-a doua, intitulată „De unde venim”, realizată în colaborare cu DJ DNS din Olanda.

9zeci” este numele piesei care întrerupe ordinea în interpretare a melodiilor aflate pe materialul de lansare și cea care  este realizată în colaborare cu DJ DOX, care își face simțită prezența la sfârșitul ei, prin scratch-uri caracteristice, spre plăcerea publicului, care reacționează zgomotos.

În momentul următor, raku urcă pe scenă cu o sesiune de beatbox pentru piesa „Rețeta mea”, realizată în colaborare cu KEPA. raku rămâne pe scenă pentru a interpreta piesa realizată în colaborare cu ALAN & KEPA și produsă cu ajutorul Chill Brothers Records, piesă care se va regăsi pe viitorul material realizat la acest label, fiind vorba de „#uragan”, melodie extrasă de pe materialul „Tag Day”. După această prestație, publicul aclamă numele celor aflați pe scenă.

alankepaoxigenbuc08

Cea de-a treia piesă pe care ALAN & KEPA au cântat-o împreună cu raku este cea care se regăsește pe „Oxigen”, ea se intitulează „Paradoxal”.

Vorba aia” este una din piesele care promovează materialul printr-un videoclip. Deși aceasta a fost realizată în colaborare cu Ombladon, ea a fost cântată pe scenă în absența lui, artistul lipsind de la eveniment.

Nici piesele de pe albumul „Tabu”, lansat în anul 2012, nu au fost neglijate în cadrul acestui concert, „Când tu stăteai degeaba” numărându-se printre piesele pe care cei doi le-au cântat alături de publicul prezent. Artiștii au continuat cu piesa „Strada”, o alta la care publicul a răspuns cu multă energie.

Discografia celor doi include multe piese realizate în colaborare cu artiști importanți din hip hop-ul românesc. Astfel, piesa „5 la unison”, realizată în colaborare cu Craiova Independent Artist și piesa „Cum ajung acasă”, alături de Bibanu MixXL sunt alte piese pe care publicul prezent le-a fredonat.

Ora 12:30 marchează momentul din concert în care se face trecerea la piesele prezente pe albumul „Oxigen”, prima dintre ele este „Vreau și YO”, o piesă caracteristică stilului adoptat de ALAN & KEPA, aceasta fiind urmată de alte piese de pe material: „Orașu’ nu doarme”, „Efecte adverse”, „Muzica asta”.

Pentru piesa „O scrisoare pierdută”, pe scenă a urcat Francesa, care este responsabilă pentru refrenul său melodios, iar pentru melodia „Cuvinte”, formula a fost întregită de către Mario V, piesa respectivă deținând și ea un videoclip.

Dacă vrei hip hop” este prima piesă pentru realizarea căreia ALAN & KEPA au colaborat cu C.I.A., iar versurile celor doi de pe aceasta au putut fi ascultate de către cei prezenți.

Penultima piesă din lista celor prezente în tracklist-ul albumului „Oxigen” este intitulată „Nos”, iar interpretarea ei a reprezentat un alt bun prilej pentru DJ DOX de a își arăta aptitudinile pe care le-a acumulat în mulții ani de activitate.

alankepaoxigenbuc24

Ultimul invitat al serii a fost Stres, cel care a dat startul piesei „Rapu’ meu”, schimbând ritmul celor aflați în public. Pentru interpretarea uneia dintre cele mai cunoscute piese la care ALAN & KEPA au colaborat cu Stres, și anume „Sar cățele”, aceștia s-au mutat în mijlocul publicului încă plin de energie, pentru a fredona împreună cu ei versurile sale.

Concertul s-a încheiat în jurul orei 1:30, când cei prezenți au putut asculta o nouă piesă, pe care ALAN & KEPA urmează să o lanseze în viitorul apropiat.

Publicul și atmosfera

alankepaoxigenbuc31

Această categorie a recenziei este esențială pentru a descrie atmosfera concertului de lansare al materialului „Oxigen”, pentru că publicul a reprezentat o parte importantă din concert, prin modul în care și-a susținut artiștii preferați.

Pe toată durata concertului, cei din public au fredonat, aclamat și s-au mișcat energic la auzul pieselor interpretate de cei de pe scenă.

KEPA și-a manifestat explicit dorința de a vedea un astfel de public la toate concertele și a declarat că: „așa arată un public de hip hop”.

Concluzia

Au trecut câteva luni de când am participat la un concert și mă bucur că lansarea materialului „Oxigen” a fost primul concert la care am mers în acest an, fiind și primul concert ALAN & KEPA la care am participat.

Apreciez evoluția muzicală a celor doi artiști bucureșteni, pe care au realizat-o prin muncă și sacrificii vizibile, acest lucru fiind apreciat și de alți ascultători, drept dovadă avem prezența unui public numeros, dar și atmosfera de la acest concert.

Așadar, vă recomand să mergeți la concertele susținute de ei și să nu ratați albumul „Oxigen”.

În prezent, turneul de promovare al materialului prin țară se află în desfășurare. Pentru o listă provizorie a orașelor și zilelor în care acestea au loc, verificați acest articol.

Următoarele concerte vor avea loc în:

26.03Târgoviște
01.04  – Iași
02.04 – Galați
09.04 – Timișoara
15.04 – Constanța

În continuare, găsiți galeria de poze realizate de către Paul Soare, pentru Club A.