banner-recenzie-lansare-album-dilimanjaro-iscm-de-la-arcturis-la-canis-majoris-bucuresti-09-10-2016-poze

 Bine v-am regăsit!

 Dilimanjaro este un MC a cărui activitate o urmăresc de mult timp cu plăcere și admirație pentru muzica pe care acesta o realizează. Primul contact cu muzica lui l-am avut în anul 2007, când l-am descoperit la una din edițiile emisiunii Urban Groove, prezentată de Brugner pentru UTV, la momentul respectiv. În această filmare, Roby se află alături de trupa Gradu 0, formată din PYTT și Piciu (care mai târziu avea să fie cunoscut sub numele de Flou Rege) și de Dementhu și KREMlin, împreuncă cu care Roby forma trupele Sens Unic și Epitaph. Încă din acel moment am apreciat talentul și tehnica tinerilor MC din Bacău, iar Roby a fost cel care reușea să iasă în evidență prin temele pe care le aborda în freestyle. Având aceste premise, nu este de mirare evoluția pe care Dilimanjaro a avut-o în hip hop-ul românesc și lucrurile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.

 Pentru că la începutul anului, Ana, colega noastră, a realizat un interviu detaliat împreună cu Roby, în care se discută întreaga activitate a acestuia, vă îndrum să îl citiți, căci prin intermediul său puteți afla cele mai importante lucruri despre evoluția artistului, chiar de la el.

 Însă despre activitatea din ultimii doi ani trebuie să precizăm că este perioada în care acesta a realizat lucrurile concret și organizat. Printre acestea se numără primul material realizat în colaborare cu ISCM, intitulat „Curiozitatea a omorât pisica lui Schrödinger”, zeci de colaborări cu artiști din underground-ul românesc și nu numai, precum: Phunk B, NCTK, Nestor, RPG LaSesiune, Citizen X, Krepoo, Alexen, creTzu, Vlad Flueraru. Emisiunea ȘTIRILEREP, realizată folosind personajul fictiv Ion Diliescu, este, de asemenea, un alt proiect al acestuia, realizat sub forma unui vlog pe YouTube, fiind apreciat de multe persoane din hip hop-ul românesc datorită analizei sub formă de satiră asupra genului, dar din punctul meu de vedere, mai ales datorită legăturilor pe care a reușit să le lege cu artiști și între artiști prin invitarea lor în această emisiune.

 Cea mai recentă realizare a lui Dilimanjaro este colaborarea cu ISCM pentru albumul cu numărul doi, intitulat „De la Arcturis la Canis Majoris”, despre care vom discuta în continuarea articolului și mai ales despre concertul de lansare de care acesta a beneficiat pe data de 9 octombrie 2016, în clubul bucureștean Fabrica.

 Fotografiile prezente în articol și în galeria atașată la final lui au fost realizate de către Andrei Deiu, pentru Frame Lab Studio, cărora le mulțumim pe această cale.

Materialul

materialull-recenzie-dilimanjaro-iscm-2

 Materialul „De la Arcturis la Canis Majoris” este unul voluminos ce conține un număr de nouăsprezece piese și colaborări cu Vladone, DJ Flow, Canuto, Rai der Rote, RPG LaSesiune & DJ Amperr.

 De producția întregului album s-a ocupat ISCM, în timp ce Dilimanjaro a realizat mix/master-ul, iar Flavian Iordache și Waddolf Psihoză s-au ocupat de realizarea copertei acestuia.

 Materialul a fost lansat în mediul online cu o zi înainte de concert, pe canalul de YouTube al lui Dilimanjaro.

Evenimentul

evenimentul-recenzie-dilimanjaro-iscm

 Concertul de lansare a avut loc duminică, 9 octombrie 2016, în Fabrica din București, fiind primul dintr-un turneu de promovare pe care artiștii l-au început și pe care doresc să îl continue în restul țării, în viitorul apropiat.

 Atmosfera de dinaintea concertului propriu-zis și de după acesta a fost întreținută de către Raven, care s-a aflat la pupitru alături de ISCM și pe durata concertului. Invitații evenimentului au fost: NCTK, Egris, RPG LaSesiune și Fane Stelaru. Pe lângă aceștia, la microfon au mai urcat o serie de artiști despre care vom discuta în următoarea secțiune.

 Acest eveniment a fost organizat de către Georgiana Șuțu, cea care a colaborat cu Dilimanjaro și pentru emisiunea ȘTIRILEREP, în calitate de reporter.

Locația

 Clubul Fabrica este unul din principalele locuri pentru evenimentele hip hop din București, loc pe care m-am bucurat să îl redescopăr, având un aspect îngrijit și organizat, după câțiva ani de la ultima vizită.

 La un an de la evenimentul tragic din Colectiv, care a dus la închiderea mai multor locuri de desfășurare a concertelor, un grup de localuri s-au reorganizat pentru a rămâne în activitate, iar unele dintre ele au reușit să recapete încrederea artiștilor și spectatorilor prin realizarea de evenimente reușite. Unul dintre aceste locuri este clubul Fabrica din capitală.

Concertul

[Warm-Up] Raven

lansarediliiscm25

 În Fabrica am ajuns în apropierea orei 20:20, când lumea încă venea spre eveniment, moment în care l-am găsit pe Raven la pupitru, animând atmosfera cu diferite piese și instrumentale. Raven este un tânăr producător talentat din București a cărui muncă o puteți descoperi pe contul său de SoundCloud, sau pe acest canal de YouTube.

 Acesta pregătește un album în stilul celui despre a cărui lansare discutăm, fiind realizat în colaborare cu RPG LaSesiune și care urmează să ajungă la urechile ascultătorilor în viitorul apropiat. De precizat sunt și materialele „Vara Ispitelor” și „Dispariţia Cameleonului”, semnate de către Zmoalăcazan, materiale în cadrul cărora se regăsesc câteva piese la care Raven a participat.

 M-am bucurat să descopăr încă de la începutul evenimentului artiști noi sau pe care rar îi întâlnești la evenimentele de hip hop care se organizează în București, dar ceea ce a fost și mai îmbucurător este talentul pe care aceștia îl dețin, iar Raven este unul dintre ei, prin măiestria cu care îmbină sunetele în realizarea instrumentalelor.

Egris, Verigalipsă, Bocaseca

lansarediliiscm03 Primul invitat al serii care a urcat pe scena clubului Fabrica în jurul orei 22:00, a fost membrul trupei SunetSacru, Egris, care a fost însoțit de colegul său de trupă, Gluby, cunoscut și sub numele de Verigalipsă. Alături de aceștia, pe scenă a fost și unul dintre reprezentații Sick Side România, Bocaseca.

 Egris le-a oferit celor prezenți posibilitatea de a asculta o piesă nelansată, dar și piesa „Luni”, cântată însă pe un alt instrumental, varianta originală fiind realizată în colaborare cu Căpălău și prezentă pe materialul pe care aceștia l-au realizat împreună, intitulat „Oameni și semne”.

 Recomandarea pe care am făcut-o în cazul lui Dilimanjaro pentru a cunoaște activitatea lui, este valabilă și aici. Așadar, vă recomand să citiți interviul pe care Egris l-a oferit colegului meu, Andu, pentru a vă familiariza cu activitatea acestuia.

Fane Stelaru

lansarediliiscm21

În momentul următor, pe scenă a urcat Fane Stelaru pentru a interpreta piesa „Note dulci”, realizată în colaborare cu Egris și Clinciu, fiind prezentă pe materialul produs de Căpălău, de care v-am scris mai sus.

Fane Stelaru, cunoscut și sub pseudonimul DirectDambla, folosit ca membru al grupării AMANET Records, a rămas pe scenă pentru a continua reprezentația și s-a prezentat publicului folosind întrebarea:

Eu sunt Fane Stelaru! Voi cine sunteți?

Cei prezenți au putut asculta piese ale artistului de pe patru dintre materialele pe care acesta le-a lansat în ultimii doi ani, și anume piesele: „Și norii” și „Roșu cu buline” de pe materialul  „Nu toate nopțile se pierd vol. 1”, produs de către Citizen X; „Să stăm de vorbă” și „Frunze”, prezente pe albumul „Planeta maimultelor”, realizat în colaborare cu Eugen Iustin, prezent pe acest material ca producător; „Din ce în ce mai albastru”, piesă extrasă de pe materialul lansat la jumătatea anului trecut, intitulat „19c0sm0s”; iar la finalul reprezentației am avut parte de piesa „Visul unei nopți de vară”, prezentă pe cel mai recent material al artistului, intitulat „Râul alb”.

 Ca și în cazul artiștilor de mai sus, Fane Stelaru, a conturat seara concertului prin aportul muzical ce iese în evidență prin sunet, tehnică și seriozitate. Vă recomandăm să urmăriți activitatea acestuia accesând paginile de BandCamp și YouTube.

NCTK

lansarediliiscm27

 În seara concertului am avut prilejul de a cunoaște unul dintre cei mai talentați producători de care România și hip hop-ul este norocos să beneficieze, acesta este misteriosul Nucri, cunoscut mult mai bine sub numele de NCTK (Nucri Tika) și spre surprinderea mea, un MC la fel de bun. Acesta a intrat inițial în atenția mea prin prezența în cadrul evenimentului „Battle On Arena”, organizat de Aforic și al emisiunii MIC Check, prezentată de Vlad Dobrescu.

 Momentul acestuia a început cu piesa „Emceeclopedia”, piesă ce beneficiază de o variantă rematerializată de excepție, pe care o puteți asculta aici. NCTK a colaborat cu mulți MC din România, unul dintre aceștia este Phunk B, iar una dintre primele piese pentru care aceștia au colaborat se intitulează „PHUNCTK”, piesă ce a fost interpretată în seara concertului.

 „Tratament” și „Sclavii timpului” sunt două dintre piesele emblematice pentru activitatea lui NCTK, pe care cei prezenți le-au putut asculta și au fost interpretate foarte bine de artist, care oscila între microfon și pupitru pentru a controla sensul sunetului.

 Și în acest caz, vă îndrum să aflați mai multe informații despre activitatea artistului prin citirea interviului pe care site-ul nostru l-a realizat împreună cu Nucri, la jumătatea anului trecut.

RPG LaSesiune

Mulțumită lui Andrei Deiu, puteți viziona întreaga reprezentație a lui RPG LaSesiune din seara concertului, în clipul de mai sus. Piesele interpretate sunt după cum el a spus:

O sesiune de povești dubioase pe beat-uri punkiste

acestea urmând a fi prezente pe viitorul material, intitulat „GypsyhedelicPunk”, fiind produs de către Raven, cel care l-a susținut de la pupitru, în timpul concertului.

Am fost bucuros să descopăr o evoluție evidentă în activitatea lui RPG, pe care l-am cunoscut prin intermediul evenimentelor de freestyle la care ne-am întâlnit în perioada 2008 – 2012, alături de o formulă extinsă formată din: Merme, Nestor, Gimnastic, Clarismatic. Această evoluție a fost marcată de primul album „Peyote Runner”, lansat la mijlocul anului 2014. Așadar, prin lansarea celui de-al doilea material vom asista la desăvârșirea artistului în acest gen muzical.

Dilimanjaro și ISCM

lansarediliiscm30

 Concertul lui Dilimanjaro a început cu Infinite Skills Create Miracles preluând pupitrul și cu prima piesă de pe noul material, intitulată „Big Bang”, piesă ce exprimă foarte bine concertul și noul album prin versurile:

Stelele și-au făcut crew, și-au numit-o galaxie
o parte trăiește-n tine, materie cenușie
după un număr de zile, ISCM face-un kick
se-aude-n Calea Lactee, eu așa l-am auzit
m-am teleportat subit fix la el în MPD
și am căutat să mă exprim fluent fără voce
și-acum după 3 milenii, m-am decis s-asculți și tu
această enciclopedie pe care-o numești album
care-i o parte din mine și o parte ISC..

……………………………………………..

cel mai bun medicament, cel mai bun soi de propolis
să ne-audă Universul de la Arcturis la Canis Majoris.

 Din acest punct, concertul a continuat cu o suită de piese prezente pe cele două albume: „Harap Alb”, „Blablablasfemii”, „Caleidoscop”, „Kundalini”, dar și piese realizate cu alți producători, printre care se numără piesa „Pașnic”, produsă de Alexen.

 În următorul moment, pe scenă a urcat Egris, pentru a interpreta o piesă nelansată, pe care a realizat-o alături de Roby, urmând ca după această piesă, Verigalipsă să completeze formula aflată pe scenă și să interpreteze o piesă a trupei Sunet Sacru.

 Instrumentalele produse de către ISCM își fac apariția în boxele clubului Fabrica în continuare și în timp ce piesele „Dezintoxicare”, „Sonată pentru sunet”, „Yugen”, „Buleală” și „Strada”, sunt cântate de către Dilimanjaro, îmi dau seama că proiectul celor doi este o reușită, prin îmbinarea versurilor pline de referințe și idei ce aparțin unui om inteligent cu producția muzicală de excepție, potrivită pentru aceste versuri.

 Waddolf Psihoză este cel cu care Dilimanjaro a colaborat pentru o mare parte din artwork-urile pe care le vedeți pe materialele sale, inclusiv afișul concertului de lansare despre care discutăm în aceste rânduri. Acesta activează și ca MC, fiind prezent pe scenă în această calitate cu două piese. Momentul acestuia a fost întrerupt de prezența lui Ion Diliescu de la ȘTIRILEREP, care a întrerupt concertul și a început să îl critice. Iată câteva glume citate din memorie:

Ce reprezintă toate aceste nume de pe afiș ISCM, NCTK, parcă ați venit să votați partide politice!

Dilimanjaro…. ce nume lipsit de modestie prin comparația cu un munte, pe când alții sunt modești și aleg nume precum „Subcarpați”.

 Roby a interpretat peste 15 piese de pe ambele albume realizate împreună cu ISCM, fără cusur, fiind un lucru de admirat pentru un MC a cărui interacțiune cu scena a fost minimă în ultimii ani, dar experiența acestuia a compensat, reușind să livreze la înălțime toate piesele ce au urmat: „Doare”, „Cubul lui Kubrick”, „Pierzanie”, „Orizont”, „Șofran”, „Les Miserables”. Pentru cea din urmă a fost nevoie de prezența lui RPG LaSesiune pe scenă, iar pentru ultima melodie, „Nambudiri”, componența de pe scenă a fost întregită de Nestor.

 Momentul lui Dilimanjaro s-a încheiat cu anunțul unui cypher pentru care a invitat toți artiștii prezenți la eveniment.

[Cypher] RomaN, Egris, Macanache, Faust, Verigalipsă, Bocaseca, Fanas, Raven, Pietonu, Nestor, Dilimanjaro, NCTK, Waddolf Psihoză

lansarediliiscm76

 După cum puteți vedea în titlul de mai sus, la finalul concertului, afterparty-ul a fost înlocuit cu un cypher la care au participat peste 10 MC reprezentativi pentru hip hop-ul românesc actual. Așadar, cei prezenți au putut asista la un moment unic și memorabil ce a durat mai bine de 30 de minute.

 În speranța că ați reușit să vă păstrați interesul pentru această recenzie, mă revanșez față de voi, cu înregistrarea unei mari părți din acest moment, pe care îl găsiți în finalul articolului. Înregistrarea are nevoie de o editare, vom reveni cu acesta când va fi disponibilă.

Publicul și atmosfera

Cele peste 150 de persoane prezente la eveniment au făcut ca acesta să fie unul reușit și m-am bucurat să văd în public mulți oameni dedicați, care cunoșteau foarte bine activitatea celor prezenți pe scenă, fredonând piesele acestora.

Concluziada 2

 Dilimanjaro este unul dintre puținii MC care reușește să păstreze în hip hop-ul românesc atitudinea de la începutul anilor 2000, când acest gen de muzică era un stil de viață în care mulți oameni au legat prietenii ce au durat peste ani, fiind unul dintre motivele pentru care este apreciat de mulți MC. Această atitudine s-a simțit și la concertul de lansare, iar pe fiecare dintre invitați i-am perceput ca părți din personalitatea lui Roby, care pe lângă un MC talentat, este o persoană extraordinară.

 Formula cu ISCM din cele două albume este una reușită ce îmbină talentul celor doi într-un sunet distinct pentru acest gen de muzică. Mă bucur să aflu că încă avem artiști care reprezintă hip hop-ul din motivele corecte, fără scopuri ascunse sau care nu au legătură cu muzica.

 Este posibil ca în viitoarele săptămâni să avem parte de concerte în această formulă și în alte orașe din țară, asigurați-vă că nu ratați aceste evenimente pe care vi le recomand din toată inima!

 În continuarea articolului găsiți filmarea cypher-ului de la sfârșitul concertului și galeria de poze realizată de către Andrei Deiu, pentru Frame Lab Studio.

 Mulțumesc pentru răbdare. Vizionare plăcută!