Banner Nimeni Altu - Lansare De la fereastra derapanata

Salutări cititori. Mă bucur că am ocazia să vă pot scrie despre doi dintre artiștii mei preferați, Butch și Nimeni Altu’, fiind progagoniștii concertului de lansare pe care Nimeni Altu’ l-a susținut vinerea trecută în clubul bucureștean Colectiv. Așadar trebuie să admit încă de la început că părerile mele probabil vor fi subiective în cea mai mare parte.

La începutul anilor 2000 când începusem să mă apropii de acest gen muzical și aveam dorința de a aprofunda stilurile muzicale ale artiștilor români, Nimeni Altu’ a fost primul pe care l-am cunoscut prin intermediul emisiunii „Cool Haunting” prezentă la TV, unde Cheloo era gazda emisiunii și ne făcea cunoștință cu tânărul MC bucureștean. Încă de atunci am apreciat stilul direct și ancorat în realitatea de zi cu zi, tratată cu filozofia românească care a clădit această țară și cultură.

La câțiva ani distanță când am început să merg la evenimentele hip hop din România, primele concerte la care am participat au fost cele de lansare a materialelor „Inimă tare” și „Nopți prea lungi” semnate de către Dagga și Nimeni Altu’ pe care le consider esențiale în continuarea pasiunii celui care vă scrie acum, ambele având substanță și au fost o bună carte de vizită din care am descoperit talentul existent în acest gen de muzică, fiind total diferit față de catalogările și stereotipurile cu care se confruntă în concepția majorității.

Așadar acestea sunt motivele pentru care îmi declar subiectivismul în prezentarea acestei recenzii și sper să vă facă la fel de multă plăcere citirea ei precum mie mi-a făcut reîntâlnirea cu muzica celor doi.

Fotografiile prezente în articol și în galeria atașată la final ne-au fost acordate de către colegii de la site-ul Marpha Hip Hop prin Daniel Radu căruia îi mulțumim.

Evenimentul

Lansare Nimeni Altu' - DLFD  @ Colectiv - 5 iunie (web cover)

De la fereastra dărăpănată” este cel de al optulea și cel mai recent album de studio al membrului Socipot Records, label-ul din care Nimeni Altu’ face parte și ca în cazul multora dintre ele a beneficiat de un concert de lansare în București, orașul natal al artistului. Albumul a fost oferit spre ascultare și achiziționare de ziua artistului pe data de 7 aprilie, un alt obicei caracteristic al acestuia fiind organizarea de concerte sau acțiuni prin care să sărbătorească acest eveniment împreună cu ascultătorii.

Acest album vine într-un timp relativ scurt de la lansarea precedentului material, Nimeni Altu’ fiind probabil artistul cu cele mai multe albume lansate într-un interval de aproximativ doi ani și jumătate, lucru benefic atât pentru activittea lui cât și pentru cei interesați de muzica acestuia.

Cu câteva zile înainte de concert, trupa 1979 formată din Butch și Secuem și-au anunțat prezența în deschidere fiind o alergere potrivită datorită stilurilor muzicale ce transmit mesaje asemănătoare.

După cum puteți vedea în coperta de mai sus pe scenă s-a aflat și Andu Toader prezent la tobe iar DJ-ul principal al evenimentului a fost Sic 13th care alături de Keri s-a ocupat și de încălzirea atmosferei de dinaintea concertului. Însă despre fiecare vom vorbi pe larg în continuarea recenziei.

Organizarea a fost asigurată de către Junky Size Events reprezentată de Daniel Lupu cel care s-a ocupat de toate evenimentele pe care Nimeni Altu’ le-a susținut începând cu anul 2013.

Locația

Terasa Colectiv

Ne aflăm la a treia recenzie pentru un concert ce are loc în clubul bucureștean Colectiv, după ce v-am prezentat două dintre cele trei ediții la festivalului theJam pe care le puteți citi aici și aici.

Este deja evident că în această locație se desfășoară evenimente care sunt pe gustul nostru și acesta este unul din motive pentru care avem plăcerea de a vă aducem informații cât mai detaliate.

Ca și în cazul precedentului eveniment, clubul a beneficiat de o terasă amenajată la intrarea în club de unde se putea asculta tot ce se întâmplă pe scenă făcând astfel mai plăcută așteptarea concertului și mulțumită vremii frumoase din seara de vineri, 5 iunie.

La intrarea în club a existat și un stand amenajat de unde s-a putut achiziționa cel mai recent material al artistului dar și cele precedente însoțite de obiecte vestimentare.

Concertul

[Warm-Up] Keri & DJ Sic 13th

La ora 23:50 am ajuns la eveniment, pe scenă se aflau Keri și DJ Sic 13th, fiind doi dintre oamenii cu care Nimeni Altu’ a colaborat cu succes pe parcursul anilor. Aceștia antrenau publicul prezent în număr foarte mare cu piese cunoscute precum KRS-One – „Sound of da policePromoe – „Long distance runner” și Cypress Hill – „Insane in the brain” fiind foarte bine primite de public care încă dîn aceste momente era pregătit cu voie bună.

Acest ritm s-a menținut până după miezul nopții mulțumită lui Keri care a continuat seara cu muzică bună, iată alte câteva exemple: 20syl – „Ongoing thing”, DJ Kool – „Let me clear my throat” și KRS-One – „MC’s act like they don’t know”.

19 79 (Butch & Secuem)

LansareNimeniAltuDLFD_43

La zece minute după miezul nopții atmosfera se liniștește, pe ecranul din spatele scenei ia naștere o prezentare video plină de imaginație și Butch alături de Secuem urcă pe scenă în ritmul primei piese a formației 1979, „Lună roșie”.

Mulțumită piesei „Maria” am aflat că Butch continuă să pună accent pe sonorizare iar prin colaborarea cu Secuem acesta își poate continua poezia muzicală specifică label-ului Hades Records și prezentă pe precedentele materiale în care îl regăsim pe artist, „Inimă tare” (Dagga) și „Fiul risipitor”.

La următoarea piesă „Caleidoscop” realizată în colaborare cu DJ Undoo, publicul era deja captivat de această reprezentație și au susținut artistul pe parcursul ei.

Cei prezenți au avut ocazia să asculte și o piesă în primă audiție, după cum declară artistul „o piesă despre ceea ce respirăm în orașul ăsta” și intitulată „Orașul spin” a cărei reprezentație a fost terminată cu o altă declarație din partea lui Butch:

Ridic o mână pentru artiști ca Nimeni Altu’, total antisistem.

Piesa care a încheiat prestația celor de la 1979 este și cea mai recentă piesă lansată pe canalul de YouTube, aceasta se intitulează „Hotel” și ne dovedește că materialul pe care cei doi îl pregătesc va fi format doar din melodi de o înaltă calitate creativă și sonoră.

Nimeni Altu’

LansareNimeniAltuDLFD_19

Imediat după 1979, pe scenă au urcat Andu Toader, DJ Sic 13th și Nimeni Altu’ al cărui nume a fost aclamat zeci de secunde de către toți cei prezenți.

Efectul de SeRe” a fost piesa care a deschis concertul având cel mai potrivit mesaj pentru a porni ceea ce sute de spectatori așteptau. Obișnuit să merg la concertele artistului mă așteptam să văd o reacție foarte pozitivă la piese însă încă de la prima piesă până aproape de sfârșitul concertului am rămas surprins de reacțiile, cântările și coregrafiile celor din public, despre aceste vom discuta pe larg în următoarea parte a recenziei.

Acest album beneficiază de o diversitate de producții muzicale de la importante nume din hip hop-ul românesc, SEZ fiind unul dintre ei cu care Nimeni Altu’ a colaborat pentru piesa „Prinț și cerșetor” ale căror versuri au fost prezente pe buzele celor din public.

Cei care s-au ocupat de warmup-ul acestui eveniment au fost și cei care au produs următoarea piesă interpretată, ea fiind piesa care deschide albumul și se intitulează „Cum o fac”.

În momentul următor artistul omagiză importante nume din hip hop-ul străin al anilor 90 prin declarația:

O mână sus pentru Tupac, Biggie și hip hop!

Melodia „N-a uitat nimic” continuă seria omagiilor care de această dată se află pe versuri iar publicul răspunde cu o coregrafie în care sunt prezente numele celor menționați în piesă, iar pentru că artistul a fost impresionat de această reacție decide să o cânte pentru a doua oară.

LansareNimeniAltuDLFD_07

Concertul de lansare al materialului continuă cu piesa „Urmele pașilor mei” și cu cea care portă denumirea acestuia „De la fereastra dărăpănată” moment în care artistul îî mulțumeste lui DJ Flamă pentru producția acesteia.

Scandările celor din public continuă după fiecare moment muzical iar cel de pe scenă își arată recunoștința față de ei cu fiecare ocazie.

Până în acest moment am avut parte doar de melodiile prezente pe albumul care beneficiază de concertul de lansare însă cu piesa „Când ai nevoie” aflată pe albumul „Pentru tine”  acest lucru se schimbă.

Nimeni Altu’ obișnuiește să ofere autografe pe fiecare din materialele sale iar în cazul noului album el o oferă un autograf audio prin piesa care îi poartă numele și este o motivare către fani și o scurtă prezentare. În acest moment publicul devine cu mult mai zgomotos fredonând la unison ritmul piesei, iar cel de pe scenă le declară:

Clipa asta… mulțumesc mult pentru clipa asta. Eu, eu nu am văzut public mai frumos în viața mea… e un public nobil!

LansareNimeniAltuDLFD_25

Trebuie să aflați că aceste momente au marcat doar partea de început a concertului pentru că acestea a continuat cu piese de pe noul, precum: „Câte ceva”, „Ultimele file”, „Pe străzi”.

Tot ce am” este realizată în colaborare cu DJ Sic 13th cel care a fost prezent la platane pe parcursul întregului concert fiind probabil cel mai zâmbitor și bine dispus DJ în timp ce este la lucru.

Producția muzicală realizată de către FrakaDaDisk pentru „Explic și cuget” este un motiv pentru o altă declarație pe care artistul o face după interpretarea ei:

Fără Paraziții nu ar fi existat Nimeni Altu’

A mai trecut o vreme” și „O clipă” încheie lista pieselor de pe noul album însă nici pe departe concertul pentru că următoarea piesă este și singura care beneficiază de un videoclip, ea se intitulează „Despre un om” și a fost ingredientul care a continuat să mențină energia publicului.

După ora două urmează o serie de piese foarte cunoscute care vor fi fredonate de majoritatea celor prezenți precum:  „Așa rămân”, „Îmi amintesc”, „Uneori timpul stă pe loc”, „Picătura”, „Așteaptă”,  „Bucureșto” și „Vioara” a beneficiat de un remix instrumental, iar pentru unele din ele la pupitru a fost prezent și DJ Em.

2005” este dovada că Nimeni Altu’ în acest an sărbătorește zece ani de activitate, iar pentru piesa „Veselie” pe scenă a urcat Același Edy un vecin de bloc și un bun prieten al artistului care l-a ajutat să fredoneze sfârșitul ei.

Publicul se relaxează în momentul în care vocea cântăreței Doina Badea pătrunde pereții clubului pe un instrumental hip hop, iar Nimeni Altu’ flutură steagul național.

LansareNimeniAltuDLFD_22

Andu Toader care a fost prezent la tobe pe tot parcursul evenimentului decide să continue interpretarea pieselor doar cu ajutorul instrumentului său și astfel avem ocazia să ascultăm piesele: „Supertras III”, „Cu dinții cariați” sub o altă interpretare.

Spre finalul concertului Nimeni Altu’ a invitat o parte din colegii de scenă prezenți pentru a interpretea orice doresc, astfel Boogie de la East Roots a interpretat câteva piese reggae și un tânăr vecin de cartier al artistului care acum îl știm ca MC Dspekt a oferit câteva minute de freestyle, avându-l pe Nimeni Altu’ la tobe.

Aproape de ora trei dimineața, după două ore și jumătate de cântat împreună cu cei prezenți Nimeni Altu’ vine la microfon și le mulțumește celor prezenți.

Publicul și atmosfera

LansareNimeniAltuDLFD_23

Această rubrică este probabil cea mai reprezentativă pentru acest eveniment pentru că datorită publicului întreg concertul a căpătat două voci, fiind o comunicare de respect și apreciere între artist și public.

Cei prezenți au reușit să creeze o atmosferă ideală pentru un concert și să își impresioneze artistul preferat prin coregrafia pe care au pregătit-o. Este ușor de înțeles că Nimeni Altu’ este respectat de publicul său și din acest motiv seara concertului a fost ideală.

Pentru că am participat la majoritatea concertelor de lansare mi-a fost ușor să observ că la fiecare eveniment o mare parte din spectatori sunt prieteni înainte de fani și o plăcere când am constatat că acest număr de oameni se mărește cu fiecare eveniment, ajungând la câteva sute în cazul serii de cinci spre șase iunie.

Concluzia

Cu ocazia acestui concert am descoperit un MC desăvârșit care a avut o prestație la rândul ei desăvârșită și sprijinită puternic de cei din public, fiind o încununare a activității pe drumuri anevoioase la care a fost nevoit să se supună pentru ca mesajele lui să ajungă la cât mai mulți oameni. Oameni care au știut să aprecieze și să răsplătească artistul cu fiecare material pe care acesta l-a scos în ultimii ani, materiale care sunt pline de povești și învățături pentru generațiile anilor ’90.

Fără niciun dubiu a fost un eveniment extraordinar și o experiență pe care mi-aș dori să o repet la cât mai multe concerte hip hop românești. Mă bucur să realizez că în anul 2015 valorile cu care am fost crescut și educat le găsesc și în muzica unor artiști precum Nimeni Altu’ și Butch, iar publicul rezonează cu aceasta.

În continuare găsiți galeria de poze realizate de către Daniel Radu pentru Marpha Hip Hop.

Vizionare plăcută!