Omu Gnom Iași  Salutări, cititori!

 La scurt timp de la recenzia scrisă de unul dintre colegii mei – cea a concertului de lansare al noului album semnat de Nimeni Altu’, am plăcerea să împărtășesc cu voi gânduri și impresii de la concertul de lansare al celui mai recent material  semnat de un alt artist român. Este vorba de Omu Gnom și albumul „!?”.

 Concertul susținut de Omu Gnom a fost o surpriză pentru publicul ieșean, dat fiind faptul  că în luna aprilie acesta a fost prezent în Iași alături de colegii săi de trupă pentru lansarea albumului „Ore Suplimentare”, dar și în luna mai, unde a fost membru al juriului în cadrul preselecțiilor pentru competiția Battle MC România.

 Țin să menționez faptul că fotografiile prezente în articol și în galeria atașată la final ne-au fost acordate de către Diana Butnaru – o tânără membră a asociației Contour – asociație care, alături de Omu Gnom a contribuit la organizarea evenimentului. Îi mulțumim Dianei pentru ajutorul acordat.

 Așadar, anul acesta îl avem la Iași pe Omu Gnom pentru a treia oară, iar acestea fiind zise, să ne amintim de seara de sâmbătă!

Evenimentul

Omu Gnom

 După cum am menționat mai sus, concertul a fost dedicat lansării celui mai nou material semnat de către Omu Gnom, și anume „!?”.

 Albumul „!?” este cel de-al cincilea material solo al artistului și a fost lansat pe 15 mai, chiar de ziua sa de naștere. Pe 16 mai a fost lansat în premieră în cadrul evenimentului muzical theJam #3, a cărui recenzie o puteți citi aici. Apoi a fost oferit spre ascultare și achiziționare cu binecunoscutul îndemn „dacă simți că-i original, ia-l original!”.

 După cum afirmă însuși Omu Gnom, în ciuda titlului greu de pronunțat, albumul are un conținut mai mult decât potrivit, reprezentând o evoluție artistică și în același timp o revenire către stilul clasic.

 Pentru ca evenimentul să fie unul „desăvârșit”, Omu Gnom l-a avut alături pe Celălalt – colegul său de la Ateliere de Creație, pe Șerbănesku, dar și pe câțiva tineri artiști care au avut „misiunea” de a încălzi atmosfera, aceștia fiind Antiego și trupa Subasediu. Despre prestația acestora vă voi povesti în rândurile ce vor urma.

 De organizarea evenimentului s-a ocupat însuși Omu Gnom alături de asociația Contour.

Locația

Fever Iași

 Deoarece Omu Gnom nu a susținut niciunul din ultimele sale concerte din Iași în același loc, gazda concertului de sâmbătă a fost una diferită, și anume clubul Fever, care și-a deschis larg ușile pentru a întâmpina ascultătorii de muzică de calitate.

 La intrarea în club a existat un stand amenajat de unde s-au putut achiziționa materiale promoționale ale artistului: albumele sale solo, dar și cele două albume lansate sub egida Ateliere de Creație, albumul solo al colegului său Celălalt, dar și obiecte vestimentare atât pentru băieți, cât și pentru fete.

Concertul

[Warm-Up] Șerbănesku

Lansare Omu Gnom Iași

 În jurul orei 23:40 Șerbănesku și-a luat rolul în serios și a purtat publicul prin hip hop-ul străin prin intermediul unor piese precum Coolio – Gangsta’s Paradise, Dr. Dre – Ring Ding Dong și 2Pac – California Love.

 Pe Șerbănesku l-am văzut pentru prima oară în cadrul preselecțiilor pentru competiția Battle MC ce au avut loc la Iași luna trecută – competiție în cadrul căreia acesta ocupă „funcția” de DJ.

 Șerbănesku este un tânăr talentat, iar cel mai probabil, îl veți vedea și în alte concerte alături de Omu Gnom.

 Țin să menționez că acesta nu s-a ocupat doar de warm-up, ci a stat la pupitru pe tot parcursul concertului.

Antiego

Antiego

 La miezul nopții a urcat pe scenă Antiego – un tânăr MC din Iași care s-a făcut remarcat în cadrul acelorași preselecții pentru competiția Battle MC despre care v-am vorbit mai sus.

 Acesta a încântat timp de zece minute publicul cu piesele sale, încălzind atmosfera pentru o seară de neuitat!

Subasediu

Subasediu

 La zece minute după prestația tânărului Antiego, pe scenă au urcat băieții de la Subasediu, care de fiecare dată reușesc să emane energie suficientă pentru a face întreg publicul să dea din cap.

 Pe cei de la Subasediu vi i-am prezentat în articolele anterioare în care vă vorbeam despre pasiunea care se regăsește în fiecare piesă de-a lor.

 Ei bine, aceștia și-au făcut simțită prezența încă din primele secunde reușind să acapareze scena. Ne-au întâmpinat cu piesa „Bine ai venit”, continuând cu ceva „Clasic” și cu piesa „Reprezintă-te”, alături de alte piese cu care ne-au bucurat timpanele timp de jumătate de oră.

 Cei din public au putut să-i asculte pe doi dintre membrii trupei Subasediu interpretând o parte din piesele lor solo, aceștia au fost Bullet și Cristi, care pe lângă faptul că fac parte din trupa menționată mai sus, sunt membri ai crew-ului Cojones Records.

 Constatând importanța producătorilor în procesul de „creație” a fiecărei piese, aceștia i-au mulțumit celui ce-și pune amprenta pe fiecare piesă de-a lor – Kritiku.

Omu Gnom & Celălalt

Omu Gnom și Celălalt

 Au trecut treizeci și cinci de minute de la miezul nopții iar pe scenă și-a făcut apariția Omu Gnom. Acesta nu a fost singur, ci însoțit de colegul său de trupă Celălalt, alături de care a făcut să răsune muzica de calitate.

 Omu Gnom și-a folosit talentul de orator pentru a ne spune povestea fiecărei piese care a prins viață pe scenă. Astfel am putut să auzim cum s-au născut piesele „Fraze de soare”, „România nevinovată”, „Frustrarea invidiei” sau „Genul ăla de piesă”.

 Pe lângă acestea, pe buzele celor din public, care cântau odată cu Omu Gnom și Celălalt, s-au putut citi versurile pieselor „Limpede”, „Cu cărțile pe față” dar și a altor piese fie de pe albumele Ateliere de Creație, fie de pe celelalte albume solo ale artistului.

 Fiindcă niște colegi de trupă sunt la fel ca frații, am putut audia atât piese interpretate de Omu Gnom, cât și piese interpretate de Celălalt. Printre piesele interpretate de cel din urmă s-a numărat și piesa „De acord”, de producția căreia s-a ocupat Omu Gnom, astfel cei din public au putut afla că acesta este producător tot de atâta timp de când cântă.

 Întreg concertul a fost alcătuit din momente frumoase, însă cel în care s-a făcut auzit beat-ul piesei „Metehne” a fost unul cu totul aparte. Pot să spun că această piesă are rădăcini adânci nu doar în timpanele mele, ci și în sufletul meu, și cu siguranță acest lucru nu îmi este specific doar mie, ci tuturor celor ce-i apreciază munca lui Omu Gnom, deoarece metehnele sale au puterea de a ne purta prin diferite stări, reușind să ne trezească toate simțurile.

 Așadar, au început „Metehnele”, iar odată cu ele și bucuria nemăsurată a celor din public care fredonau alături de Omu Gnom fiecare vers al piesei.

 În jurul orei 1:40 „filosoful idiot cu paradoxul în sensuri” încheia concertul mulțumindu-le celor din public pentru prezență, după o seară în care dragostea pentru rapul românesc a plutit în întreg locul care a găzduit concertul.

Publicul și atmosfera

Omu Gnom Iași

 După cum bine știți, publicul este cel care de cele mai multe ori decide care este atmosfera din timpul unui concert, astfel ne putem de seama că aceste două „elemente” sunt interdependente.

 Pot să spun că numărul de oameni prezenți la acest concert a fost unul mic comparativ cu numărul celor ce pretind că susțin mișcarea. Cu această ocazie, țin să repet că mișcarea nu este doar pe internet, ci la concerte, fiindcă sentimentul pe care-l ai atunci când îți vezi artistul preferat pe scenă cântând live nu poate fi înlocuit de niciun „like” pe care îl dai unei piese spunând că așa susții ceea ce-ți place.

 Însă numărul celor prezenți în sală nu a reprezentat un impediment în desfășurarea concertului, fiindcă au fost „puțini, da’ buni”.

 Nu pot să nu vorbesc despre atmosfera creată de cei care se aflau în primele rânduri, care în ciuda orei târzii erau energici și reușeau să împartă cu întreg publicul energia lor. Mâini ridicate au existat pe tot parcursul concertului, iar „datul din cap” a fost prezent și el.

 Bariera dintre artist și public a fost înlăturată, Omu Gnom făcându-ne să ne simțim ca într-o mare familie, comportându-se natural și împărtășind cu noi orice gând, în ciuda faptului că unii se aflau pentru prima oară la un concert de-al său.

Concluzia

da 2  La fel ca după fiecare concert, am putut vedea că Omu Gnom nu este doar Omu Gnom artistul, ci și omul dispus să ajute prin muzica pe care o face, reușind să ne deshidă nu doar ochii, ci și inima.

 Apoi, evoluția sa este continuă – fapt dovedit de complexitatea materialului la lansarea căruia am avut onoarea să asist.

 Așadar, puneți preț pe muzica cu mesaj, fiindcă muzica bună educă!

 În continuare găsiți galeria de poze făcute de către Diana Butnaru de la asociația Contour.

 Vizionare plăcută!