theJam #2_78

Salutări cititori. Bine v-am regăsit în scris la una dintre cele mai importante categorii ale site-ului nostru, recenziile concertelor românești.

Vă propun astăzi o nouă abordare în ceea ce privește prezentarea evenimentelor care este menită să facă mai plăcută și ușoară citirea tuturor informațiilor despre desfășurarea concertelor.

Relatarea o voi face cât mai obiectiv, însă părerile mele vor fi desigur subiective și sunt de părere că pentru a fi cât mai transparent și corect față de voi este necesar să vă prezint atât aspectele pozitive cât și pe cele mai puțin plăcute, desigur dacă acestea consider că au existat pentru că nu ne-am propus să atragem atenția asupra articolelor prin prezentarea acestora.

Această metodă o voi aplica pentru toate recenziile viitoare și nu este aleasă strict pentru acest articol.

Evenimentul

Banner theJam #2 (web cover)

theJam este un amestec de sunete și culori, de gust și parfum urban, ce își propune să cucerească cu nopți pline de muzică, având ca protagoniști cei mai iubiți artiști Hip-Hop.

Evenimentul este conceput și organizat ca un festival de hip hop reunind pe aceeași scenă mai mulți artiști autohtoni. Organizarea este asigurată la fiecare ediție de către club Colectiv, Junky Size Events și Pheonix Hip Hop.

Realizarea acestui proiect este o idee foarte bună și o inițiativă de care hip hop-ul românesc are nevoie în momentul de față, reușind astfel să facă mai ușoară calea artiștilor către public și oferind în același timp o gamă variată de nume cu care aceștia se pot familiariza sau reîntâlni.

Salutăm motto-ul „#WeeatHipHop!” pe care l-am întâlnit în comunicatele oferite de către organizatori fiind o coincidență întâmplătoare sau poate că nu cu cel al site-ului nostru: „We speak hip hop”.

Ediția de debut a avut loc pe data de 6 februarie a acestui an și a adus pe scenă nume și momente importante:

  • Cedry2k – un nume a cărui revenire pe scenă a fost așteptată de mulți fani în momentul în care el și-a anunțat prezența în cadrul trupei Haarp Cord,
  • Nimeni Altu’ – însoțit de DJ EM și Andu Toader la tobe, dar și de trupa din Serbia – Ponovorođen cu care acesta a și colaborat pentru o piesă ce se află pe albumul lor lansat acum câteva săptămâni „Poslednja šansa”,
  • ALAN & KEPA – alături de ei s-a aflat și DJ DOX,
  • Flou Rege,
  • Carbon – alături de DJ Nasa și Zaietz la tobe,
  • O demonstrație de freestyle și off da dome organizată de către Battle MC România la care au participat mai multe nume din această sferă sub forma unui concurs,
  • DJ Oldskull – component al label-ului Okapi Sound, a întreținut cu muzică de calitate partea de warm-up și after party al evenimentului dar și momentele de pauză dintre reprezentațiile artiștilor.

Ediția cu numărul doi despre care vom vorbi pe larg în continuarea acestei recenzii a avut loc pe data de 27 martie și a adus pe scenă nume la fel de importante și potrivite ca în cazul primei ediții.

Locația

Intrare Colectiv (web cover)

Colectiv este locul ăla unde mereu trăiești altceva. Unde stai în picioare, nu pentru că nu sunt scaune, ci pentru că euforia-ți gâdilă toți porii. Unde opulența face roata împrejur la intrare. Unde de tavan nu atârna candelabre, poate doar raze de soare. Unde amintirile nasc nostalgii. Unde dansăm fie ce-o fi.

Însuflețit cu spirit rebel, vibrând pe variate partituri alternative, Colectiv este gazda perfectă. Strângem sunete din întreaga lumea și le răspândim pe frecvența sufleului vostru. Stârnim patimi și lăsăm lumea să viseze frumos. Avem ambiții, planuri și idei, dar “ne asumăm și fail-uri”, vorba rapsodului nepereche. Suntem imperfecți, dar asta ne face puternici.

Pentru că atunci când ne strângem toți aici, atunci #suntemcolectiv!

Clubul Colectiv s-a impus încă de la deschiderea de acum câțiva ani în cadrul locațiilor din București unde pasionații de muzică hip hop și nu numai pot găsi evenimente sub mai multe forme, unde organizatorii sunt deschiși către realizarea de proiecte diferite față de cele cu care spectatorii sunt obișnuiți.

Clubul având această calitate nu este nicio surprindere asupra faptului că theJam și-a găsit locul aici și acest lucru contribuie la succesul celor implicați în eveniment.

Concertul

Înainte de a vorbi despre reprezentația celor care au urcat pe scenă trebuie să apreciem faptul că programul evenimentului s-a respectat cu exactitate, fiind un lucru necesar datorită duratei mari de desfășurare de peste opt ore și jumătate.

Mulțumită respectării acestui program cei care doreau să participe au putut să se organizeze astfel încât să ajungă în momentul stabilit de către ei.

Acest program îl vom folosi și noi pentru a vorbi despre fiecare parte a evenimentului.

Doors open – 20:00;
[Warm Up] Vlad Dobrescu – 20:00 – 22:30

theJam #2_15

Tocmai datorită duratei mari de desfășurare a evenimentului despre care vă scriam mai sus, nu am putut ajunge încă de la începutul lui ca să participăm și la deschidere, însă am avut ocazia să ascultăm piese puse și mixate de către Vlad Dobrescu pe toată durata evenimentului, în pauzele dintre fiecare reprezentație, despre care voi scrie la momentul respectiv.

Battle MC Romania (showcase) – 22:30 – 23:45

La ora 23:20 am ajuns la eveniment împreună cu colega mea „Tami” Alexandra care s-a ocupat de fotografierea fiecărui artist care a urcat pe scenă făcând acest lucru până la ora patru dimineața. Rezultatul muncii ei îl veți putea vedea în galeria de poze atașată acestui articol.

La acea oră se desfășura finala mare a concursului de Battle MC prezentată și arbitrată de către Krem. Finala era format din două echipe cu câte doi membri: Psihotrop și Oscar vs. Bonel și Nely, cei din urmă fiind și câștigătorii concursului demonstrativ prin alegerea publicului.

La ora 23:30 concursul a luat sfârșit moment în care Krem a anunțat numele celor care vor urca pe scena clubului Colectiv la a treia ediție theJam: Omu’ Gnom care va susține și lansarea albumului, El Nino, Dragonu’ și Controlul Tehnic de Calitate.

În pauza ce a urmat până la ora 00:00, Vlad Dobrescu și-a reluat locul la pupitrul de DJ, de unde am putut asculta piese bune de hip hop, precum: Dilated Peoples – „Back Again”, M.O.P. – „Cold as Ice”.

Tot în această pauză am purtat o discuție cu o persoană care obișnuiește să meargă frecvent la concerte de hip hop și cu câțiva ani în urmă a lucrat pentru un site de profil. Persoană care a remarcat că în finală trei din cei patru concurenți erau minori, ceea ce intră în contradicție cu regulamentul evenimentului care precizează acest lucru: „ACCESUL PERSOANELOR SUB 18 ANI ESTE INTERZIS.”

Unu, Doi (Cumicu si Ais The Chef) – 00:00 – 00:50

theJam #2_11

Cei doi au început concertul aproape de miezul nopții iar una dintre primele piese a fost „Tot ce ai vrut să ai”. Majoritatea pieselor pe care cei doi le-au interpretat se regăsesc pe albumul realizat împreună, „Audioteca”, lansat în 2012, precum: „Alt tip de sentiment”, „Dezastru”.

Cei doi au interpretat și „Patinaj artistic”, o piesă ce se regăsește pe albumul cu numărul trei semnat de Cumicu – „Un nenorocit” din anul 2010 și reprezintă o colaborare cu Ais The Chef.

După acest moment cei doi au anunțat fiecare lansarea albumelor solo ce va avea loc în acest an, iar Cumicu a dat spre ascultare una piesele care se va regăsi pe viitorul album și am aflat că va fi o colaborare, dar și promisiunea ca în luna mai vom afla mai multe lucruri despre acest material.

Revenim la piese de pe materialul pe care aceștia l-au realizat împreună, iar publicul face atmosferă și fredonează aceste piese: „Tot ce faci” , „Scriitori nemuritori”. Piesa „My Life” a primit și o interpretare acapella.

Un alt moment pe care l-am surprins a fost la piesa „Ca să ai bani”, unde Cumicu fredonează către o spectatoare din public care stătea cu spatele lângă scenă: „

Ca să ai bani
Tre’ să faci bani
Ca să faci bani
Trebuie să ai bani
Ca să ai bani

La 0:35 când credeam că partea trupei 1,2 a luat sfârșit cei doi revin pe scenă pentru a interpreta o piesă pe un instrumental realizat de către FrakaDaDisk, intitulată „Mulți care vor

Vlad Dobrescu întreține din nou atmosfera din Colectiv cu piese de hip hop din anii 90, dar și piese recente, iată câteva exemple: The Fugees – „Ready or Not”, Ice Cube – „Natural Born Killaz”, Snoop Lion – „Smoke the Weed”.

Keri & Serafim – 01:00 – 01:30

theJam #2_31

Exact la ora specificată în program pe scenă își face apariția Serafim acompaniat de la pupitru de către Keri începând concertul cu o piesă foarte cunoscută, „Damasc”, aceasta fiind primul single de pe viitorul album „Imaginarium”.

Cei care au fost prezenți la concertul din noaptea de vineri au avut ocazia să asculte mai multe piese extrase de pe „Imaginarium”. Una din piesele interpretate de către Serafim „cel Sublim” a fost realizată pe un instrumental semnat de către Argatu’ și se intitulează Champion Sound.

O altă piesă de pe acest album are ca subiect copilăria din anii ’90, iar cu ocazia unei alte piese aflăm ca artistul a colaborat și cu Ortega pentru viitorul material. De asemenea am avut posibilitatea să ascultăm și prima piesă de pe album, piesă ce va beneficia de un videoclip.

La ora 1:20 după multe insistențe din partea publicului pe scenă apare Chimie pentru a interpreta piesa „Frații praștie 2” moment în care atmosfera clubului crește sesizabil, fiind atât de bine primită încât aceasta primește imediat o repetare, spre mulțumirea publicului.

Desigur Vlad Dobrescu este iar prezent pe scenă pentru o repriză de hip hop cu piese precum: Jedi Mind Tricks – „On the Eve of War”, Das EFX – „Real Hip-Hop”, Onyx – „Slam Harder”.

La ora unu și jumătate pentru cei care erau atenți spre scenă puteau vedea la pupitru doi DJ, Vlad Dobrescu și DJ Muh’fucka care colaborau și dădeau dovadă de colegialitate pentru a pregăti terenul pentru următorul artist.

Chimie – 01:40 – 02:20

theJam #2_43

Mihai, un tânăr de 19 ani urcă pe scenă și interpretează un freestyle și va ține și partea de dublaje pentru Chimie pe întreaga durată a reprezentației lui.

Cum DJ Muh’fucka era pregătit a fost nevoie doar de Chimie pentru a reveni pe scenă pentru partea sa de reprezentație, parte care a început cu piesa „Povești despre noroc și ghinion” și a continuat cu multe piese atât recente cât și mai vechi: „Maimuțe de stradă”, „Dedicație”, „Muzica, muzica, muzica”.

Cei prezenți au putut asculta și strofa lui Chimie de pe piesa lui Lu-K Beats – „Cum o dau”. „Pălăria șarpelui”, „Omul modern”, „Groapa” au fost alte ce s-au auzit în boxele Colectivului.

Chimie face o declarație înainte de una din piese prin care salută o trupă de suflet:

Este o plăcere să fiu pe aceiași scenă cu B.U.G. Mafia. Dacă nu era B.U.G. Mafia, Chimie nu ar fi existat!

După ora două am putut asculta „Primăvara” pe un beat diferit de cel cu care eram obișnuiți și piesa „I & I”.

Vlad Dobrescu este nelipsit și din această pauză și ne încântă urechile cu alte piese vechi și bune: OutKast – „Player’s Ball”, Big Punisher – „Twinz (Deep Cover)”, Xzibit – „Alkoholik”.

NANE – 02:30 – 03:00

theJam #2_62

Ora două și jumătate îl aduce pe scenă pe DJ Undoo, moment potrivit pentru ca acesta să pună o melodie premergătoare apariției pe scenă a lui NANE, este vorba de o piesă extrasă de pe mixtape-ul „Motivație” la care cei doi au colaborat și anume piesa NANE vs. Lil Wayne – „We Gon’ Get Paid”.

Când îngerii pleacă” este prima piesă interpretată de către NANE și apoi au urmat nenumărate piese din anii trecuți: „Ăsta-s Io”, „Atitudine”, „Cocktail”, „Abia la început”.

O piesă fredonată de către public este „Instincte Primare” una din piesele pe care artistul a realizat-o în cadrul label-ului Okapi Sound. Colaborarea cu George Hora pentru piesa „NOI 2” a fost la fel de bine primită de către public.

Whiskey” și „Volum” au fost piesele care au încheiat prestația lui Nane.

În ultima pauză dintre reprezentații Vlad Dobrescu a continuat să mențină atmosfera clubului cu piese precum: Warren G – „Regulate”, Snoop Dogg – „Gz and Hustlas”, Dr. Dre feat. Snoop Dogg, Kurupt, Nate Dogg – „The Next Episode”.

B.U.G. Mafia – 03:10 – 04:10

BUG Mafia @ theJam #2 (web cover)

Ora trei dimineața, DJ Paul trece prin public și după câteva minute îl văd pe scenă în momentul în care îl salută pe fostul coleg de trupă, Vlad Dobrescu, care se pregătește să îi predea scena.

Caddy, Uzzi și Tataee adică București UnderGround Mafia își fac intrarea pe piesa „Ziua Independenței”, moment în care atmosfera renaște plină de zgomot.

Cea mai recentă piesă a formației a fost și prima piesă cu care au început concertul și anume „Să cânte trompetele”.

Pe nenumăratele momente în care Tataee a mobilizat publicul astfel încât să ofere toată energia de care dispun spre scenă, cei trei au interpretat majoritatea single-urilor pe care toată lumea prezentă le fredona: „Hai cu mine”, „Limbaj de cartier”, „Românește”, „Cine e cu noi” „Un 2 și trei de 0”, „Bag pula-n lume și v-o fac cadou”.

Piesa „Până când moartea ne va despărți” a beneficiat de un scurt moment acapella care a fost susținut puternic de către public.

theJam #2_74

Pantelimonul petrece” și în centrul Bucureștiului toată noaptea drept dovadă este ora patru la care publicul încă fredonează versurile pieselor însoțite de glumele lui Tataee dintre piese și metodele de motivare la maxim a celor prezenți.

Piesa „În anii ce au trecut”a beneficiat de o coregrafie din partea publicului asemănătoare cu cea din videoclipul trupei veterane de hip hop românesc. Spre finalul evenimentului nu putea lipsi și piesa „Străzile” care a fost la fel de bine primită ca și precedenta.

Desigur că cei trei au putut părăsi scena doar pentru câteva secunde, fiind imediat aclamați și chemați înapoi de către public. La finalul evenimentului formația din Pantelimon a interpretat remixul piesei „Poezie de stradă” și concertul s-a încheiat cu aceiași piesă cu care a si început, „Să cânte trompetele”.

Sonorizarea

Clubul Colectiv oferă condiții bune pentru un număr mare de stiluri muzicale și hip hop-ul se încadrează foarte bine în peisajul creat de club.

Probele de sunet pe care știm că fiecare dintre artiști le-au făcut înainte de concert au ajutat la prestația celor care au urcat pe scenă. În mare parte sonorizarea a fost la un înalt nivel, fiind doar câteva momente izolate în care cei de pe scenă nu s-au auzit corespunzător.

Publicul și atmosfera

theJam #2_76

Numărul mare de artiști care au luat parte la theJam #2 au contribuit și la numărul celor care au venit să îi vadă astfel încât încă de la ora 24:00, clubul era aproape plin.

Fiecare dintre artiști au fost bine primiți de cei aflat în public și se putea observa unele părți în care se aflau fani dedicați celor care au urcat pe scenă.

Probabil pentru cei care au venit de la începutul evenimentului și au dorit să prindă finalul lui s-a dovedit a fi puțin obositor însă atmosfera pe care fiecare artist a reușit să o creeze a fost recompensa potrivită pentru efortul depus de ei.

Concluzia

După cum am spus încă din începutul recenziei, acest model de eveniment este foarte bine venit pentru hip hop-ul românesc și organizatorii au reușit să aducă o experientă foarte plăcută celor care au dorit să participe. Astfel fiecare ascultător al genlui se poate reîntâlni cu artistul preferat dar și cu alții pe care probabil nu ar fi avut ocazia să îi asculte live.

Pe lângă acest aspect poate cel mai important este faptul că în cadrul acestui proiect ajung pe scenă mai mari nume din hip hop-ul românesc. Astfel orice ascultor își poate găsi artistul preferat printre lista celor prezenți.

Cea mai bună veste este faptul că pe data de 15 mai are loc și cea de-a a treia ediție theJam și sperăm ca acesta să continue cât mai mult timp. Numele celor care vor participa la ediția cu numărul trei se găsesc în interiorul acestei recenzii în cazul în care ați sărit peste ei. De asemenea vom reveni cu informații detaliate despre eveniment în momentul în care acestea vor fi disponibile.

În continuarea articolului găsiți galeria de poze realizate de colega mea, „Tami” Alexandra.

Vizionare plăcută!

credit foto pentru pozele fără sigla BlackSheepSound: theJam