theJam #3_44

Salutări cititori. După mai bine de o lună și jumătate de la precedenta recenzie publicată pe site-ul nostru a venit timpul pentru un nou articol la una din cele mai importante categori ale site-ului nostru, recenziile concertelor românești.

Pentru că ne-a plăcut atât de mult la ediția cu numărul doi și recenzia acelui eveniment a fost bine primită și foarte citită, prezența la ediția cu numărul trei ni s-a părut o continuare normală.

La începutul precedentei recenzii am stabilit un șablon și niște reguli în prezentarea acestora și pe care le vom respecta la toate articolele. Pe parcursul acestui articol vor exista și câteva referințe la precedenta recenzie pentru a putea puncta lucrurile importante.

Așadar vă doresc lectură plăcută și sper să vă placă la fel de mult cum mie îmi face plăcere să redactez aceste articole.

Evenimentul

theJam #3 - C.T.C. - Lansare Omu Gnom - Dragonu AKA 47 - El Nino - DENIS - Shannon - DJ Undoo - 15.05.2015 @ Colectiv (facebook cover)

16.05.2015 este ziua în care ne reunim in Colectiv, la cel de-al treilea theJam. Așa cum v-am obișnuit, avem un line-up bogat, la ediția cu numărul trei avându-i invitați pe:
C.T.C., Omu Gnom (lansare album intitulat „!?”), Dragonu AKA 47;. El Nino, DENIS (live looping), Shannon (beatbox). Warm-up si after-party DJ Undoo.

Așa cum ne-a obișnuit încă de la prima ediție, theJam este conceput ca un festival de hip-hop românesc care își propune și reușeste să aducă în fața publicului nume importante și diversificate din punct de vedere muzical.

Organizarea a fost asigurată de către club Colectiv, Junky Size Events și Pheonix Hip Hop, însă la această ediție cei de la theJam au ales să promoveze evenimentul și cu ajutorul altor site-uri de hip hop printre care se numără și site-ul nostru. Astfel am avut posibilitatea să vă aducem și un concurs pentru acest eveniment.

Dacă primele două ediții au fost organizate în ziua de vineri, ediția cu numărul trei a avut loc sâmbăta trecută, iar acest lucru îl privesc ca un aspect pozitiv pentru că astfel s-a simplificat situația celor care doreau să participe, fiind mai odihniți sau a celor aflați în provincie care au avut la dispoziție mai mult timp ca să ajungă la festival.

Tot aici trebuie specificat că ediția cu numărul trei încheie primul sezon al edițiilor din București însă organizatorii ne-au promis o revedere care cel mai probabil va avea loc în toamna acestui an.

Locația

Locatie Colectiv

Clubul Colectiv s-a impus încă de la deschiderea de acum câțiva ani în cadrul locațiilor din București unde pasionații de muzică hip hop și nu numai pot găsi evenimente sub mai multe forme, unde organizatorii sunt deschiși către realizarea de proiecte diferite față de cele cu care spectatorii sunt obișnuiți.

Clubul având această calitate nu este nicio surprindere asupra faptului că theJam și-a găsit locul aici și acest lucru contribuie la succesul celor implicați în eveniment.

Același club despre care vorbeam în recenzia precedentă a fost cel care a găzduit și cea de-a treia ediție, respectând toate lucrurile bune de la edițiile precedente, iar pe unele au reușit să le îmbunătățească.

Unul din acest lucru este accesul spectatorilor pe terasa amenajată de câteva sptămâni la intrarea în club și mulțumită vremii plăcute de care evenimentul a avut parte cei care au fost prezenți au putut sta de vorbă cu prietenii înainte de începerea evenimentului sau în pauzele dintre reprezentațiile artiștilor pe locurile amenajate cu imaginație sau au avut posibilitatea de a juca un meci de foosball pe masa pusă la dispoziție de către club. Mai sus aveți o poză de la un eveniment precedent care exprimă foarte bine atmosfera plăcută care se creează în acest loc.

La intrarea în club am găsit un mic stand amenajat cu materiale puse spre vânzare, materiale atât vestimentare cât și audio ale celor care urmau să urce pe scenă, inclusiv albumul „!?” semnat Omu Gnom care își aștepta lansarea la acest eveniment.

Pe lângă acestea au existat și tricouri pe care organizatorii le-au pus la dispoziția publicului în diverse momente ale concertului, iar singura condiție pentru a intra în posesia lor fiind prezența la eveniment, poza de mai jos arată acest lucru.

Tricou theJam

Concertul

Programul evenimentului s-a respectat cu strictețe de către artiști și la ediția cu numărul trei, fapt pe care îl apreciem, fiind un lucru necesar datorită duratei mari de desfășurare de peste șapte ore și jumătate.

Mulțumită respectării acestui program cei care doreau să participe au putut să se organizeze astfel încât să ajungă în momentul stabilit de către ei.

Ca și în cazule precedentei recenzii, acest program îl vom folosi și noi pentru a vorbi despre fiecare parte a evenimentului.

Doors open – 20:00
[Warm-Up] DJ Undoo – 20:00 – 22:10

DJ Undoo, unul din cei mai reprezentativi și serioși DJ ai hip hop-ului românesc, a fost cel care a deschis evenimentul și care a întreținut atmosfera până când primul artist a urcat pe scenă, dar și cel care a făcut trecerea de la o reprezentație la alta pe parcursul întregului spectacol.

DENIS – 22:10 – 22:40

theJam #3_52

Echipa site-ului noastru formată din „Tami” Alexandra, cea care s-a ocupat de pozele actualei și precedentei recenzii, împreună cu cel care semnează acest articol, a ajuns la ora 22:20 în clubul Colectiv, moment în care pe scenă se afla DENIS într-un spectacol de live looping, însoțit de explicații asupra acestui procedeu și prezentarea lui.

Artistul craiovean a folosit mai multe genuri de muzică inclusiv muzica populară precum piesa semnată de Maria Tănase intitulată „Mărioară de la Gorj”, îmbinată cu succes de muzică electorică.

Spre finalul momentului am avut parte și de ritmuri reggae obținute prin beatbox și vocea celui prezent pe scenă care a fost bine primită de către public.

În pauza care a urmat, DJ Undoo și-a reluat locul la pupitru făcând posibilă trecerea de la un moment la altul prin intermediul pieselor hip hop străine foarte cunoscute, iată câteva exemple: două piese de la Gramatik, „The Culture” și „No Shortcuts” și instrumentalul piesei „Kanye West” semnată de către Atmosphere.

El Nino – 22:50 – 23:30

theJam #3_70

La ora 22:45, Șerbănescu ajutat de către Tecko Starr își ocupă locul la pupitru și face ultimele pregătiri pentru momentul care urmează.

După cum v-am spus încă de la începutul articolului s-au respectat cu exactitate orele stabilite în program, astfel la ora 22:50 El Nino urcă pe scenă însoțit de către Jianu și dublat de el pe tot parcursul prestației.

Prima piesă cu care artistul a început spectacolul este și cea care poartă numele celui mai recent material intitulat „Onoarea nu se vinde”. Următoarea piesă a fost pe un instrumental străin foarte cunoscut de la Cypress Hill – „Tequila sunrise” unde El Nino a îmbinat versuri din piese precum „Foamea” sau „Holyguns”. Piesele de pe cel mai recent material au continuat cu „Frați și surori”.

În una din pauzele dintre piese artistul își declară fidelitatea pentru public prin următoarele cuvinte:

Suntem până la sfârșit cu voi, până când ne cad plămânii.

Faptul că artistul are șapte albume de studio până în prezent s-a simțit în consistența prestației în care artistul a combinat piese prezente pe majoritatea acestor materiale, cum ar fi piesa „Belea” de pe albumul „Pe limba noastră”.  Am beneficiat și de un moment acapella cu versuri de pe piesa „Amazing” realizată în colaborare cu Stres, unde apar și Super ED, Sisu Tudor, Euforic. 

Piesa ritmată de la Criminalle intitulată „PA NA RA MAși realizată în colaborare cu Karie a făcut și ea parte din setlist-ul artistului. A urmat și un moment de prezentare al activității celui de pe scenă prin piesa „Trecut, prezent și viitor”.

Aflăm că urmează ca Jianu să scoată un album în curând și ascultăm o piesă de pe acesta. De remarcat este și faptul că Șerbănescu reușeste să livreze niște scratch-uri reușite ce mișcă publicul prezent.

Urmează trei piese formate din mai mute colaborări, piese ce beneficiază de videoclipuri și care au reușit să atragă un număr mare de vizualizări, și anume: „Artificii” în colaborare cu Jianu și DOC, „Olteanclan” în colaborare tot cu Jianu și Mutu, iar cea de-a treia și cea mai recentă „Cum o dau” realizată în colaborare cu Lu-K Beats, Chimie, Super ED, Stres, Nosfe, Shift, Sisu și DJ Grigo.

Faptul că artistul a reușit să aducă spre publicul său în ultimii trei ani câte un album în fiecare an se face simțit și la acest concert, cei prezenți fredonând majoritatea pieselor inclusiv piesa „Am auzit” de pe albumul „Marele alb” lansat în 2013.  „Impala” o piesă de pe albumul „Marele alb” a fost și ea fredonată de către public împreună cu artistul.

Spre sfârșitul acestui moment am mai avut parte de piesa „Mașina de police” de pe cel mai recent album, iar încheierea momentului semnat El Nino s-a făcut prin intermediul melodiei „Torpila”.

Dragonu AKA 47 – 23:40 – 00:40

theJam #3_91

Imediat după reprezentația lui El Nino, la ora 23:40 pe scenă sosește Dragonu însoțit de către Siberia și Tecko Starr, formula pe care o găsim la majoritatea concertelor pe care acesta le-a susținut în ultimele luni.

Muzica naște monștrii” este piesa care a deschis acest moment fiind urmată de „The sound of underground was found”, realizată în colaborare cu Flou Rege și DJ Al*Bu. Următoarea piesă intitulată „Vino la concert” este un omagiu pentru cei prezenți la eveniment și le este dedicată lor.

Faptul că artistul a făcut parte din trei proiecte muzicale, și anume: trupa Specii, colaborarea dintre trupa Specii și Kazi Ploae, dar și gruparea Haarp Cord se reflectă în experiența pe care acesta o are în fața publicului și a numărului de piese pe care acesta le are în portofoliu. Astfel am putut asculta următoarele piese: „Ziua I”, „Patria”, „Călătoria”, „Nu mai sunt copil”, „Un singur gând”, „Primăvara”, „Mâncătorii”, „Dragoste sau frică”.

Once upon a time in Romania” este o altă piesă de pe albumul „Anul Dragonului” pe care am putut să o ascultăm în seara concertului alături de: „Prajeală de mahoarcă” și „Prieten adevărat”. Albumul „Adio 47 omul vechi” a beneficiat de o singură piesă interpretată de către Dragonu aceasta fiind „Ardem”.

La jumătatea acestei reprezentații artistul le urează bun venit celor aflați la concert prin declarația

Bine ați venit în underground

Prin prezența pieselor „B.Î.R.L.A.D.”, „N-o să mai fiu niciodată un drogat”, „Special” și „Povești de familie” de pe albumul „Dragoș Vo’dă” completăm lista celor trei albume solo ale artistului de pe care acesta a interpretat piese.

La ora 00:20 tot publicul din fața scenei se află în poziție ghemuită la îndemnul celor aflați pe scenă și începerea următoarei piese se face cu multă energie. Siberia în două momente ale concertului a folosit pauza dintre piese pentru a interpretata acapella câteva versuri foarte bine primite de către public.

Fiecare dintre voi este rezultatul unor oameni care se sacrifică. Să vă faceți familiile mândre!

Este o altă declarație a lui Dragonu către tinerii aflați în public.

Piesa „Bagabonți în țara minunilor” realizată în colaborare cu Sișu Tudor și DJ Limun pe albumul „Temința luminii” a fost interpretată la sfârșitul prestației.

Însă publicul a cerut revenirea pe scenă a celor trei și au beneficiat de ultima piesă a concertului susținut de către Dragonu, intitulată „Cam asta e strada”.

Shannon – 00:50 – 01:10

theJam #3_99

Ora 00:40 îl găsește pe DJ Undoo pe scenă aducând muzică străină către public cu una din piesele mele preferat și anume 2Pac – „All eyez on me”, dar și piese mai recente precum Wiz Khalifa – „Work hard, play hard”.

În acest moment am ieșit pe tereasă și cu bucurie am descoperit că o parte din public a făcut același lucru ca și mine. Am descoperit o atmosferă caldă și prietenoasă ceea ce a reprezentat un alt moment în care am descoperit că acest eveniment este un succes.

La ora 00:55 am intrat în club și l-am găsit pe Shannon pe scenă acaparând publicul spectator cu spectator prin tehnica deosebită de beatbox. Am ascultat cum a format mai multe beat-uri de rap și trap doar cu ajutorul glasului având o tehnică bine definită și clară față de alți artiști care fac acest lucru.

Portofoliu de beat-uri cu care Shannon se prezintă include beat-uri din diverse genuri muzical, astfel am putut asculta și instrumentalul unei piese prezente pe coloana sonoră a filmului Ironman.

În momentul următor pe scenă a urcat pe scena Colectivului un amic al artistului care s-a prezentat Jamaic dacă am înteles corect, iar acesta a prezentat o piesă cu ajutorul beat-ului format de Shannon. Iar în finalul acestei reprezentații am avut parte și de un scurt „Off da dome” prietenesc între Bonel și Psihotrop.

Omu Gnom – 01:10 – 02:30

theJam #3_28

La ora unu și zece pe scena clubului din București, DJ Undoo își face apariția și la câteva secunde apare și Omu Gnom, formulă care se va păstra până la sfârșitul aceste reprezentații.

O altă premieră pentru acest festival o reprezintă lansarea unui album în cadrul ei. Este vorba de cel mai recent material semnat de Omu Gnom și intitulat „!?”. Materialul a fost lansat doar cu o zi înaintea desfășurării acestui eveniment, pentru care noi am făcut un articol detaliat.

Este cunoscut faptul că artistului îi place să comunice liber cu publicul său și astfel aflăm că este primul concert de lansare pe care îl susține la un interval atât de scurt de la lansarea materialului.

Având în vedere formula prezentă pe scenă totul era pregătit pentru prima piesă de pe cel mai recent album și anume „Bine ne-am regăsit” și următoarea piesă de pe album a fost și cea cântată pe scenă, este vorba de piesa realizată în colaborare cu Fratele, „Fraza de soare”.

Seara a continuat cu multe piese de pe precentele albume precum: „Ce se întâmplă?”, „Azi”, „Cărțile pe față”.

Piesele cu mesaj social și național se regăsesc și pe cel mai recent material, drept dovadă a fost piesa „Ronânia nevinovată” interpretată de către artist alături de public, care a reacționat la fel de bine și la piesa „Limpede”.

În următorul moment DJ Undoo iese în prim plan cu piesa „Lăutarul electronic”, prezentă pe materialul „Culese din cartier”. Probabil una din cele mai bune metode de relaxare din acea seară a fost când am ascultat piesa „Terapie” și am fredonat-o alături de toți cei prezenți în public.

theJam #3_25

Aproape de ora 2:00 pe scena din Colectiv își fac apariția Error, Dspekt și Psihotrop adică generația tănără de MC care este prezentă pe partea a doua a melodiei-proiect realizată de către Gnom, „Rap-ul e pe mâini bune 2”.

Probabil una din cele mai cunoscute piese ale artistului este strofa de pe colaborarea cu heas, „Zâmbetul clovnului” care mai apoi a devenit o piesă de sine stătătoare intitulată de către Omu Gnom sugestiv ca „Metehne”, desigur această piesă nu a lipsit din concert.

Pentru „Genul ăla de piesă” , „O, nu” , „Gogoși” și „În mișcare” și-a făcut apariția Celălalt, colegul lui Gnom din trupa Ateliere de Creație, împreună au reușit să aducă un ritm fidel anilor ’90.

Cele 70 de minute pline de muzică bună au culminat cu piesa „Reînvierea rap-ului românesc”, pe care Gnom a cântat-o însoțit pe scenă de către Dspekt.

La ora 02:25, DJ Undoo rămâne la pupitru pentru a face trecerea spre momentul final al evenimentului cu piese precum: Redman – „Smash Sumthin’”, Lupe Fiasco – „Next to it”, Fashawn – „Confess”.

Controlul Tehnic de Calitate (C.T.C.) – 02:40 – 03:40

theJam #3_47

Suntem deja de multe ore în club, este ora 2:40 și pe scenă își fac apariția Deliric, DOC și Vlad Dobrescu adică Controlul Tehnic de Calitate, numărul spectatorillor este cel mai ridicat de la începutul evenimentului și toți aceștia aclamă apariția celor trei.

Primul care se prezintă este DOC, prin intermediul piesei „DOC zis Jim”, Vlad Dobrescu (V.D.) folosește piesa „Scumpă doamnă” ca introducere și imediat după acest moment vine melodia „Zile similare”  împreună cu piesa „Alu pigus”, de pe mixtape-ul lui Deliric intitulat „Delicatese”.

Introducerea a fost făcută așadar putem să savurăm una dintre cele mai reprezentative melodi ale hip hop-ului românesc vechi „All Star Part One”.

V.D. și-a păstrat rolul de DJ pe care l-a avut încă de la ediția cu numărul doi reușind cu succes să îmbine atât ipostaza de MC cât și pe cea de DJ al trupei.

Au urmat unele din cele mai importante piese de pe materialele fiecărui artist și într-un număr foarte mare după cum puteți vedea în lista următoare: „COX”, „Cum se fabrică”, „Globul de cristal”, „Linii de tramvai”, „1 mai”, „Ambrozie”, „Secunde reci”, „Fugi”, „Ceai”, „E pe cale să se întâmple”, „Rapcapitulare”, „Muzica”, „Cum o facem”

Albumul „Dificultăți tehnice” a fost și el prezent în concert prin piesa „Interzis nefumătorilor”  dar și una din cele mai discutate piese la momentul apariției, adică colaborarea lui DOC și Deliric cu Alan, Kepa, Stres și Cerbu pentru piesa „Sar cățele”.

Prestația trupei s-a încheiat cu „Fraiere”, piesa prezentă pe albumul „Inspecția Tehnică Periodică” semnat de Deliric.

Cei trei nu au putut părăsi scena decât pentru câteva secunde pentru că au fost chemați inapoi de către public prin aclamări, iar aceștia au răspuns cu patru piese. Pentru primele trei piese fiecare dintre artiști a adus piese prezente pe materialele lor solo, astfel: Deliric – „Still Del”, DOC – „Mă joc un pic”, Vlad Dobrescu – „Oameni ca mine”.

Ultima piesă a celei de-a treia ediții theJam a fost „Genți de bani” fiind fredonată de întreg publicul prezent la ora trei și jumătate dimineața.

CTC

Sonorizarea

La acest capitol am sublinit foarte bine încă de la precedenta recenzie faptul că în acest club se oferă condiții bune pentru un număr mare de stiluri muzicale și hip hop-ul se încadrează foarte bine în peisajul creat de Colectiv.

Prestația artiștilor a fost de un înalt nivel al calității și nu am putut observa nici măcar momente izolate în care să fi existat probleme, astfel cei prezenți s-au putut bucura de talentul fiecărui artist care a urcat pe scenă.

Publicul și atmosfera

theJam #3_92

Distracție, dăruire și energie sunt lucrurile pe care le-am putut observa la cei prezenți în public iar fiecare dintre artiști au fost bine primiți și se putea observa unele părți în care se aflau fani dedicați celor care au urcat pe scenă.

Acest gen de festivaluri vă oferă posibilitatea să vă susțineți artistul preferat iar prin participarea la evenimentele pe care el le susține este probabil cea mai bună metodă de a îl sprijini în cariera sa muzicală, iar cei prezenți în număr mare în seara de 16 mai se pare că au înteles foarte bine acest lucru.

Concluzia

După cum am spus încă din precedenta recenzie, acest model de eveniment este foarte bine venit pentru hip hop-ul românesc și organizatorii au reușit să aducă o experientă foarte plăcută celor care au dorit să participe. Astfel fiecare ascultător al genlui se poate reîntâlni cu artistul preferat dar și cu alții pe care probabil nu ar fi avut ocazia să îi asculte live.

Pe lângă acest aspect organizatorii au reușit să îmbunătățească calitatea festivalului prin câteva lucruri pe care le-am punctat în recenzia de mai sus. Faptul că festivalul se îmbunătățeste cu fiecare ediție reflectă dedicarea celor care organizează theJam.

Importața artiștilor care au participat se păstrează la un nivel înalt la fiecare ediție și per total creează un pachet muzical complet.

Ediția cu numărul trei a reprezentat sfârșitului primului sezon de festivaluri organizate în Colectiv, însă mai mult ca sigur acesta va reveni probabil din toamnă cu un nou sezon de evenimente.

În continuarea articolului găsiți galeria de poze realizate de colega mea, „Tami” Alexandra.

Vizionare plăcută!

credit foto pentru pozele fără sigla BlackSheepSound: Colectiv