ValiUmbra (3 of 119)

După cum v-am anunțat deja, sâmbătă – 26 aprilie, a avut loc un dublu eveniment în Atelierul de Producție: Lansarea primului album solo Vali Umbră – Observatorul Baba Novac și Freestyle Show găzduit de Afo, Big Blunt și Dan Basu. Cum ni s-a părut un eveniment de neratat, sâmbătă seara ne-am luat și noi câțiva prieteni, un fotograf, un redactor, buna dispoziție și-am pornit spre Atelier.

Atmosferă caldă de primăvară afară, atmosferă caldă în club. De apreciat faptul că mărimea sălii îți permite să respiri chiar și atunci când e multă lume. Poți chiar să te bucuri liniștit de muzică și bere rece fără să te ferești de țigările din mâinile celor din jur. La punctul ăsta, Atelierul de Producție ne-a câștigat.

Primul care a urcat pe scenă a fost Vali Umbră. Încărcat de genul de energie pe care doar satisfacția unui lucru bine făcut cumulată cu emoția lansării la apă a unui proiect drag, o poate conferi. Seara a început electrizant, cu ”Super Dinamită” vibrând tare în Atelier. Au urmat pe rând alte piese de pe album, alternate cu pauze în care publicul își exprima recunoșința față de artist. Jocul și transferul de energie dintre un artist și publicul său conferă mereu o energie uimitoare, mai ales când la mijloc intervine un fel de recunoștință și mândrie lipsită de superficialitate, sentimente pe care Vali le-a arătat din plin și pe care publicul le-a întors în aceeași manieră.

Dacă și ”ADN” era cunoscută publicului după ce artistul a interpretat-o în toamna lui 2013 în cadrul GuerriLIVE, iar ”Drop Dombs” era familiară după Bucharest Underground Cocktail 2, Vali Umbră a interpretat și câteva piese de pe album care au electrizat publicul chiar de la prima audiție. Dintre acestea, ”Muzică de bântuială” este, într-adevăr, genul de piesă care face exact ce îi spune titlul: bântuie și îți rămâne în cap (doar până asculți alte piese de pe album la fel de catchy și care induc același val de energie). ”Million Dollar Dream”  este și ea o altă piesă pe care se poate paria cu ușurință ca fiind una dintre cele mai reușite de Observatorul Baba Novac. Versurile, cât și muzica (realizată de Bean), fac din această piesă ceva total inedit, ceva ce trebuie ascultat până la înțelegere. Desigur, după ce asculți piesa prima dată, mai este doar un pas până la a-ți dori să o pui pe repeat.

Cu toate că marele absent al serii a fost Bean, Vali Umbră i-a avut lângă el, pe scenă, pe câțiva artiști foarte talentați: Gonza, alături de care a interpretat ”Nomad”, Infinitu’ cu care acesta a colaborat pentru ”Nu vreau să mă grăbesc” și pe AFO care i s-a alăturat pentru mai sus menționata ”Drop Bombs”. Bineînțeles, pe lângă toți aceștia, artistul i-a avut pe scenă și pe cei din familia Subcarpați: Power pe Vinil și Andri.

Seara s-a încheiat cu ”Liniște”, outro-ul albumului într-o interpretare dublată de efecte vizuale extrem de reușite. După aceasta, Vali Umbră a cedat scena pentru Freestyle Show.

Formula pentru acest Freestyle Show a fost: AFO, Big Blunt la chitară și voce, Cretzu la tobe, Power pe Vinil la platane, Dan Basu la partea de efecte vizuale  și Denis Bolborea pentru partea de beatbox. Pe lângă aceștia, pe scenă au mai urcat Vali Umbră, Anda Dumitriu și Dragonu’.

Freestyle Show-ul este, ca întotdeauna, un show inedit și aduce un sound nou cu fiecare ediție a acestuia. Cu toate că mai are până să devină un produs 100% freestyle, apreciem inserțiile unor melodii deja cunoscute care antrenează publicul și transferă energie dinspre acesta înspre artist. Printre acestea și câteva piese de pe EP-ul Original, piesa ”Alerg” sau o variantă inedită a piesei ”Camarad”.

Un plus pentru toată seara a fost și momentul în care Dragonu a urcat pe scenă pentru o bucată despre gaze de șist, fracturare hidraulică și alte probleme care vizează societatea contemporană și spre care artiștii din underground și-au îndreptat atenția în ultima perioadă.

Vocea Andei Dumitriu este, ca de obicei, spectaculoasă în orice decor și pe orice gen muzical, fiind una dintre puținele voci feminine din țara noastră care se poate integra perfect în peisajul underground. Ea, alături de talentatul Denis Bolborea, un artist în adevăratul sens al cuvântului, au fost alte atuuri puternice ale evenimentului.

Prezentându-se ca un show care ”se construiește în timp ce se desfășoară” , Freestyle Show este într-adevăr o punere în scenă inedită, atent lucrată, completă și complexă ce are la baza o idee atât de simplă: rime pe loc. O idee care se vehiculează în mișcarea underground, dar pe care puțini oamenii au răbdarea și cultura necesară să o pună în practică la nivel de moment artistic.

La finalul serii, am putut afirma cu tărie că suntem extrem de mândri că în sfârșit muzica grime a ajuns să fie reprezentată și pe scena românească. Dacă pe Dizziee Rascal l-am auzit cu toții exprimându-se într-o frenezie de garage, drum and bass, hip-hop și dancehall (elemene ce stau la baza grime-ului), vă recomandăm cu căldură să îl auziți, ba chiar să îl vedeți live și pe Vali Umbră. Pe lângă asta, faptul că lansarea albumului ”Observatorul Baba Novac” a fost dublată de Freestyle Show, au făcut din evenimentul de sâmbătă seara unul de povestit și de ținut minte. Așteptăm cu nerăbdare noi evenimente de acest gen și ne bucurăm că artiștii care au urcat pe scena Atelierului de Producție lucrează cu profesionalism la materialele pe care le lansează și la momentele pe care le aduc în fața publicului.

Credit foto: Cătălin Stroe (clugraphy)