Veritasaga @ B52 (38)

Fondată la sfârşitul anilor ’90 de Jhivago, Praetor şi Dribbler, Veritasaga şi-a început activitatea într-o perioadă în care industria muzicală românească era încă reticentă în ceea ce priveşte muzica hip hop şi cultura hip hop.

…şi tot încerc să-mi amintesc care a fost prima piesă de la Veritasaga pe care am ascultat-o. Însă, ţin minte cu certitudine că eram în liceu, prin 2003, când mi-au picat pe mână câteva piese din hip hop-ul underground. Zâmbesc când îmi aduc aminte anii de facultate, când năvăleam în căminul studentestesc şi, în loc să învăţăm pentru examene stăteam şi ascultam “Poveşti triste”, “Între dezamăgire şi speranţă” şi “Nu meriţi”.

Aşadar, au trecut 10 ani de când mi-a ajuns la ureche o piesă Veritasaga. Însă au trecut tot 10 ani de când a fost lansat materialul “Punct şi de la capăt”, primul album al îndrăgitei trupe. După o lipsă îndelungată din peisajul muzical, Jhivago, Praetor, Nave Spaţiale (cunoscut înainte ca Dribbler) şi DJ Sonia au făcut o bucurie enormă fanilor săi: un concert aniversar. Unde? Când? În B52, joi, pe 28 martie. Având în vedere că am crescut cu muzica lor, am aşteptat cu nerăbdare să mergem şi să retrăim vibe-ul special transmis de Veritasaga prin versurile lor.

Cuvintele au o valoare prea mică pentru a vă putea povesti cam ce s-a întâmplat. Dacă sufletul meu ar putea vorbi, el v-ar descrie cel mai bine atmosfera de joi seară. Cu Jhivago şi Praetor la microfoane şi DJ Sonia la platane, a avut loc un schimb continuu de energie pozitivă între scenă şi public. Chiar dacă Nave Spaţiale “s-a ascuns în public”, nu a putut sta prea departe şi a urcat pe scenă alături de colegii săi, pentru reîntregirea trupei.

Aproape două ore am fost prinşi într-o “capcană a timpului”. Am călătorit cu Veritasaga din 2003 până în 2007, mai exact de la “Punct şi de la capăt” până la “Cu alţi ochi”. Alături de cei doi MC piese precum “Ce-a fost”, “Lumea minte”, “Ucigaşul perfect”, “Zboară”, “Nu se ascultă, se simte” şi, bineînţeles “Săgeţi”, au fost fredonate de numerosul public. Nici piesele lui Praetor nu au fost ignorate, “actorii” din rolul principal fiind materialele “Nomad” şi “Restul păstrează restul”, artistul ţinând neapărat să ne transmită “Dragoste şi pace”. Dacă ai fost la eveniment şi citeşti această recenzie, probabil te întrebi de ce nu am menţionat de “Cer senin”. Ei bine, am ţinut să o menţionez separat, fiind unul dintre cele mai memorabile clipe ale serii. La cererea lui Praetor, refrenul a fost cântat de public, fără instrumental. Rezultatul? Câteva sute de voci au răsunat în B52 în acelaşi glas pe celebrul refren:

În urmă toate au rămas
Şi acum, pas cu pas te apropii de cerul senin
Hai bea un pahar de vin şi zâmbeşte
Cineva acolo sus te iubeşte.
(Veritasaga – Cer senin)

În plus, invitaţii au adăugat un “condimentat” secret, reuşind să ducă atmosfera la un alt nivel . “Copilul din mine” a tresărit la urcarea pe scenă a lui Serafim. Profitând de prezenţa sa, Praetor l-a mai “ţinut” puţin pentru “Fraţii Praştie 2”. Aproape 4 minute am mers “Pe partea ciudată a străzii” alături de Nimeni Altu’. Bitza, Praetor şi Jhivago au cântat pentru prima oară piesă “Oglinda care minte”. Deşi activează într-o trupă rock, Cătălin (Coma) a urcat alături de Veritasaga pentru a ne reaminti că sunt “Aceiaşi mereu”. Cel ce a încheiat seria invitaţilor a fost Boogie (East Roots) ce ne-a îndemnat trupul să se mişte pe ritmuri reggae.

Un “mare sus” pentru Veritasaga, pentru invitaţii lor şi pentru tot cei ce au venit să-i susţină pe Jhivago, Praetor, Nave Spaţiale şi DJ Sonia joi seară. Vă urăm încă o dată La mulţi ani şi sperăm din suflet să ne mai daţi ocazia de a vă revedea împreună.

Notă personală: Având în vedere că a fost primul concert Veritasaga la care am luat parte, pot declară oficial că “Veritasaga nu se ascultă … SE SIMTE”. Consider că publicul din România merită să beneficieze de cât mai multe concerte de acest gen.

Aşa cum deja v-am obişnuit, în continuare găsiţi poze surprinse în timpul concertului.

And we both love hip-hop.

(Veritasaga – Ce-a fost)