Hardcore Hooligans

O poveste spune că în anii 70, producătorul american Kevin Smith sau mult mai bine cunoscut sub numele său de scenă Lovebug Starski, alături de unul dintre membri trupei Grandmaster and The Furious Five și anume Keith Cowboy și rapperul american DJ Hollywood foloseau termenul de hip hop când acest gen muzical era cunoscut drept disco rap.

O altă poveste ne relatează faptul că Keith Cowboy a creat acest termen în timp ce râdea de un prieten al său, proaspăt înrolat în armată, cântând cuvintele ”hip-hop” într-un fel în care imita ritmul soldaților ce mărșăluiesc. Însă care dintre cele două povești este cea reală? Acest lucru este greu de ghicit, cert este însă faptul că în anul 1970, hip hop-ul a ajuns în orașul New York și a reușit să înglobeze un întreg sitl de viață ce încorporează patru elemente fundamentale: Breakdance/Graffiti/DJ-ing/MC-ing – elemente ce se regăsesc promovate în prezent și în mișcarea constănțeană numită Hardcore Hooligans.

Și totuși, dacă în privința poveștilor de mai sus nesiguranța la adresa credibilității lor este mare, vă pot relata una ce cu siguranță este reală:

Data de 13 octombrie a anului 2012 urma să marcheze o schimbare radicală în mișcarea hip hop-ului constănțean. Pe această data a avut loc prima sesiune de cypher organizată de către Radu Mihai (Andu – 16 ani) și Denis Costache (17 ani), sub numele de ”Susțineți Mișcarea Hip Hop” (SMH): Pornind de la o simplă glumă, băieții au organizat o mică adunare în curtea liceului Navrom pentru a recrea atmosfera sesiunilor din State. Rezultatul? Un succes total, cypher-ul reușind să strângă peste o sută de persoane printre care se numără și câțiva MC cunoscuți ai Constanței precum Phunk B, J-Saw și Sekaze.

Publicul undergroundului s-a demonstrat a fi receptiv, încurajând o nouă sesiune de acest gen. Așadar, pe data de 27 octombrie 2012 a avut loc al doilea eveniment semnat SMH, în cartierul Tomis Nord. Cei prezenți au asistat la o adunare clasică de hip hop, fiind martorii unei sesiuni de cypher, beatbox și a câtorva runde de BODD în aer liber. Echipa SMH simte că acest lucru nu trebuie să se oprească aici și formează astfel un nou grup numit Arta Underground (În prezent, grupul a devenit trupă, Radu Mihai și Denis Costache lăsând-o drept ”moștenire” unor prieteni.), organizând cu ajutorul lui Sekaze două noi evenimente, pe data de 24 noiembrie 2012 în club Bebe și 3 decembrie 2012 în club Hangout!

Povestea continuă cu ziua în care Robert Drăgoiu (Etto – 21 ani), fondator și grafic designer la Dope Pixels, a propus grupului Arta Underground un parteneriat ce va avea ca obiectiv organizarea unui eveniment intitulat Hardcore Hooligans. Legenda spune că după o ședință de ore întregi și cuțite la gât, băieții au reușit să stabilească un parteneriat stabil în materie de crime muzicale, însă realitatea este alta: Robert Drăgoiu, alături de Radu Mihai și Denis Costache urmau să organizeze un eveniment despre care orașul va vorbi mulți ani de acum înainte.

Secretul din spatele colaborării celor de la Hardcore Hooligans cu BlackSheepSound nu este de fapt un secret. Pe parcursul organizării primului eveniment, echipa BSS a oferit întreg suportul posibil pentru ca acesta să devină realitate, astfel cele două echipe au încheiat un parteneriat ce mai târziu s-a transformat într-o adevărată relație de prietenie.

După o lună de ședințe, momente în care garda găsea motive să amendeze oamenii pentru un afiș și câteva stickere, drumuri pe jos mai excesive decât în armată, grafică mâncată pe pâine de către Etto și excaladări de garduri și blocuri, Constanța avea să cunoască cel mai mare eveniment de hip hop al orașului: – Hardcore Hooligans Ediția I – ce s-a desfășurat pe data de 1 februarie 2013, în club Heaven’s Hell. Peste 500 de persoane au luat parte la o sesiune de cypher în care au fost implicați peste 20 de MC, o competiție de beatbox și o competiție de BODD ce a fost jurizată de către Junk (MC al labelului Paranoia13) Dodo (MC al KO Production) și Costy (Coregraf al trupei Diamonds). De asemenea, evenimentul a reușit să dezvăluie noi talente în materie de hip hop, ce în prezent reprezintă un nume important în undergroundul Mării Negre.

1066626_604607349607137_379353556_o

Așadar, prin intermediul BlackSheepSound, succesul răsunător al evenimentului a ajuns și la urechile unor importanți artiști ai industriei muzicale de hip hop românesc, ce au ținut să susțină întreaga mișcare, Hardcore Hooligans evoluând de la stadiul de proiect la stadiul de eveniment. MC precum Omu Gnom, Kazi Ploae, Dragonu’, Cedry2k, Stres, Robert DRG & Pistol & Dinte (Secțiunea Sălăjan), Tecko Starr, și Euforic au susținut creerea celei de a doua ediții de Hardcore Hooligans.

Undergroundul constănțean are să resimtă atmosfera ce s-a instaurat acum patru luni în clubul Heaven’s Hell, căci – Hardcore Hooligans Ediția II – are loc pe data de 31 mai, avându-i ca jurați pe Phunk B și Lecart! Dacă până în prezent evenimentul s-a axat doar pe MC-ing, ediția aceasta avea să abordeze un nou element: Într-un moment de sclipire, Etto a venit cu un nou concept asupra a ceea ce urma Hardcore Hooligans să devină, întrucât de această dată evenimentul a preluat un nou element și anume: Breakdance-ul. Trupa X’s Crew a demonstrat într-o coregrafie de 15 minute că spiritul de b-boy nu a murit, lucru ce a influențat foarte mult atmosfera din acea seară.

După succesul celui de-al doilea eveniment, băieții au dus în continuarea tradiția sesiunilor în aer liber, organizând pe data de 27 iulie o nouă adunare în curtea liceului din care a pornit întreaga poveste. Apoi a urmat o perioadă de liniște. Când totul părea că s-a terminat și că băieții au renunțat la tot ceea ce au reușit să creeze, a urmat o ”explozie” în plan realist și virtual.

Un exemplul al persoanelor pasionate de hip hop este o parte din modificarea suferită de echipa HCH: Andreea Popescu (Ra – 21 ani) alături de Lorena Nincă (Lola – 16 ani) și Vlad Cojo (Coajă aka CJ – 20 ani) s-au alăturat acestora, în lupta de a recreea atmosfera clasică de hip hop.

Datorită ajutorului echipei BlackSheepSound și promovării aduse de către aceștia, artiști precum Vlad Dobrescu și Chimie alături de trupe ca Haarp Cord și Secțiunea Sălăjan anunțau al treilea eveniment semnat Hardcore Hooligans.

Mai țineți minte ce vă spuneam despre conceptul de viitor al evenimentului? Acesta s-a născut la finalul celei de a III -a ediții de Hardcore Hooligans, ediție ce s-a bucurat de același succes ca și în trecut, avându-i ca jurați ai competiției de BODD pe Samurai, Junk și Carbon. Însă în ce fel a fost abordat noul concept și ce anume reprezintă acesta?

La doar o lună de la încheierea ultimul eveniment, echipa HCH a organizat o nouă adunare pe data de 13 octombrie, în cinstea primei adunări ce avea să devină Hardcore Hooligans. Această lună a marcat însă începutul noului concept al Hardcore Hooligans, acesta devenind o adevărată mișcare culturală nu doar un simplu eveniment. Băieții au început ciclul ”Hardcore Hooligans Session” alături de campionul ultimei ediții de BODD, Psihotrop.

”Hardcore Hooligans Session” ajunge rapid la episodul cu numărul doi, avându-i ca invitați în prima parte a acestuia pe Phunk B și J-Saw!

Fiind auziți și la nivel național, partea a doua a sesiunii a venit cu răspunsul constănțenilor față de provocarea lansată de către cei de la HipHopLive, ce constă în înfruntarea a nouă MC de la Marea Neagră cu campionii naționați ai Battle MC. Așadar, Psihotrop, Cosmo și Sekaze au oferit un răspuns provocării:

Data de 29 noiembrie a marcat competiția de BODD ”Hardcore Hooligans vs. Battle MC” ce s-a desfășurat în același loc precum edițiile precedente. Publicul constănțean a fost prezent pentru a lua parte la înfruntarea lui MCoco, Nestor și Arssura cu cei 7 MC ai orașului.

Anul 2013 s-a încheiat cu al treilea episodr al seriei de sesiuni, avându-l ca invitat pe Cenușă MC.

Începutul anului 2014 a marcat sesiunea cu numărul patru, unde au participat 9 MC: Cosmo, Psihotrop, Sekaze, Ras Dread, Zyghy, Cenușă, Haos, J-Saw și Phunk B. De asemenea, această sesiune a marcat începutul unui nou proiect ce are ca obiectiv promovarea graffitiului, cei prezenți fiind martorii unui ”bomb” realizat de către Verde, Alone și Read. Videoclipul va fi lansat în premieră pe BlackSheepSound pe data de 1 februarie.

Proiectele nu au încetat să apară, întrucât băieții au lansat în prezent un nou concurs de graffiti ”On The Run Hooligans” și un proiect muzical ce are ca obiectiv promovarea producătorilor din underground-ul românesc. Proiectul poartă numele de ”Hooligans BeatTape Vol.1

Țin să precizez un lucru și anume explicația oferită de echipa HCH față de ceea ce ia influențat în alegerea numelui:

Toată lumea pe net, prin sat, prin cartiere, este puțin în cumpănă când vine vorba de numele nostru. De ce HardcoreHooligans? Ce e aşa hardcore în noi ăștia din echipă ţinand cont că 3 din 6 suntem minori, care-i faza că nu are treaba cu hardcore metal, etc. etc. etc.
Ei bine, back in the days când Hardcore Hooligans era doar un proiect grafic în PC-ul lu’ Etto, piesa asta (DJ Tommek feat. Ice T & Sandra Nasic – Beat Of Life) tura boxele cu nopţile – de aici a venit numele. Apoi, a urmat cauza, nu? Asta a fost şi mai simplă pentru că jumătate din echipă a fost în situaţia în care au vrut să ajungă MC cândva, dar X factori au impiedicat chestia asta, așa că am zis să creem noi anturajele ce ar putea naşte rapperi – dar ce fel de rapperi? Păi „Hardcore Hooligans” right? Fără biserici, conspiraţii şi romanţe – hardcore-ul clasic de Bronx adus în anul 2013.
So yeah, asta încearcă HCH să creeze, promoveze, ajute, asta o sa facă prin fiecare ediție ce prezintă elementele lui, fiecare sesiune ce ambiţioneaza MC, și fiecare proiect ce implică oraşul in cultura asta!

Pe data de 31 ianuarie, Heaven’s Hell găzduiește ”Hardcore Hooligans Party” pentru a aniversa un an de când Hardcore Hooligans a luat naștere.