repcapitulare 2

Așa cum site-ul BSS a început să vă obișnuiască, în fiecare lună se va realiza o recapitulare a melodiilor și albumelor lansate în zona de hip hop din România. Puteți să revedeți „Repcapitularea” din luna Ianuarie accesând acest link. În cele ce urmează, vom trece în revistă ceea ce v-a încântat atât audio cât și vizual, în luna Februarie a anului 2013.

  • În luna Februarie, BSS a redactat 37 de articole ce conțin 3 albume, 11 videoclipuri, 1 mix și 22 de piese.

Aforic-@-Silver-Church-71

 

Luna trecută remarcam activitatea celor de la „Paranoia 13” și a artistului Nimeni Altu’, cel din urmă menținându-și activitatea în zona de hip hop la fel de ridicată. Adăugăm în această listă, crew-ul de la „Facem Records„, unde DOC a lansat 2 videoclipuri și o piesă, iar AFO a realizat 4 piese, printre care se află și o colaborare cu Underman.

 

Începem „Repcapitularea” cu prima piesă lansată la începutul acestei luni de către Faptu Rap, intitulată „Timpule” și produsă de What’s UP. Label-ul „Paranoia 13” își continuă activitatea prin freestyle-ul „Atâta timp„, dat de Samurai, cel care a lansat în luna Ianuarie și albumul „Mașina de scris Ep.2„, un material construit din 3 piese. Nimeni Altu’ își continuă colaborarile cu artiștii din hip hop, și anume cu SEZ, la piesa „Prinț și cerșetor„. Cu această ocazie, îl menționez din nou pe SEZ, care a lansat acum o lună albumul „Season No.1 Instrumentals„, un album de beat-uri pe care se regăsesc artiști ca Cedry2k, Deliric 1, etc.

Observând că în prima parte a lunii, „timpul” reprezintă un factor de creație pentru artiști, o să-l dăm înapoi până în 2007, atunci când Subsemnatu a lansat Ep-ul „Părerea mea„, dar care ne-a fost dat spre ascultare acum, în 2013 pe contul oficial al artistului de bandcamp. Schimbăm puțin aerul obișnuit al hip hop-ului, cu scratch-ul „Out of sight” oferit de I-Gura din trupa Vinyl Sapiens, care se regăsește pe primul album al artistului realizat în 2008 și anume, „Beats, Treats and Scratches Volume 1 – The Massacre of the Gods„.

La scurt timp, BSS promovează două piese, prima fiind cea a lui Produsso în colaborare cu Zellu și B-Blue, care se numește „Suflet solo„, iar cea de-a doua fiind cea a lui REK și Gani, „Regatul măștilor„, piesă extrasă de pe viitorul album ce poartă același nume. Luna Februarie este cunoscută ca fiind luna iubirii, cu sărbători ca „Valentine’s Day” și „Dragobete”, iar artistul Lu-K în colaborare cu Fly Monnaie și Loredana Căvăsdan, nu pierd ocazia să transmită un mesaj ascultătorilor pe acest plan, prin piesa „Love vs. hate„. Într-un alt plan al hip hop-ului, se regăsesc cei de la Shadowbox și artistul din „Paranoia 13„, Chimie, care au lansat un videoclip la piesa „Shotta„. Primul mix din acest an „Unu pe lună” este oferit de Toma Carnagiu cunoscut ca și Valentin Toma sau Qewza, care alcătuiește din 36 de piese vechi (1994 – 2004), un material de aproximativ 50 de minute de hip hop românesc, cu artiști ca CTC, Pirats Klan, RACLA și mulți alții.

De pe albumul „Vremurile din Urmă” a trupei Haarp Cord, pe contul oficial de Youtube aceștia dau spre ascultare piesa „Flori de mucegai„, al cărui instrumental a fost realizat de DJ Al*Bu și de mix/master s-a ocupat Subsemnatu. Tot de pe un album care încă nu a fost lansat, „H5N1” semnat Hawk, ni se da spre ascultare piesa „Valsul stelelor„, o colaborare cu E.R.U, unde producția instrumentalui a fost realizată de Forsaar. Direct din „Pacpac Studio„, Alan și Kepa ne prezintă piesa „Nu dăm înapoi„, iar la scurt timp Underman și AFO își realizează un „Autoportret„, o piesă ce va face parte din viitorul album „Fractal„, semnat Underman. Așa cum ne-au obișnuit cei de la „Paranoia 13„, în fiecare lună ca și editorialul nostru, va apărea câte un album a unui artist din label-ul menționat anterior, în această lună fiind rândul lui Spectru, care a lansat un material format din 3 piese, care se numește „Cinematograf„.

Fiind o lună înconjurată de sentimentul de iubire, Nane și George Hora lansează un videoclip la piesa „Noi 2„, fiind urmați de DOC și Nwanda cu un alt videoclip, cel pentru piesa extrasă de pe albumul „Balanța” ce va avea lansarea pe 10 martie în Silver Church de către Nwanda, piesa vizată fiind „Prost nu înseamnă nebun„. Rămânem în incinta label-ului „Facem Records„, unde DOC lansează piesa „Din cap până-n picioare„, extrasă de pe albumul „PORC prezintă DOC – Trailer„, unde mixajul a fost asigurat de către Chronic. Dacă tot vorbim de piesele hip hop ce au ca mesaj „iubirea”, îi menționăm și pe Cosy, K-Milla și Gabi P, care au realizat un videoclip la piesa „Nu te-am meritat„. În continuare avem parte de un nume mai puțin cunoscut în zona noastră de activitate dar care sperăm să fie auzit de cât mai multe persoane, cel al artistului Dima, care realizează o „Stare de alertă” înainte de lansarea materialului la care lucrează. Saylas și Alexandra Broinas dau spre ascultare piesa „Gheață și foc„, iar Shift ne încântă cu un remix semnat Jay Murano la piesa „Lejer„. După lansarea în Ianuarie a piesei „Nu 112„, Karie împreună cu Domnul Udo realizează un videoclip la o noua piesă intitulată „Cum se face„, extrasă din proiectul „911„.

Chiar dacă anii au trecut, în boxele multora dintre noi încă mai răsună piesele de pe albumul „Nopți prea lungi„, a lui Nimeni Altu’ în 2008. În 2013 cei care nu au achiziționat în format digital albumul „Nopți prea luni (Remixurile)„, au șansa să-l asculte pe contul oficial de youtube al label-ului „Sociopat Records„.

Continuăm lista de promovări pe care BSS le-a făcut în această lună, oprindu-ne la videoclipul „Consecințe„, realizat de către Desubcetate în colaborare cu Zece Kile-n Plus. De pe viitorul album a lui Bibanu MixXl, este extrasă piesa „Campion„, o colaborare cu artistul din „Scandalos Music„, Puya. Băieții din SickSound Crew ne oferă un „Horror Story„, cu Andrea Sofronie, ca la scurt timp o serie de episoade ale artistului AFORIC să-și facă apariția, acestea intitulându-se „Atacul rimelor pe loc„, care se desfășoară până în momentul de față în 2 episoade „Rime pe loc de acasă (Ep.1)” și ” Fuck rimele pe loc/ L-am văzut la metrou (Ep.2)„. Artistul Karie, ce-a fost menționat mai devreme, se ocupă de mix/master la piesa „Nimic nu merge„, semnată Baboi și C.I.A. Nu am remarcat degeaba la începutul editorialului activitatea artistului DOC, deoarece acesta revine cu un ultim videoclip pe luna Februarie, cel al piesei „Trailer„, în colaborare cu Chronic. Din SickSound Crew, In Extremis (Swift și Esra), vin cu piesa „Depinde de tine„, iar noi avem parte de o reamintire a artistului Cedry2k, prin remix-ul realizat la piesa „Alchimia veninului” de către Dismas și Dj Nasa.

Activitatea celor de la „Facem Records” se sfârșește în această lună cu melodia lansată de AFORIC, „Din lumea noastră„, la fel și Nimeni Altu‘ încheie luna Februarie, prin colaborarea cu Dysher la piesa „Efect de Sere„. Promovarea oferită de BSS se încheie și ea în această lună, prin piesa „Interzis!„, semnată Drey și Cocoon Kills. Ultima melodie din luna Februarie este oferită de către Angeles și Criss Blaziny, prin piesa „Mi-a părut bine„, extrasă de pe albumul lui Angeles, „Dragostea în alte haine„.

În încheiere, luna Februarie a acestui an a fost conturată de piese de dragoste în stil hip hop, de reamintirea unor albume mai vechi și de apariția unor noutăți despre următoarele proiecte ale artiștilor din România, toate aceste lucruri fiind acompaniate de lansarea unor piese bune ce se regăsesc în playlist-ul atașat mai jos.

Playlist Februarie:

1. Faptu Rap – Timpule

2. Samurai – Atâta timp (Freestyle)

3. SEZ & Nimeni Altu’ – Prinț și cersetor

4. I-Gura (Vinyl Sapiens) – Out of sight (Live Scratch Session)

5. Produsso – Suflet Solo Ft. Zellu & B-Blue

6. REK Ft. Gani – Regatul măștilor (Prod.Diract)

7. Lu-K Ft. Fly Monnaie & Loredana Căvăsdan – Love vs. Hate (Video)

8. Shadowbox – Shotta ft. Chimie

9. Haarp Cord – Flori de mucegai (ft. Rashid)

10. Hawk & E.R.U – Valsul stelelor

11. Alan & Kepa – Nu dăm înapoi

12. Underman – Autoportret ft. AFO (prod. Tecko Starr)

13. Spectru – Cinematograf (Album)

14. Nane & George Hora – Noi 2 (Video)

15. Nwanda – Prost nu înseamnă nebun ft. DOC (Video)

16. DOC – Din cap până-n picioare

17. Cosy – Nu te-am meritat ft. K-Milla & Gabi P (Video)

18. Dima – Stare de alertă (Video)

19. Saylas ft. Alexandra Broinas – Gheață și foc

20 Shift – Lejer ( Jay Murano Remix)

21. 911 – Cum se face (Video)

22. Nimeni Altu’ – Nopți prea lungi (Remixurile – Album)

23. Desubcetate ft. Zece Kile-n Plus – Consecințe (Video)

24. Bibanu MixXl & Puya – Campion

25. SickSound Crew – Horror Story ft. Andrea Sofronie

26. AFORIC – Fuck rimele pe loc/L-am văzut la metrou (Ep.2)

27. Baboi ft. Rashid – Nimic nu merge

28. DOC ft. CHRONIC – Trailer (Video)

29. In Extremis – Depinde de tine (Video)

30. Cedry2k – Alchimia veninului (Dismas remix ft.Dj Nasa)

31. AFORIC – Din lumea noastră

32. Angeles – Mi-a părut bine ft.Criss Blaziny (Video)

33. Drey ft. Cocoon Kills – Interzis!