Graffitiul nu este doar un simplu text, este un desen care surprinde prin complexitate si stil,un tip de desen care a devenit in timp o manifestare plastica care se adreseaza trecatorului sub forma de mesaj.Termenul face referire la inscriptii sau imagini realizate cu ajutorul spray-urilor cu vopsea pe suprafete publice sau private.
Incepand cu anii ’80 interesul publicului pentru graffiti a crescut considerabil.Lucrarile writerilor au fost expuse in galerii importante de arta precum Razor Gallery, ESSES Studio si Stephan Eins Fashion Media.Chiar si acei writeri care doreau ca miscarea sa ramana in strada au atras atentia opiniei publice  (Taki183 – New York Times).
Creatiile artistilor nu numai ca au reusit sa amuze sau chiar sa surprinda intr-un mod placut un public larg, dar au si reusit  sa obtina diverse recorduri.

Picturile din zonele publice realizate pe trotuar isi au originea in epoca Renasterii cand artistii numiti madonnari calatoreau din oras in oras pentru a realiza in locurile publice picturi cu teme educative sau religioase.
In ziua de azi, fenomenul se bucura din nou de popularitate: in ultimii zece ani artistii stradali realizeaza desene in creta sau spray incantand astfel un public larg pentru ca impresionant nu este numai rezultatul final al lucrarii, dar si spectacolul pe care il ofera artistii in timpul actului de creatie.
Pentru a realiza graffitiul de tip 3D, writerii utilizeaza creta sau vopsea imbinand tehnicile artei stradale cu cele ale artei din epoca Renasterii.Astfel, putem distinge o inedita ramura a graffitiului, una foarte diferita de sensul clasic al acestei arte, caracterizat prin diferite stiluri de litere, peisaje si personaje.
Unul dintre cei mai cunoscuti creatori de arta anamorfica stradala este Kurt Wenner care s-a facut remarcat datorita capacitatii lui de a transforma elementele ce apartin de clasicismul renascentist in graffiti.El a fost unul dintre graficienii de la NASA dar este mai cunoscut pentru desenele de tip graffiti 3D aparute in nenumarate emisiuni si articole.
Pe langa arta stradala, Julian mai picteaza si copii dupa lucrari celebre, realizeaza portrete si chiar picturi murale.
Eduard Relero lucreaza mai mult in Spania dar artistul se bucura de un renume mondial.Stilul si mai ales imaginatia lui bogata fac ca desenele sale sa fie pline de viata.Fiecare lucrare pe care o realizeaza spune cate o poveste celui care o admira.
Artistul de origine britanica Julian Beever, supranumit „Picasso al trotuarelor” este si el un cunoscut artist care realizeaza graffiti 3D.In vederea realizarii lucrarilor sale, street artistul se foloseste doar de creta, nu si de vopsea.Julian Beever se ocupa din anul 1990 de arta anamorfica.Devotamentul pentru arta pe care o promoveaza este principala caracteristica a sa.Artistul dedica multe ore desenelor realizate pe trotuar care dispar a doua zi dupa ce au fost calcate in picioare sau spalate de ploaie.Desenele realizate de Julian sunt distorsionate, astfel, privite din anumite unghiuri, ele dau impresia de tridimensional.
Tracy Lee Stum este una dintre cele mai cunoscute artiste stradale din lume.Din anul 2006 este detinatoarea unui record Guiness, obtinut pentru realizarea celei mai mari picturi stradale.Tracy picteaza de 10 ani si a calatorit prin toata lumea, a pictat in nenumarate orase si a participat la multe festivaluri de arta.

Devotamentul, imaginatia care nu cunoaste limite dar si pasiunea pentru felul in care se impletesc culorile care dau viata desenelor constituie cheia pe care orice artist de succes o detine.