Colaj editorial (2)

În urmă cu două zile, colegul meu de echipă, Marian, a lansat un editorial intitulat „Cele mai bune 5 albume din hip hop-ul românesc”. Personal, mă așteptam să văd reacții destul de rele din partea cititorilor, având în vedere faptul că acest subiect este unul destul de sensibil, poate chiar subiectiv, ținând cont (uneori) de gusturile și mentalitatea fiecărei persoane în parte. Spre fericirea mea, publicul a primit articolul cu brațele deschise, prezentând cele mai bune 5 albume din hip hop-ul românesc și din punctul lor de vedere. Chiar dacă părerile diferă, m-am gândit să continui seria editorialelor bazate pe tema albumelor, motiv pentru care urmează să vă vorbesc despre trei albume care ar merita o continuare.

Ordinea în care urmează să prezint materialele este un aleatorie, acesta nefiind un top.

SDSTMecanismul de modificare a minții umane  (2007)

SDST

Spectrul de Difuzare a Sunetelor Tăcute sau mult mai ușor zis Aforic, Underman și deejaygruv înregistrau „Mecanismul de modificare a minții umane” în perioada iunie-august a anului 2006, în studioul Unic Studio. Rolul de inginer de sunet l-a avut Scânteie, în timp ce Ortega și Afo s-au ocupat de mix/master-ul întregului album. Dacă vă întrebați ce producători s-au ocupat de instrumentalele de pe album, răspunsul este următorul: Sagace Snephrue, Mr. Tweaks, Ortega, Aforic și Dribbler. Ca DJ îi regăsiți pe deejaygruv (bineînțeles) și pe DJ FaiboX, albumul având 16 track-uri.

SDST - Fata

Acum că știți aceste detalii, trebuie să mă raportez la subiectul editorialului. Ei bine, materialul despre care discutăm este unul dintre cele mai originale din România, abordând un concept total diferit de ceea ce se auzea în hip hop-ul nostru din acea perioadă. Vorbim despre un album ce se leagă de tema celui de-al Doilea Război Mondial, un album care te plimbă prin diferite peisaje. Dacă nu știați deja, pe acest material se regăsește una dintre cele mai cunoscute și apreciate piese din hip hop-ul nostru și anume „Scrisoare de pe front” care este dedicată bunicului lui Underman, ce a luptat la Odessa. Un asemenea material se încadrează, cel puțin din punctul meu de vedere, în cele mai bune 5 albume din hip hop-ul românesc, datorită conceptului aplicat asupra pieselor și mesajelor pe care acestea le transmit. Totuși, trebuie să laud și producția audio, care este excelentă și care se contopește perfect cu tema discutată.

În cazul în care te pasionează lucrurile legate de WWII, acest album s-ar putea să îți dea un anume impuls în dorința de a afla mai multe informații sau detalii referitoare la ceea ce s-a întâmplat între anii 1939 – 1945. Spre exemplu, eu am ascultat albumul respectiv în anul 2009, iar după șase ani încă îl ascult măcar o dată pe săptămână. Spiritul naționalist a fost trezit în momentul în care am ascultat „Îngeri deasupra României”, o piesă ce se regăsește pe albumul despre care discutăm, bineînțeles. Acesta a fost un exemplu bun pentru mine în momentul în care mă întrebam dacă muzica pe care o ascult are vreun efect asupra personalității și gândirii mele.

Așadar, „Mecanismul de modificare a minții umane” este unul dintre albumele care merită o continuare, chiar și după 8 ani de la lansarea sa, abordând un concept nu foarte întâlnit în hip hop-ul nostru și distribuind un mesaj cu un impact puternic asupra ascultătorului.

20122012 (Viitorul e acum prezent) (2009)

2012

Cine sunt 2012? Avem deja doi membri pe care îi regăsiți în cele scrise mai sus și anume Sagace și Aforic. Totuși, pe lângă cei doi, avem parte și de niște Furnici Coapte și anume ADN și Sub7. Ei bine, albumul „2012” sau cunoscut și sub numele de „Viitorul e acum prezent” a fost lansat aproape de sfârșitul anului 2009 și este considerat de o parte din ascultătorii de hip hop ca fiind unul dintre cele mai bune materiale lansate în România. Da, și eu sunt cred acest lucru.

Trebuie neapărat să discutăm despre invitații ce se regăsesc în cadrul acestui album. Din partea băieților de la Facem Records îi regăsim pe Deliric1, Vlad Dobrescu, DOC, Carbon, Cedry2k, Sez, Sagace și Grigo. De Non Phixion ați auzit? Dacă da, țin să vă anunț că și Goretex se regăsește și el pe acest material. Avem parte și de doi artiști din componența trupei Specii și anume Dragonu’ Ak 47 și Chimie. De asemenea, îi regăsim și pe Hochii, Roc Marciano, OKN, Vitreg, Hiero, DD SauceGeneral Trix şi DJ Schepsis. Nume mari pe un singur album, atât din țara noastră cât și din străinătate. S-ar putea să vă fi trezit interesul în cazul în care nu l-ați ascultat deja, nu?

„2012” a venit la pachet și cu un comic-book, o premieră în România dacă nu mă înșel. Acesta conține 40 de pagini și este realizat de către No Comics aka MIMI, P.N.E.A., AKIRA, GOLEM şi N.E.U.R.O. Poate vă gândeați că acest comic-book nu are nici o legătură cu mesajele transmise prin intermediul pieselor ce se regăsesc pe album, însă, dacă ați gândit în acest fel, țin să vă transmit faptul că vă înșelați. Această bandă desenată se leagă în totalitate cu fiecare melodie regăsită în „2012”.

Bun, trecem mai departe! Să discutăm despre conceptul albumului? Avem parte de complexitatea umană, sau așa cum spune AFO:

2012, îți mai explică câteva chestii despre spirit, știința sufletului, privește spre Zenit, deschide ochii, geometric vorbind…

Îmi place să mă raportez la lucruri complexe, exprimate prin simplitate, motiv pentru care consider că un asemenea material merită o continuare, pe care, probabil, nu o să o vedem niciodată.

Specii Ușile Vol.1 (2011)

Specii

Era imposibil ca acest material să lipsească. Personal, mi-au plăcut mult mai mult „Imperiul Lianelor” și „Amenințarea Maimuței”, poate datorită faptului că îl regăseam și pe Kazi Ploae în piese, dar îmi este foarte greu să nu includ „Ușile Vol.1” în trei dintre albumele din hip hop-ul nostru, care merită o continuare. Din ce motiv? Poate pentru că Specii au avut o foarte mare influență în hip hop-ul românesc, aducând un „sound” nou și chiar influențând multe persoane să asculte acest stil de muzică sau chiar să încerce să devină MC. Bineînțeles că acest lucru a avut și părți rele, dar despre ele am discutat în articolul intitulat „Lipsă de cultură sau indiferență? Ce înseamnă hip-hop în România?”.

Speii - Coperta

Revenind la subiectul nostru, cred că toată lumea știe cine au fost Specii: Dragonu’, Chimie și gÂZĂh. Materialul respectiv conține nu mai puțin decât 31 de track-uri, pe care se regăsesc și artiști ca DJ Limun, Brio, Aforic, Ursacian, El Nino, Bean, raku, Cedry2k și DJ Borak. Tot acest album conține două dintre cele mai cunoscute și apreciate piese din hip hop-ul românesc și anume Candy 2 și Vezi.

Mesajul? Poate nu atât de întunecat ca pe albumele lor precedente, însă cu influențe nu foarte creștine și cuminți, nu? Până la urmă era golăneală, un stil hardcore, ceva ce undergroundul nostru nu cunoscuse până atunci sub această formă. Nici nu cred că are rost să ofer mai multe detalii, căci sunt sigur că știți despre ceea ce vorbesc. Tind să cred faptul că o continuare a acestui album a fost foarte așteptată de către o mare parte din ascultătorii de hip hop românesc. De fapt, tind să cred că a fost cea mai așteptată continuare a unui material de hip hop de la noi din țară.

Acestea au fost trei dintre albumele din hip hop-ul românesc, care merită o continuare. Știu sigur că nu sunt singurele, de aceea țin să vă întreb: Voi ce materiale considerați că merită să aibă un al doilea volum?