Fara nicio indoiala, Tupac a fost unul dintre putinii artisti din hip hop-ul international care a reusit sa se mentina in topuri chiar si dupa moartea sa. Toate acestea sunt dovedite de Guinness Book of World Records, in care artistul este mentinonat ca fiind rapperul cu cele mai multe albume vandute din istoria muzicii hip hop, nu mai putin de 120 milioane de albume vandute in intreaga lume, 65 milioane dintre acestea fiind doar din America. Cunoscut si ca 2PAC, Makaveli sau Pac, acesta a sustinut mereu egalitatea intre rase, egalitatea economica, si s-a facut consacrat prin abordarea violenta a versurilor, conflictele cu justitia sau consumul de droguri.

L-am ales ca si cap de lista dintr-o pasiune pentru el, pentru muzica lui…

2PAC, pe numele sau adevarat Tupac Amaru Shakur s-a nascut intr-un cartier rau famat de la marginea New York-ului la data de 16 Iunie 1971. Parintii lui erau membrii activi ai grupului terorist Black Panther, a carui stil militar si ideologiile legate de drepturile omului isi vor lasa amprenta asupra muzicii pe care acesta a facut-o mai tarziu. Inca de la varsta frageda, dragostea pentru arta a inceput sa se dezvolte tot mai mult, incepand de la 13 ani sa studieze arta la Baltimore School of the Arts pana la varsta de 17 ani, cand acesta alege sa abandoneze studiile pentru a se dedica in totalitate vietii de borfas si muzicii.

In 1990, Tupac este dansator si tehnician al trupei Digital Underground. Primul sau cantec impreuna cu acestia se numeste „This Is A EP Release”, apoi in „Wussup With The Love”, de pe albumul ,,Sons Of The P”. In cele din urma, Shakur a lansat primul sau album solo in ’91, 2pacalypse Now. Cariera lui Tupac, a inceput sa fie tot mai cunoscuta si apreciata, incepand cu al doilea album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z, lansat in 1993, album cu care a intrat in Top 20 pop chart cu doua melodii care au ramas si acum in istoria muzicii rap: „I Get Aroud” si „Keep Ya Head Up” in colaborare cu membrii trupei Digital Underground, Shock G şi Money B.

In 1993, 2PAC infiinteaza grupul muzical Thug Life, in colaborare cu Big Syke, Macadoshis, fratele sau vitreg Mopreme Shakur si Rated R. Impreuna cu acestia, Tupac lanseaza singurul lor album ca si trupa, „Thug Life Vol. 1″ pe 26 Septembrie 1994. Conceptul ,,Thug Life” in viziunea lui Tupac era o filozofie pentru viata. A dezvoltat cuvantul in ,,The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody„. El a definit cuvantul ,,thug” nu ca un criminal, ci ca un om care este stabil, care isi stie puterile, care isi face viata lui si este mandru de realizarile sale.

Probleme lui Shakur cu justitia au inceput sa prinda importanta inca dinainte ca acesta sa se faca cunoscut in muzica. La inceputul anilor 90, Tupac se confrunta cu numeroase conflicte stradale intre diferite grupuri mafioate, din urma carora se alege cu diverse amenzi si, a fost la un pas de moarte, incasand cateva gloante in urma unei rafuieli. In 1995, acesta este inchis in urma acuzatiei de abuz sexual. Cu toate acestea, carierea artistului nu a fost afectata cu nimic. 2PAC a reusit sa ajunga pe primul loc in topurile de specialitate din America cu albumul „Me Against the World” pentru care a primit dublu disc de platina din urma numarului mare de vanzari realizate intr-un timp record. Shakur a devenit primul artist ajuns in topurile muzicale, in perioada de detentie. In tot acest timp petrecut in inchisoare, Pac si-a dezvoltat abilitatile de cititor cat si cele de scriitor, scriind multe poezii cu tenta politica, despre saracie, copilaria sa, viata de dupa blocuri. In aceasta perioada a facut o mare pasiune pentru Niccolò Machiavelli, scriitor italian renascentist. Aprecierea artistului fata de operele scriitorului italian l-a facut sa adopte pseudonimul de: Makaveli.

La 8 luni de la data in care fusese gasit vinovat pentru abuz sexual, Shakur iese din inchisoare in urma platii unei cautiuni in valoare de 1,4 milioane platite de Suge Knight, CEO al Death Row Records. Imediat dupa acestea, a semnat cu casa de discuri Death Row Records si a inregistrat albumul cu numarul 4 din cariera sa „All Eyez On Me”, continand doua mari hituri: „How Do You Want It” si „California Love” (care a fost si ultimul clip din cariera sa). Acesta a fost primul album rap din industria muzicala care avea doua volume.

In acesta perioada a format grupul muzical The Outlawz cu care au lansat piesa „Hit Em’ Up” dedicata lui Biggie, caruia ii spune ca a facut sex cu sotia acestuia si ca nu are incredere in el si in Puff Daddy, pe care ii considera vinovatii din urma accidentului in care s-a ales cu cateva gloante in cap. Dupa urma acestei melodii a pornit un razboi intre cele doua case de productie Death Row Records si Bad Boy Records, aceasta a continuat pana in momentul in care Shakur a murit.

Carierea de actor si-a inceput-o in anul 1992, in filmul „Juice”, in care juca rolul unui adolescent pe nume Bishop. Printre filmele in care Tupac si-a etalat talentele actoricesti de exceptie sunt: Bullet, Poetic Justice, Above The Rim, Gridlock’d sau Gang Related.

In perioada in care a lucrat pentru Death Row Records, Amaru a avut un conflict cu Dr Dre, care a plecat din Death Row pentru a-si forma propria casa de discuri, Aftermath. Knight avea multe probleme legale. In ciuda acestor fapte, Tupac a continuat sa inregistreze melodii. Pe 7 iunie 2007, Afeni Shakur -mama cantaretului – a recunoscut ca Tupac a inregistrat 147 de cantece in acea perioada. Majoritatea melodiilor au fost lansate in albume post-mortem ca „Better Dayz” si „Until The End Of Time„.

Sub pseudonimul Makaveli, Amaru a lansat albumul mult criticat mai tarziu, „The Don Killuminati: The 7 Day Theory”. Albumul contine piese cu mesaje subtile despre viata sa de gangster, fiind creat intr-un timp record, 7 zile. Albumul a fost in totalitate terminat inainte de moartea sa completand dorintele sale creative pe album de la numele albumului pana la coperta, pe care Shakur a vrut sa simbolizeze cum mass-media l-a crucificat. Albumul a debutat pe primul loc si s-au vandut 663.000 de exemplare in prima saptamana. Shakur planuia sa infiinteze propria lui casa de discuri „Makaveli Records” care avea sa includa nume din industria muzicala precum Wu-Tang Clan, The Outlawz, Big Daddy Kane, Big Syke si Gang Starr.

Viata a fost scurtata brusc in septembrie 1996, cand Shakur a devenit victima unui atac armat in timp ce se afla la semafor, in masina. Acesta a supravietuit dupa interventia chirurgicala, insa a fost declarat mort, la 6 zile de la eveniment, in urma unei complicatii pulmonare. Pe 13 septembrie a fost declarat mort. Potrivit legendei, corpul acestuia ar fi fost incinerat, iar cenusa imprastiata in Oceanul Pacific.

Pana in prezent circulau teorii cum ca n-ar fi mort, si ca se ascunde undeva in Mexic sau pe o insula pustie. Nimeni nu stie adevarul insa, cert este ca, Tupac Amaru Shakur a fost, este si va ramane cel mai controversat si apreciat rapper.

Odata cu el a murit si acea muzica „ghetto” care a influentat mult muzica hip-hop a anilor ’90-’00.

Discografie:

  1. 1991: 2Pacalypse Now
  2. 1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
  3. 1995: Me Against the World
  4. 1996: All Eyez on Me
  5. 1996: The Don Killuminati: The 7 Day Theory
  6. 1997: R U Still Down? (Remember Me)
  7. 1999: Still I Rise
  8. 2001: Until the End of Time
  9. 2002: Better Dayz
  10. 2004: Loyal to the Game
  11. 2006: Pac’s Life

Coloane sonore, remixuri, live şi cele mai bune hituri:

  1. 1993: Poetic Justice (Original Soundtrack)
  2. 1994: Above the Rim (Original Soundtrack)
  3. 1994: Thug Life: Volume 1
  4. 1997: Gridlock’d (Original Soundtrack)
  5. 1997: Gang Related (Original Soundtrack)
  6. 1998: Greatest Hits
  7. 2000: The Rose that Grew from Concrete
  8. 2003: The Prophet: The Best Of The Works
  9. 2003: Nu-Mixx Klazzics
  10. 2003: Tupac: Resurrection (Original Soundtrack)
  11. 2004: 2Pac Live
  12. 2005: The Rose, Vol. 2
  13. 2005: Tupac: Live at the House of Blues
  14. 2007: Beginnings: The Lost Tapes 1988-1991
  15. 2007: Nu-Mixx Klazzics Vol. 2
  16. 2007: Best of 2Pac Part 1: Thug[69]
  17. 2007: „Best of 2Pac Part 2: Life[70]

Single-uri în Top 10 Billboard:

  1. 1991: „Brenda’s Got a Baby”
  2. 1991: „If My Homie Calls”
  3. 1993: „I Get Around”
  4. 1993: „Keep Ya Head Up”
  5. 1995: „Dear Mama”
  6. 1995: „Old School”
  7. 1995: „So Many Tears”
  8. 1996: „California Love”
  9. 1996: „How Do You Want It”
  10. 1997: „To Live & Die in L.A.”
  11. 1997: „Made Niggaz”
  12. 1997: „Do For Love”
  13. 1998: „Changes”
  14. 2002: „Thugz Mansion”
  15. 2003: „Runnin’ (Dying to Live)”
  16. 2005: „Ghetto Gospel”
  17. 2006: „Pac’s Life”

sursa: wikipedia.com , 2PAC.com