„The Infamous”  Astăzi se împlinesc 22 de ani de la lansarea celui de-al doilea album semnat Mobb Deep, și anume „The Infamous”!

 La începutul acestei luni vă vorbeam despre „Juvenile Hell”, care este materialul de debut al trupei menționate mai sus, acesta fiind adesea confundat cu albumul căruia îi este dedicat articolul de astăzi. Așa că precizez încă o dată, mai întâi a fost „Juvenile Hell”, ca mai apoi să putem vorbi despre „The Infamous.

 Ei bine, „The Infamous” a fost o întâmplare, deoarece acest album nu a fost „plănuit” pentru a fi lansat. Motivul ar fi fost lovitura pe care băieții au dat-o cu albumul de debut, „Juvenile Hell”, care s-a vândut în peste 20.000 de copii înainte de a fi lăsat în umbră de „Illmatic”, care deja străbătuse întreaga lumea ca un demo, înainte de lansarea propriu-zisă din 1994.

 Pe 25 aprilie 1995 Havoc și Prodigy lansau „The Infamous”, neștiind de existența marelui succes care urma să apară de pe urma acestuia. Albumul a fost înregistrat la Loud Records – label cu care aceștia colaborau încă din 1993.

 Tracklist-ul acestuia cuprinde 16 piese, iar spre deosebire de producția materialului de debut, producția lui a fost realizată aproape în totalitate de Mobb Deep, care au fost ajutați și de the Abstract (cunoscut și ca Q-Tip, membru al trupei A Tribe Called Quest), Matt Life și Schott Free.

 Cei alături de care artiștii au ales să colaboreze sunt Nas, Raekwon & Ghostface Killah, Big Noyd și Crystal Johnson.

 Stilul abordat de cei doi este definit de melodiile evocatoare, beaturile „crude” și versurile despre crime și sărăcia din adâncul orașului care reflectă partea întunecată a New York-ului într-o manieră care a primit laude din partea criticilor.

 Albumul s-a bucurat de un mare succes, reacția publicului ascultător la primirea acestuia fiind una pozitivă. În iunie 1995, „The Infamous” a fost certificat cu aurul de către „Recording Industry Association Of America”, iar alături de albume ca „Enter The Wu-Tang (36 Chambers)”, „Illmatic” și „Ready to Die”, „The Infamous” este considerat un alt contribuitor la „renașterea” Coastei de Est.

 Voi cita câteva din cuvintele spuse despre acest material de către Steve Huey, critic și reprezentat AllMusic:

 „This is hard, underground hip-hop that demands to be met on its own terms, with few melodic hooks to draw the listener in. Similarly, there’s little pleasure or relief offered in the picture of the streets Mobb Deep paints here: They inhabit a war zone where crime and paranoia hang constantly in the air. Gangs are bound together by a code of fierce loyalty, relying wholly on one another for survival in a hopeless environment. Hostile forces — cops, rivals, neighborhood snitches are potentially everywhere, and one slip around the wrong person can mean prison or death.”

 Audiție plăcută!