Interviu @ Pumn de Țărână

 În rândurile ce urmează, veți afla că au trecut trei ani de când Pumn de Țărână a acordat primul interviu site-ului nostru. Odată cu trecerea timpului, artistul a evoluat, iar noi îl avem iarăși în față, tot „în scris”, împărtășind gânduri despre el, muzică și poezie.

 Pumn de Țărână ne-a spus cu ajutorul versurilor ce ar face dacă una dintre piesele sale „ar fi ultima piesă”, noi vă spunem, în continuare, ajutați de semnele de întrebare, ce am face dacă acesta „ar fi ultimul interviu”.

 Lectură plăcută!

Ana: Bine te-am regăsit, Pumn de Țărână! Mă bucur să te am alături, pentru realizarea unui nou interviu cu omul care dă viață artistului din tine, pentru BlackSheepSound.

S-au scurs trei ani de când oile negre au îndrăznit să-și exprime curiozitatea cu privire la ceea ce reprezinți. Astăzi, voi repeta experiența trăită acum trei ani de unul dintre colegii mei, și deși ne aflăm în cea de-a șaptea lună a anului 2016, voi începe prin a te întreba cum te-a găsit acesta? Te-a ajutat venirea acestuia să îți propui atingerea anumitor obiective pe plan artistic?

Pumn de Țărână: Salutare! Anul 2016 m-a întâmpinat cu un neprevăzut productiv. Mi-am propus anumite lucruri atât pe plan personal cât și pe plan artistic, unele s-au realizat, altele nu. Apoi, s-au realizat unele pe care nu mi le-am propus și au fost bine venite. Albumul „eu sînt litera” a fost unul dintre obiective.

Albumul „eu sînt litera”

Albumul „eu sînt litera”

Ana:  Felul în care am încheiat întrebarea mea de mai sus mă obligă să te întreb următorul lucru: ce preferă Pumn de Țărână: spontaneitatea sau realizarea sistematică a lucrurilor? Cum le vezi, pe fiecare în parte?

Pumn de Țărână: Ambele! Deși ca artist sunt însurat cu surpriza, consider că organizarea lucrurilor și setările concrete de obiective aduce adevărata relaxare și progresul în munca pe care o practici. E o diferență între acțiunea spontană a unui profesionist, care știe foarte bine care e structura muncii lui, și … un om care a făcut din spontanietate o atitudine de bază a vieții.

Ana:  În interviul de care am adus vorba, spuneai că te îndrepți spre partea plină de muzicalitate a rap-ului. Spune-mi ce anume te-a determinat să alegi să te exprimi prin intermediul muzicii, făcând abstracție de la faptul că te putem numi și poet.

Pumn de Țărână: Deși am spus asta, consider că am făcut ambele: am devenit și mai muzical și mai poetic. Muzica și poezia au mers tot timpul mână-n-mână dar se întâmplă ca în ultimul timp să scriu mai multă poezie. Chiar am adunat destule scrieri încât să mă gândesc și la o formă de publicare.

Ana: Unii spun că fac muzică pentru că le place, pur și simplu; unii spun că o fac pentru că le satisface propriul eu; pe când alții afirmă că o fac pentru…ceilalți. Pentru cine face Pumn de Țărână muzică?

Pumn de Țărână: Pentru noi.

Ana: Încă din vara lui 2014, ai început promovarea albumului despre care o să discutăm în rândurile ce urmează, prin intermediul pieselor  „Din greșeală” și „Vibrația Orașului”.

În 2015, a avut loc lansarea altor două piese: „De la 8 la 5” și „Pelerin”, urmând ca abia în 2016 să sosească clipa lansării întregului material. Având în vedere faptul că albumul de care acesta este precedat a fost lansat în 2012, a durat patru ani ca „Eu sînt litera” să ia ființă. De ce a sosit lansarea acestuia după atâta timp? Ce anume te-a împiedicat să îl lansezi mai devreme?

Pumn de Țărână: Nici nu știu cum s-au dus cei patru ani. Trebuie de luat în calcul că eu nu sunt un artist full-time și că de multe ori viața mea nu se învârte în jurul artei. Producția albumului n-a durat 4 ani. Am început să lucrez la album din Octombrie 2015 iar în Mai 2016 a fost lansat. Perioadele de ”pauză” dintre albume pot fi considerate eventual perioade de acumulare. :)

Ana: Care crezi că este timpul optim ce trebuie acordat realizării unui lucru finit, precum un album de muzică? Ar trebui ca perfecționismul să fie o calitate definitorie când vine vorba realizarea unui astfel de lucru?

Pumn de Țărână: Asta nu e o întrebare simplă pentru că sunt mulți factori care influențează produsul muzical finit. În funcție de echipa cu care lucrezi, inspirația pe care o are fiecare în parte, seriozitatea fiecăruia, ș.a.m.d. Mie îmi trebuie maxim un an pentru a materializa un album, asta pentru că de obicei îmi setez un deadline orientativ de la început.

Ana: Numele pe care i l-ai dat albumului este unul sugestiv și totodată plin de simplitate: „Eu sînt litera”. Totuși, vreau să te rog să îmi spui de ce l-ai intitulat astfel și care este ideea ce a stat la baza sa.

Pumn de Țărână: „Eu sînt litera” este o afirmație bazată în mare pe ideile lui Constantin Noica despre CUVÂNT și ROSTire. Afirmația se referă la ființarea prin cuvânt, la aflarea emițătorului în interiorul cuvântului în momentul rostirii. „Să ființăm întru cuvintele noastre!” ar spune poate Noica, specificând că acest „întru”, care a ieșit din uzul vorbirii noastre zilnice, înseamnă simultan și „îndreptare către” și „aflare în”.

Astea sunt cuvinte poate prea mari și grele pentru poetul modern care vede în poezie mai multă surPRINDERE decât cuPRINDERE… dar experimentul iși adună curioșii ROSTirilor în timp ce lumea ființărilor continuă să convingă fară a manifesta veun efort-forțat.

Eu sînt litera, să mor dacă nu!

Ana: De asemenea, ce ai dorit să le transmiți celor care te ascultă, prin intermediul acestui album? Simți că ai reușit să îți atingi scopul prin realizarea sa?

Pumn de Țărână: Nu voi ști niciodată dacă a ajuns la ”public” mesajul în felul în care a fost el conceput. Dar nu asta e important. Eu mă bucur de orice reacție particulară care vine ca răspuns la mesajele pe care le-am transmis prin intermediul muzicii.

Ana: Înainte de a fi lansat integral în mediul online, cu excepția câtorva piese, albumul menționat mai sus s-a bucurat de un mini-turneu prin patru orașe din țară. Ce a reprezentat această experiență pentru tine, ca artist?

Pumn de Țărână: A fost primul meu turneu. Feedback-ul a fost foarte pozitiv. Având în vedere că formatul de lansare a fost diferit de tot ce am făcut până acum axându-mă doar pe recitaluri, cu muzică live … nu știam cum va fi primit. Surpriza a fost să aflu că am un public de foarte bună calitate. Care pleacă urechea și merge cu tine în călătoria artistică pe care o propui.

Ana: Locurile alese de tine pentru desfășurarea celor patru concerte nu au fost cluburi care să poată găzdui sute de oameni, ci spații restrânse, cu o atmosferă… aparte. Ce te-a determinat să iei decizia de a susține concertele în locurile respective?

Pumn de Țărână - Lansare album „Eu sînt litera” @ Meru, Iași - 26.05.2016

Pumn de Țărână – Lansare album „Eu sînt litera” @ Meru, Iași – 26.05.2016

Pumn de Țărână: Da. E simplu! Eu asta vreau să fac. Poezie. Poezie și muzică. Atmosfera de cafenea îmi place mult. Mă simt acasă. Îmi place să fie o atmosferă așezată și să pot să exprim stări mai complexe. Îmi place să văd că la evenimentele mele vin oameni apropiați mie ca vârstă intelectuală.

Ana: În următoarele rânduri voi face referire la publicul pe care l-ai avut în cadrul concertelor. Cum au primit oamenii muzica ta? Care au fost reacțiile lor la auzul unora dintre piesele tale, pentru prima oară?

Pumn de Țărână: Majoritatea nu au știut la ce să se aștepte, e drept. Curiozitatea lor m-a motivat enorm. Cum am zis… publicul meu e de invidiat, orice artist și-ar dori un așa public. Am doar cuvinte de laudă.

Ana: De asemenea, cum te-ai simțit tu în preajma oamenilor veniți să îți asculte muzica?

Pumn de Țărână: Foarte bine primit.

Ana: Care crezi că este impactul pe care îl are publicul ascultător asupra dezvoltării unui artist?

Pumn de Țărână: În cazul meu nu a avut un impact prea mare. Eu locuiesc în Austria. Cei care îmi ascultă muzica îmi mai scriu pe Facebook sau pe site. M-au dezvoltat mai mult anumite relații cu oameni care și ei scriu sau fac muzică. Eu nu am avut niciodată ca scop să satisfac nevoile unui public. Nici nu pot să spun că mi-am cunoscut publicul până curând.

Ana: O parte dintre piesele care alcătuiesc tracklist-ul albumului „Eu sînt litera” beneficiază de videoclipuri. Videoclipul piesei intitulate „Pelerin” este unul animat, lucru întâlnit la destul de puțini artiști români. Cum ți-a venit ideea de a pune în practică acest lucru?

Pumn de Țărână: Am vrut neapărat să fac clip piesei PELERIN … într-o zi am zis să încerc varianta cu animația dar mi-a fost greu să găsesc oameni care să-și asume munca. Am scris apoi pe Facebook că sunt în căutare de producător de animații și mi-a scris Eugen Paraschivu, care auzise deja piesa în deschiderea unui concert al lui Dragonu. Apoi a fost simplu. Dar a durat mult :)).

Ana: Pentru o parte dintre piesele de pe album, ai ales să colaborezi cu artiști cunoscuți, dar și mai puțin cunoscuți. Care a fost criteriul după care i-ai ales pe aceștia, pentru realizarea pieselor în cadrul cărora își fac apariția?

Pumn de Țărână: Singurul criteriu a fost că am o relație faină cu toată lumea cu care am colaborat.

Ana: Albumul „Eu sînt litera” îmbrățișează diversitatea, în cadrul său variind atât modul de interpretare pentru fiecare piesă, cât și producția muzicală. Cei cu care ai colaborat, în ceea ce privește partea de producție, sunt Genu aka Dezmembratu, Alex Peptanariu, Radu Ilinof, SEZ, Emil Rediș, Nerub și Brandon. Cât de ușor ți-a fost să stabilești conexiuni între versurile și ideile tale și instrumentalele realizate de aceștia?

Pumn de Țărână: Producția nu a fost neapărat orientată către anumite subiecte. Frumusețea e că muzica crează o stare în cadrul căreia cuvintele conturează o poveste concretă. Nu mi-a fost greu să mă adaptez pentru că eu am ales instrumentalele după filmul meu artistic. :)

Ana: În piesa intitulată „Rulota”, spui că uneori ai dor de ducă. Acum că ai o rulotă, te-ai gândit să îți iei în serios rolul de „pelerin” și să te întorci în țară pentru lansarea albumului și în alte orașe?

Pumn de Țărână: Da. Vreau să fac în curând un turneu cu rulota deja mă gândesc foarte concret la asta și o să anunț pe Facebook în curând.

Ana: Același album în jurul căruia s-a concentrat o mare parte a acestui interviu, a fost lansat în mediul online, pe diverse platforme digitale. Cât de receptivi au fost ascultătorii în privința lansării sale online? Ți-au îndeplinit așteptările?

Pumn de Țărână: Nu a fost nu știu ce mare lansare dar reacțiile au fost foarte pozitive. Eu nu îmi pun muzica online pentru reacții neapărat. Mai mult ca să fie găsită ușor. Sunt de părere că, dacă vrea cineva să simtă cu adevărat vibrația …trebuie să vină la lansările offline. Poezia e la ea acasă în cafenea.

Ana: De curând, ai lansat și propriul tău site, însoțit de un magazin online, în cadrul căruia întâlnim articole vestimentare ce promovează albumul „Eu sînt litera”. Tot acolo, este încorporat blogul pe care ai început să-ți așterni o parte dintre gânduri. De unde a luat naștere dorința de a deschide un site, respectiv de a „întreține” un blog? Cum va evolua www.pumndetarana.ro?

www.pumndetarana.ro

www.pumndetarana.ro

Pumn de Țărână: Site-ul l-am făcut mai mult pentru Shop și pentru Blog. Cred că e important să se găsească de cumpărat atât CD-urile cât și anumite produse cu grafici ale artistului pentru cei interesați să ducă mai departe muzica pe care o ascultă. Blog-ul l-am făcut pentru că scriu mai mult decât public și consider că uneori dacă spui ceva pe o piesă, nu te ia nimeni în serios. Mie îmi place să scriu și în afara artei, gânduri din agitațiile zilnice.

Ana: Se spune că oamenii zilelor noastre se ascund de poezie, însă observ că din ce în ce mai mulți încep să o adopte în viața lor. Ce înseamnă pentru Pumn de Țărână poezia?

Pumn de Țărână: Să iubesc.

Ana: Poezioarele tale nu contenesc să apară pe rețeaua de socializare Facebook, unde ești activ. Te-ai gândit vreodată la a lansa un volum de poezii, sau poate chiar mai multe? Dacă da, ai păstra același nume de artist pentru a le semna?

Pumn de Țărână: Da.

Ana: Acum vom face o mică tranziție de la poezie, înapoi la hip hop, deși se spune că între acestea există o strânsă legătură. Cum privești mișcarea hip-hop de la noi din țară? Mai stăruie în tine dorința de a te implica activ în cadrul acesteia, ca MC?

Pumn de Țărână: Eu vreau ca MC-ii să spună despre mine că sunt poet și poeții să spună că sunt MC. Privesc cu ochi frumoși și poezia și Rap-ul din România. Din punctul meu de vedere sunt ambele cazuri fericite.

Ana: Cu ce își ocupă timpul Pumn de Țărână atunci când își dezbracă hainele de artist?

Pumn de Țărână: Nu le dezbracă niciodată, asta ar însemna să se dezbrace de suflet. :) Îmi place să fiu printre oameni. Îmi place să călătoresc. Îmi place să fiu stabil dar nu prea reușesc. Mai și muncesc. De-astea.

Ana: În primul interviu acordat site-ului nostru spuneai că ai început să îndrăgești muzica jazz. Cât de mult s-a extins playlist-ul tău de muzică jazz? Ne poți spune care este cea mai recentă piesă pe care ai descoperit-o?

Pumn de Țărână: Nu mai știu care e cea mai recentă dar în ultimul timp am ascultat mult concertele Esbjörn Svensson Trio.

Ana: Ce ți-ai propus să faci, pe plan artistic, în cea de-a doua jumătate a anului 2016? Există proiecte noi ce așteaptă să prindă viață? De asemenea, care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?

Pumn de Țărână: Dacă merge totul bine: Rulota Tour 2016.

Ana: Ne apropiem de final, așa că o să te rog să așterni aici orice gând, care nu se regăsește în rândurile de mai sus.

Pumn de Țărână: E noapte. Sunt obosit, proaspăt venit de la muncă. Nu vreau decât să vă mai spun că vă doresc să fiți iubiți cu măsura infinitului.

Ana: În final, vreau să îți mulțumesc pentru timpul oferit nouă, în ceea ce privește realizarea acestui interviu, care sperăm să se bucure de o continuare, în viitor! Să ne auzim cu bine!

Pumn de Țărână: Și eu mulțumesc! :)

Artwork: Alexandru Sandulovici