Cum subiectul zilei este promovarea, RadioONMusic s-a gandit sa va puna la dispozitie o singura intrebare catre 11 artistii romani despre aparitia la TV/radio a hip hop-ului romanesc. Fara prea multe cuvinte haideti sa vedem ce au zis acestia. (continuare…)

Ce parere ai despre faptul ca hip hop-ul începe sa ajunga si la radio ?

Dawa: Da, cred ca e foarte bine, nu bine, muzica asta merita promovata dar partea proasta este ca radiourile incep sa impuna elemente de comercial in piese ca sa fie acceptate ceea ce nu mi se pare normal, ar trebui sa lase muzica asa cum vine natural din inima artistului.

Pactu: Normal ca e bine, tu ce crezi ? Ca mai scoate si hip hop-ul ochii dar din pacate tot hip-hopul cu tenta comerciala ajunge sa fie ascultat la radio si difuzat dar e bine.

Fratziman: Cred ca e un lucru foarte bun. Radioul e un mijloc foarte bun de promovare, unul dintre cele mai bune dupa parerea mea. Cred ca e visul fiecarui artist sa-si asculte piesele la diferite radiouri.

EL-Padrino (Pretecst): Hip hop-ul din todeauna a fost la radio daca avea ce sa transmita sau cel putin avea o armonie aparte.

Subsemnatu: Pe net exista de foarte mult timp radio hip hop dar la radiouri care emit in tara nu inca , din pacate , asta la noi in tara si motivul e simplu, cica noi raperi dam idei populatiei si vorbim cam mult despre ce nu trebuie. Deci nu o sa intre cam nimica la radio doar cine e semnat cu o casa si are interese, atat.

Yolo: 3 motive. 1 – Nimeni nu se naste cu doo-rag pe scafarlie si cu ochelari de soare, de aceea e ok ca hip-op-ul sa fie difuzat la radio. 2 – Daca n-ar fi fost difuzat la radio, nu ai fi avut hiphop in Bamboo (50-60% din piese, uneori si mai mult). 3 – Fara radio, am fi fost inca priviti ca „ciudatii aia cu pantaloni largi, ciorapi pe cap si ssepci cu NY”, ceea ce multi inca sunt, dar nu mai bat atat de tare la ochi, pt. ca, acum si bunica-mea stie despre ce e vorba. Din moment ce eterna lupta din industria muzicala se da pentru nimic mai mult decat „airplay”… concluzia e la mintea cocosului.

Dj Undoo: De parca ar fi ceva rau in asta. Daca este hip hopul care transmite un mesaj bun si spune adevarul in general. De ce nu? Acum depinde si de cine ia hotararile inainte de a intra pe radio (directorii de programe) ce fel de hip hop intra pe radio, ce artisti..etc.

Motzu: Promovarea unui artist este foarte importanta. Pentru ca artistul respectiv sa-si poata continua munca, are nevoie ca albumele lui sa fie vandute iar muzica sa, sa fie cunoscuta. Lucrul asta se obtine prin promovare. Radioul asigura o buna parte din promovare, prin urmare, faptul ca piesele ajung pe radio este un lucru grozav.

Drei Ros: Hip-hopul a inceput in strazile din NY in ani 70. In ani 80 a inceput incet sa intre pe tv si pe radio. Run DMC au fost primi care au reusit aceasta performanta fiind prima trupa care a avut un videoclip pe MTV si a umplut stadioane in Japonia si Anglia. Pe timpul acela in Romania inca se uita lumea numai la Televiziunea Romana cu program limitat. Multi dintre noi am crescut cu hip-hop asa cum generatiile dinaintea noastra au crescut cu ABBA sau Elvis Prestley.Cred ca hip-hopul merita la fel de mult ca orice alt gen de muzica sa fie difuzat la radio. Sper ca hip-hopul va intra cat mai des in playlistul radiourile nationale. Se simte progresul si se pare ca hip-hopul romanesc este pe un drum ascedent.

Nosferatu: Este foarte bine. De fapt este excelent. Asta inseamna ca ne intoarcem la vremurile cand majoritatea tinerilor ascultat hip hop. Inseamna ca impunem din nou hip hop’ul ca muzica si nu ca niste golani imbrcati larg si care injura. Inseamna ca se diversifica stilurile si fanii. Inseamna ca avem deja noi fani. Inseamna ca avem mai multe sanse sa aratam pentru ce nu am renuntat pana acum. La radio, la tv, pe toate site’urile, pe toate blogurile, youtube, vimeo, trilulilu. Trebuie sa fie peste tot pentru ca este o miscare cu adevarat superba si care i’a scos pe foarte multi din „belele”.

Dallas: Pai , dat fiind , ca „modulul” clasic din hip’hop nu prea se vinde , producatorii au fost nevoiti sa „incorporeze” diferite influente din alte stiluri muzicale . Sa’i spunem New school. Melodiile fiind simple , atat din punct de vedere ritmic cat si al liniilor / versurilor , ele se adreseaza , ca atare , unui public de ordin general ceea ce in mediul mass-media le face cel putin „promovabile” daca nu si „vandabile” . Daca e bine sau nu , timpul va spune . Cert e ca schimbarile de genu’ apar in toate genurile muzicale.